Čínské automobily zaznamenávají velký úspěch napříč světem a čínská auta, která jsou až o 20 % levnější než vozy konkurence, neunikají ani pozornosti Čechů. Podíl aut z Číny, která brázdí české silnice, rok od roku roste. Pojďme se podívat na to, jaké jsou nejúspěšnější značky čínských vozů i kde je můžete koupit.

Čínské automobilky v ČR: Jak si vedou?

Podle nejnovějších zpráv Svazu dovozců automobilů během roku 2023 prodej nových vozů z Číny čtyřnásobně vzrostl na 3.516 automobilů. Zatímco ještě v roce 2022 jejich podíl na trhu činil jen 0,4 procenta, v roce 2023 se jednalo o 1,6 %.

A proč se čínské vozy u Čechů těší rostoucí oblibě? Důvod je prostý. Čínské vozy se mohou pochlubit stejným výkonem jako konkurenční modely, lepší cenou a tím, že jsou k dostání okamžitě bez dlouhé čekací lhůty.

Čínské automobilky v Evropě

Čínské automobilky postupně začínají expandovat do zemí Evropy, oproti predikcím však jejich tržní podíl roste relativně pomalu. Podíl aut z Číny prodaných na evropském trhu se už sice pohybuje okolo 4 % a neustále roste, ale do těchto statistik se kromě čínských značek vozů počítají také modely tradičních evropských a světových automobilek, které jsou vyráběny právě v Číně.

čínské automobilky dobývají svět

Největší čínské automobilky

Které čínské automobilky se těší největší pozornosti?

  • Automobilka BYD: Automobilka BYD se v roce 2023 stala desátou největší automobilkou světa. Tato automobilka jen za prvního půl roku 2023 vyrobila 1,25 milionů aut. Ještě před pouhými dvěma roky však nebyla ani v první dvacítce největších automobilek. Důvodem jejího raketového růstu je přechod od spalovacích motorů na hybridní vozy a elektromobily.
  • Automobilka Dongfeng: Jednou z vůbec nejskloňovanějších čínských automobilek u nás je automobilka Dongfeng, která je druhým největším výrobcem automobilů v Číně a v oblasti automobilového průmyslu má 50letou tradici. K jejím populárním modelům se řadí Dongfeng T5 EVO, Dongfeng SHINE nebo Dongfeng FENGON 5. Více informací o těchto vozech se dozvíte na dfmotor.cz.
  • Automobilka MG: Jedná se o původně britskou značku, která se do Číny přesunula v roce 2016 a na českém trhu se její vozy prodávají od roku 2022.
  • Automobilka SWM: Další automobilkou, která byla původně evropská a koupila ji Čína, je italská značka SWM.
Tip! Víte, že cenu povinného ručení ovlivňuje i výkon auta? Srovnejte si ceny pojištění automobilu a během minuty najděte to nejlevnější.
Tip! Víte, že cenu povinného ručení ovlivňuje i výkon auta? Srovnejte si ceny pojištění automobilu a během minuty najděte to nejlevnější.

Levné čínské SUV

Máte zájem o levné čínské SUV? V Česku se aktuálně největší oblibě těší SUV výše zmíněné automobilky Dongfeng. Skvělým poměrem ceny a výbavy se pyšní například SUV Dongfeng Glory 500 o velikosti Škody Karoq. Cena tohoto SUV se pohybuje okolo 500.000 Kč. Dalším z levných čínských SUV je například model ZS značky MG. Jedná se o prostorné rodinné SUV, které se u nás prodává již od 399.900 Kč.

Kde koupit čínská auta?

Na českém trhu má aktuální oficiální zastoupení jen několik čínských automobilek. Jedná se o automobilky MG, Dongfeng, GWM a SWM. Čínské vozy se také pomalu začínají objevovat i v českých autobazarech. I když některé čínské značky na českém trhu zatím oficiálně nekoupíte, můžete se k nim dostat přes zahraniční dovozce.

obliba čínských aut roste

Automobil Jetour: Kde koupit?

V posledních měsících velký rozruch způsobilo luxusní čínské SUV Jetour čínské automobilky Chery, které je větší než Škoda Kodiaq a startuje na pouhých 413.000 Kč (127.900 juanech). Čínská společnost Chery a její značka Jetour nemá na českém trhu zastoupení. Na webu jetourglobal.com však najdete oficiální partnery této značky. Co se týče Evropy, má značka zastoupení na Ukrajině.

Automobil Jetour X90: Kde koupit?

Jetour X90 je pěti až sedmimístný crossover SUV střední velikosti, který byl oficiálně uvedený na trh v lednu 2019. Jedná se o třetí model značky Jetour.

Automobil Jetour X70: Kde koupit?

Sedmimístný crossover střední velikosti Jetour X70 se vyrábí od roku 2018 a je dostupný v několika variantách – Jetour X70S, Jetour X70S EV, Jetour X70 Coupe, Jetour X70M a model Jetour X70 Plus. Jak pro model Jetour X90, tak i model X70 platí, že aktuálně nejsou k dostání na českém trhu.

Čínské automobilky si daly za cíl dobýt nejen asijský, ale také evropský trh. K nejznámějším čínským značkám automobilů u nás patří značka Dongfeng, která se mimo jiné proslavila díky svým cenově dostupným SUV.