Pořízení vozu představuje důležitý krok v životě řidiče. Při nákupu se nabízí několik možností. Kromě autobazarů je to také koupě auta od majitele napřímo. S jakými specifiky se při takovém nákupu setkáte?

Koupě auta přímo od majitele zahrnuje správný výběr modelu, kontrolu vozu, testovací projížďku a jednání o ceně. Každý z těchto kroků nákup posune dál, zabrzdí ho, nebo dokonce úplně zastaví. Jak si úspěšně pořídíte nové auto od majitele?

koupě auta

Stanovení rozpočtu a výběr modelu

Nákup nového vozu začíná již ve fázi výběru. Nejprve si definujte rozpočet – kolik za ojetinu chcete dát. Vždy si stanovte minimální částku, pod kterou vůz nepořídíte. Zároveň si řekněte, jaká je maximální možná částka, kterou nepřekročíte.

Jaké auto potřebujete? Při výběru modelu dejte na vlastní preference a řiďte se srdcem. Vedle toho ale posuzujte další kritéria.

  • Stáří vozu
  • Najeté kilometry
  • Cena náhradních dílů
  • Spotřeba
  • Počet místa
  • Barva
  • Velikost zavazadlového prostoru
Nejlepší ojeté auto do 100 000 Kč: Značky a modely | Klik.cz
Český trh s ojetinami je plný skvělých aut, které se dají sehnat za rozumné peníze. Nejlepší volbou jsou japonské a tuzemské modely.

Hledání nabídek

Parametry vysněného vozu sepište na papír a vrhněte se na výběr. Kupujete auto přímo od majitele – hledejte proto tam, kde se podobné inzeráty vyskytují. Vyhněte se bazarům a poptávejte na místech, kde nabízejí soukromníci – Facebook Marketplace, ale také i klasické varianty jako nástěnky v supermarketech a inzeráty v novinách.

povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Výběr vozu iniciujte také vlastními silami a nečekejte na to, že nabídka přijde za vámi. Rozhoďte sítě mezi svoje známé s tím, že sháníte předem definovaný vůz. Dříve či později narazíte na prodejce, který se podobného auta zbavuje.

Kontakt majitele

První kontakt s majitelem ojetiny je klíčový. Dejte na první dojem. Pokud se vám na prodejci něco nezdá, proklepněte si ho v okolí. V některých případech pomůže také internetový vyhledávač.

Během prvního telefonátu zapněte všechny pomyslné radary a věřte svému šestému smyslu.

Při prvním kontaktu si ověřte všechny dostupné informace. Solventní prodejce zná všechny detaily o vozidle. Ptejte se na stáří, barvu, najeté kilometry, ale taky na zdánlivé banality. Čím více informací zjistíte předem, tím větší výhodu získáte při první prohlídce.

Kde koupit ojeté auto? Jak odhalit skryté vady? | Klik.cz
Ojeté auto bylo nedostatkové zboží, což se projevilo na ceně. Dnes je situace lepší – víte ale, kde ojeté auto koupíte a nespálíte se při tom?

Prohlídka vozu a testovací jízda

Domluvte si s prodejcem termín prohlídky a vydejte se na cestu. Koupě auta od majitele s sebou nese jednu výhodu – obvykle ho prodává tak, jak ho opustil. Jen málokdo si dá tu práci a odveze auto do čistírny a na prohlídku v autoservisu.

Pokud problematice nerozumíte, vezměte s sebou odborníka. Buď vyberte mezi známými automechanika, případně se domluvte za úplatu s nezávislým odborníkem. Snadněji odhalíte skryté vady, které oko laika nevidí.

Nikdy nekupujte auto bez zkušební jízdy. Nejprve nechte řídit prodejce a pozorně ho sledujte, jeho styl jízdy vám prozradí mnohé o stavu vozidla. Nakonec si za volant sedněte vy a projeďte auto v obci i mimo ni. Nežádoucí je jakýkoliv hluk, stáčení kol a další vady při řízení. Zaměřte se také na požitek z jízdy – nechcete přece nepohodlné auto.

auto přímo od majitele

Jednání o ceně

Vyjednávání a cenové podmínky nechte na konec. Nezapomeňte na cenová kritéria, která jste si stanovili v prvním kroku. Rozmyslete si také, zda cenu necháte, jak je, nebo budete vyjednávat.

💡
Vždy buďte připravení na variantu kompromisu. Koupě auta přímo od majitele je pro obě strany citlivé téma. Původní majitel chce prodat co nejvýhodněji a obvykle stav auta nehodnotí subjektivně. Proto buďte při jednání opatrní – zejména pokud doposud vše probíhalo hladce.

Při vyjednávání o ceně nezapomeňte na slušné chování. Připravte se na variantu, že se zkrátka nedomluvíte. Pokud jednáte o slevě, nemějte přehnaná očekávání. Původní majitelé s drobným snížením ceny počítají, obvykle se ale jedná o nižší jednotky tisíc.

Administrativa a převod

Gratulujeme. Pokud jste se dostali do tohoto bodu, plácli jste si s původním majitelem a koupě auta od majitele je téměř u konce. Přesto ale neztrácejte na obezřetnosti. Administrativa a převod vozu bývá častou příčinou nečekaných sporů.

Nejlevnější kombíky do půl milionu | Klik.cz
Našli jsme pět nejlevějších kombi na českém trhu. Jen tři se dají sehnat pod 500 tisíc korun. Je zdražování aut stále tak dramatické?

Kupní smlouva na auto od majitele by měla obsahovat tyto údaje:

  • Značku vozidla
  • Typ
  • Rok výroby
  • VIN
  • SPZ
  • Objem a číslo motoru
  • Barvu karoserie
  • Seznam příslušenství (např. druhá sada pneumatik)
  • Stav tachometru
  • Případné vady na vozidle

Kupní smlouva k nákupu ojetiny není nutná a prodej sjednáte i ústní dohodou. My tento postup ale nedoporučujeme. Ne nadarmo se říká, že co je psáno, to je dáno. Kromě údajů o vozidle do smlouvy zaneste informaci o tom, kdo přepíše vůz na nového majitele.

Více informací o přepisu vozidla na nového majitele najdete zde.

Platba za nový vůz probíhá různými způsoby. Obvykle záleží na způsobu převodu. Mezi častý způsob patří záloha předem a zbytek při převodu a finálním podpisu smlouvy. V době rychlých plateb je populární i platba na účet při převzetí vozidla.

Na přepis vozidla máte 10 dní. Během této doby sjednejte povinné ručení – s rychlým výběrem vám pomůže srovnávač pojištění. Nakonec vás čeká evidenční kontrola a přepis vozidla na obecním úřadě s rozšířenou působností.

Jaké SUV seženete do 300.000 Kč? Nové i ojeté vozy | Klik.cz
Vozy SUV patří mezi ty nejoblíbenější. Kvalitní podvozek esúvéček se hodí na české silnice druhé a třetí třídy.

Snadná koupě auta od majitele

Gratulujeme! Koupě auta přímo od majitele je za vámi. Při opatrném postupu se nejedná o nic složitého. To ale neznamená, že opatrnost není na místě. Před nákupem si vždy ověřte všechny dostupné informace o vozidle a nezapomeňte, že žádný detail není zbytečný.

Koupě auta od majitele představuje relativně levný způsob pořízení ojetého vozidla. Nízkou cenu ale kompenzuje fakt, že je vše na vás. Díky nám ale víte, jak na to a na nic nezapomenete. Přejeme šťastnou ruku!

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: