Infrapanely neboli topné panely jsou v současné době čím dál tím oblíbenějším systémem vytápění. Zatímco dříve plnily spíše roli doplňkového zdroje vytápění, dnes mohou sloužit i jako zdroj hlavní.

Jak přesně infrapanely fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A na co se zaměřit při jejich výběru?

Jak fungují infrapanely?

Infrapanely mají podobu elektrických sálavých těles dostupných v celé řadě designů. Jak funguje infrapanel? Jak už název napovídá, panel produkuje infračervené vlny, jež se z tělesa šíří do prostoru a ohřívají stěny a předměty. Od těchto objektů se následně ohřívá vzduch. Místnosti, které jsou vytápěné infrapanely, jsou rovnoměrně vyhřáté od podlahy ke stropu.

Setkat se můžete s infrapanely na strop neboli stropními infrapanely nebo infrapanely na stěnu, případně infrapanely na podlahu.
pojištění domácnosti
Tip! Pro všechny případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

Výhody infrapanelů

Infrapanely jsou spojené s celou řadou výhod:

  • Vhodnost pro alergiky a astmatiky: Vzhledem k tomu, že infrapanely nefungují na principu proudění vzduchu, nevíří prach v místnosti. Jsou tak vhodné i pro alergiky a astmatiky a rodiny s dětmi.
  • Snadná údržba: Infrapanely jsou spojené s velmi jednoduchou údržbou, stačí z nich jednou za čas otřít prach.
  • Zabránění vzniku plísní: Při použití infrapanelů se zdi zahřívají na vyšší teplotu, než je teplota okolního vzduchu. Tím dochází k vysoušení zdiva, které jde ruku v ruce s eliminací plísní.
  • Přirozená vlhkost vzduchu: Jedním z častých problémů v domácnostech, který vede ke zdravotním problémům, je příliš suchý vzduch. Infrapanely však na rozdíl od jiných zdrojů tepla vzduch nevysušují.
  • Dlouhá životnost: Infrapanely jsou spojeny s dlouhou životností, která se pohybuje i okolo 30 až 50 let.
  • Relativně nízké pořizovací náklady: Cena nejlevnějších infrapanelů se pohybuje už okolo 2.000 Kč. Infrapanely navíc nevyžadují budování komínů, kopání přípojek plynu apod.
  • Bezhlučný provoz: Infrapanely patří ke zdrojům tepla s bezhlučným provozem.
výhody infrapanelů

Nevýhody infrapanelů

Podobně jako jiné zdroje vytápění jsou i infrapanely kromě mnoha výhod spojené i s několika nevýhodami.

  • Delší čas vytápění: S infrapanely nějakou dobu trvá, než místnost vytopí. Hodí se tak do domácností, ve kterých je udržovaný malý teplotní rozdíl.
  • Tepelné stíny: Sálavému teplu dělají problém překážky, při nesprávném umístění infrapanelů vznikají takzvané tepelné stíny. Pokud by například infrapanelům „v cestě“ překážel psací stůl, mohlo by dojít k tomu, že byste pociťovali teplo jen na horní polovině těla, a ne pod stolem.
  • Problém s vytápěním více místností: Sálavé teplo neumožňuje proudění vzduchu do další místnosti, infrapanely jsou tak vhodné k vyhřátí jen jednoho pokoje.
Transformace zelené energie: Vliv solárních panelů
Na pojem zelená energie narážíme v médiích prakticky denně. Mezi zdroje zelené energie patří také solární panely. Už jste o nich také uvažovali?

Infrapanely: Spotřeba

Nespornou výhodou vytápění infrapanely je skutečnost, že můžete využívat výhodnou dvoutarifní sazbu D57d. Díky ní získáte levnější elektřinu takřka po celý den, konkrétně po dobu 20 hodin. Můžete tak výrazně ušetřit nejen za vytápění domácnosti, ale například i za provoz dalších spotřebičů.

Co se týče samotné spotřeby energie, při typické tepelné ztrátě rodinného domu 5kW a ceně elektřiny 3,5 Kč/kWh (tarif D57d) by náklady za vytápění za rok činily 17.500 Kč.
infrapanely spotřeba

Jak vybrat infrapanel?

Při výběru infrapanelu se zaměřte na jeho typ (umístění na strop, zeď nebo podlahu), výkon (panely do 300 W jsou vhodné k vytápění malých prostor, panely nad 1.000 W patří k nejvýkonnějším a využívají se v komerčních objektech), pracovní teplotu (nízkoteplotní x vysokoteplotní), materiál, funkce (termostat, LED displej, dálkové ovládání, podsvícení apod.), značku a cenu.

Chytrý termostat – jak ho vybírat a kolik stojí? | Klik.cz
Chcete ušetřit za vytápění? Ovládat topení doma i na dálku?

Infrapanely jsou jednou z možností, jak efektivně a ekonomicky vytápět domácnost. V bytech i domech zajišťují tepelný komfort a nijak nenarušují vzhled jednotlivých místností. Jsou totiž dostupné v celé řadě designů a barev.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: