Kolik česká dálniční známka v roce 2024 stojí? Jakým způsobem si ji můžete koupit? Kdo může po dálnicích jezdit bez dálniční známky a koho se týká takzvaná eko cena?

Chcete jezdit v roce 2024 po českých dálnicích? Pak si s největší pravděpodobností budete muset pořídit dálniční známku, která má od roku 2021 elektronickou podobu.

V minulém roce vás mohlo potěšit, že i přes nárůst cen téměř ve všech oblastech zůstaly ceny českých dálničních známek stejné jako v roce 2022. Letos nás ale zdražení přece jen čeká. Ceny dálničních známek se zvýší ale až od 1.března 2024.

Kolik stojí česká dálniční známka v roce 2024?

Pokud potřebujete jezdit po českých dálnicích, máte tři možnosti, zakoupit si můžete 10denní, měsíční nebo roční dálniční známku. Výhodou elektronických dálničních známek bylo, že jste mohli počáteční datum odložit až o tři měsíce. Od letošního roku se doba zkracuje na 30 dní.

Co se týče roční dálniční známky, můžete ji koupit kdykoliv v průběhu roku, platí totiž celý jeden rok od vybraného data.

Dálniční známka ČR a její typy:

Typ české dálniční známky Cena do 29.2.2024
10denní 310 Kč
Měsíční (platnost 30 dnů) 440 Kč
Roční 1.500 Kč
Typ české dálniční známky Cena od 1.3.2024
10denní 270 Kč
Měsíční (platnost 30 dnů) 430 Kč
Roční 2.300 Kč
Nově si budete moci od 1.3.2024 zakoupit i 1denní dálniční známku s platností vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena, a to za cenu 200 Kč.

Co je to eko dálniční známka a jaká je její cena?

Kromě standardních cen dálničních známek se můžete setkat i s Eko sazbou, díky které jsou všechny tři typy dálničních známek o polovinu levnější (10denní 130 Kč, měsíční 210 Kč, roční 1.150 Kč). Tato zvýhodněná cena se však týká pouze majitelů vozidel, která jsou poháněná zemním plynem nebo biometanem, nejedná se ale o vozy na LPG pohon.

💡
Od března 2024 se zavádí také Eko cena 25 %. Ta je určená POUZE pro vozidla s pohonem Plug‑in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 max 50 g/km.

Kdo nemusí mít na českých dálnicích dálniční známku?

V určitých případech nemusí některá vozidla na dálnicích platit dálniční poplatek vůbec. Rozdělit je můžeme do dvou kategorií, některá vozidla jsou osvobozena automaticky, jiná musí o osvobození zažádat.

Automatické osvobození od poplatků se týká například historických vozidel se zvláštní registrační značkou nebo vozidel na elektrickou energii, vodík či hybridní pohon, která mají přidělenou SPZ začínající písmeny EL.
Tip! Jak zjistím, do kdy mi platí dálniční známka? Informace najdete na webu eDalnice.
Tip! Jak zjistím, do kdy mi platí dálniční známka? Informace najdete na webu eDalnice.

Jak českou dálniční známku koupit?

Existuje několik způsobů, jak můžete elektronickou dálniční známku zakoupit. Nákup můžete provést sami prostřednictvím webových stránek nebo zavítat na pobočku pošty či na čerpací stanici a nechat si tam zaregistrovat SPZ. Pojďme si jednotlivé varianty blíže představit.

  • Web eDalnice: Na webu eDalnice na vás čeká jednoduchý formulář, kde stačí zadat SPZ, požadovanou platnost a e-mail. Známku můžete zaplatit bankovním převodem nebo platební kartou.
  • Web Portál dopravy: Stále platí možnost zakoupit si dálniční známku na webu Portál dopravy, kam se přihlásíte přes elektronickou Identitu občana.
  • Česká pošta a čerpací stanice EuroOil: Známku si můžete koupit na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil, stačí jen nahlásit SPZ, datum platnosti a email.
  • Samoobslužné kiosky: Zvláště lidé jedoucí ze zahraničí ocení možnost dálniční známku zakoupit na samoobslužných kioscích poblíž hranic.

Jaké jsou pokuty za jízdu na dálnici bez dálniční známky?

Jízda na zpoplatněných úsecích bez dálniční známky se v roce 2024 rozhodně nevyplatí, je totiž spojena s pokutou až 20.000 Kč. V případě, že byste podali oznámení o osvobození od dálniční známky, ale neměli byste na něj nárok, mohli byste dostat pokutu až 100.000 Kč.

Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.
Tip! Kromě dálniční známky musíte mít i platné povinné ručení. Podívejte se, jak vychází cenově to nejlevnější pro vaše auto.
Dálniční známka 2023 je za stejnou cenu jako loni.
Roční dálniční známka bude od roku 2024 dražší.

Kolik v roce 2024 stojí dálniční známky v okolních státech?

Pokud se v roce 2024 chytáte na dovolenou nebo pracovní cestu do zahraničí, asi vás také zajímá, jaké jsou ceny dálničních známek v okolních státech. Připravili jsme si pro vás proto přehled.

Slovensko

Typ dálniční známky Cena
10denní 12 eur (cca 300 Kč)
Měsíční (platnost 30 dnů) 17 eur (cca 430 Kč)
Roční 60 eur (cca 1.500 Kč)

Rakousko

Typ dálniční známky Cena
10denní 9,90 eur (cca 250 Kč)
2měsíční 29 eur (cca 730 Kč)
Roční 96,40 eur (cca 2.400 Kč)

Švýcarsko

Typ dálniční známky Cena
Roční 40 franků (cca 1.000 Kč)

Slovinsko

Typ dálniční známky Cena
7denní 15 eur (cca 375 Kč)
Měsíční 30 eur (cca 750 Kč)
Roční 110 eur (cca 2.750 Kč)
Tip! Chystáte se autem do zahraničí? Třeba na hory vůbec nejezděte bez cestovního pojištění. Nemusí se vám to vyplatit! Zimní sporty jsou ty nejvíce rizikové.
Tip! Chystáte se autem do zahraničí? Na hory nejezděte bez cestovního pojištění. Nemusí se vám to vyplatit! Zimní sporty jsou ty nejvíce rizikové.

Cena české dálniční známky pro rok 2024 se zdražuje u varianty na jeden rok, u kratších období je cena lehce nižší. Od března 2024 stojí desetidenní dálniční známka 270 Kč, měsíční 430 Kč a roční 2.300 Kč. Nově si za 200 Kč pořídíte i 1denní dálniční známku.

Známka je dostupná pouze v elektronické formě, papírové dálniční známky se už neprodávají. Dálniční známku můžete jednoduše koupit na webu eDalnice, na pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích EuroOil, na samoobslužných kioscích poblíž hranic nebo nově i na webu Portál dopravy.