Mohlo by se zdát, že je změna barvy auta pouze estetickou záležitostí. Zákon na to ale nahlíží jinak a požaduje, aby byla změna barvy karoserie zaznamenaná v registru vozidel. Na co se tedy připravit, pokud vás čeká změna barvy auta a jakými způsoby je vlastně možné barvu vozu změnit?

Jak změnit barvu auta?

Nejdříve se pojďme podívat na to, jaké máte možnosti, pokud nejste spokojeni se stávající barvou vašeho vozu a chcete ji změnit. Vybrat si můžete mezi kompletním přelakováním nebo aplikací fólie. Jaké výhody a nevýhody jsou s těmito variantami spojené?

  • Přelakování auta: Výhodou přelakování auta je, že bude nová barva k nerozeznání od barev nových vozů. Nespornou výhodou laku také je, že plní nejen estetickou funkci, ale zároveň karoserii chrání před vnějšími vlivy. Je však třeba říci, že je přelakování celého vozu poměrně vysokou investicí, která se pohybuje okolo 40.000 až 60.000 Kč.
  • Aplikace fólie: Další možností změny barvy vozu je polep auta. V případě polepu celého vozu jsou náklady nižší než za přelakování auta a pohybují se okolo 15.000 až 25.000 Kč. Kromě nižší ceny je výhodou i to, že je možné fólii snadno odlepit bez poškození původního laku. Rizikem ale je neodborně provedený polep, který může vést k tvorbě bublin nebo odlepování fólie.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

V jakých případech je třeba nahlásit změnu barvy auta?

Změnu barvy karoserie vozidla je nutné nahlásit v případě, že došlo ke změně buďto celé barvy vozidla nebo více než 50 % barvy vozidla. Pokud se tedy rozhodnete jen například pro změnu barvy střechy a zbývající barva vozu zůstane původní, tuto změnu hlásit nemusíte.

změna barvy karoserie auta

Kde a kdy nahlásit změnu barvy vozidla?

Změnu barvy vozidla je nutné nahlásit na registru vozidel. Jak? Úřadu s rozšířenou působností je třeba odevzdat vyplněný formulář Žádost o zápis změn údajů v registru silničních vozidel.

Změnu barvy vozu máte povinnost nahlásit maximálně do 10 dnů od jejího provedení.

Za změnu barvy vozidla se platí správní poplatek ve výši 50 Kč. Pokud byste změnu nenahlásili nebo ji nahlásili až po uplynutí této doby, hrozila by vám pokuta až ve výši 50.000 Kč.

Jaké dokumenty si s sebou vzít na úřad?

Jaké dokumenty si vzít na úřad společně s žádostí?

  • technický průkaz, (od začátku roku 2024 se velké technické průkazy ruší, při úkonu prováděném na registru vozidel vám odeberou velký a malý technický průkaz a vystaví vám průkaz nový, nově tedy bude jen jeden),
  • doklad totožnosti,
  • výpis z živnostenského rejstříku (pokud je auto registrované na podnikající fyzickou osobu),
  • výpis z obchodního rejstříku (pokud je majitelem vozu firma),
  • souhlas vlastníka s provedením změny (v případě, že je majitelem vozu třetí osoba, například leasingová společnost).
změna barvy lak nebo celopolep

Změna barvy musí být zaznamenaná v technickém průkazu

Na registru vozidel úředník dle vaší vyplněné žádosti změní barvu v technickém průkazu. Dříve se barva vozu musela změnit jak v malém, tak i velkém technickém průkazu.

Od ledna 2024 však dochází k nahrazování dvou technických průkazů (malého a velkého) jedním novým technickým průkazem. Nově proto bude změna barvy zaznamenaná jen v něm. Pokud by ke změně barvy v technickém průkazu nedošlo, vozidlo by neprošlo technickou kontrolou.

Je nutné hlásit i změnu barvy motorky?

Vztahuje se nutnost nahlášení změny barvy jen na auta? Ne, tato povinnost existuje u všech motorových vozidel, tedy i u dodávek, mikrobusů nebo motocyklů.

Při koupi auta si zkontrolujte barvu v technickém průkazu

Barva auta je jednou ze zásadních informací, které byste si měli zkontrolovat při koupi vozidla.

Pokud byste totiž automobil koupili a měl by jinou barvu než tu, která je v technickém průkazu a zastavila by vás policie, mohla by vám udělit pokutu až 50.000 Kč.
Je proto na místě od podávacího před koupí vyžadovat zápis změny barvy do registru vozidel.

Změna barvy auta je možností, jak změnit vzhled auta a zároveň karoserii chránit před vnějšími vlivy. Rozhodnout se můžete buďto pro přelakování vozu nebo polep fólií. Při změně barvy vozidla je vždy nutné tuto skutečnost nahlásit na registru vozidel, kde barvu přepíšou v technickém průkazu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: