Pokud každý den usedáme za volant, všechny činnosti si rychle zautomatizujeme. Většinou známe trasy, podvědomě vnímáme značky, chodce, sledujeme zpětná zrcátka. Novinky a změny snadno přehlédneme. To platí i pokud jde o zákon o silničním provozu.

Pravidla silničního provozu a zákon o silničním provozu bereme často jako něco neměnného. Prostě je známe tak, jak jsme se o nich učili v autoškole. Od té doby se ale průběžně mění. Znáte nejnovější změny, které přinesl rok 2024?

Zákon o silničním provozu

Zákon o silničním provozu je zkrácené označení pro zákon č. 361/2000 Sb. (Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů). Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu, práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. To zahrnuje řidiče motorových a nemotorových vozidel, chodce, cyklisty a další.

💡
Tento zákon je účinný od roku 2001, obsahuje 143 paragrafů rozdělených do sedmi částí. Od 1. ledna 2024 nabyla účinnosti novela tohoto zákona.

Zákon o silničním provozu 2024 obsahuje zajímavé novinky:

  • Nejvyšší povolená rychlost. Na vybraných úsecích se zvýšila ze 130 km/h na 150 km/h.
  • Minimální věková hranice pro řidičské oprávnění. Nyní mohou žadatelé získat řidičské oprávnění již ve věku 17 let, pokud jsou pod dohledem mentora.
  • Bodový systém. Zjednodušuje se na tři kategorie (2, 4 a 6 bodů) místo původních pěti kategorií.
  • Zrušila se povinnost vozit s sebou při řízení fyzický řidičský průkaz. Už není nutné nosit kartičku řidičského průkazu, stačí prokázat totožnost při kontrole.

Pojďme se na tyto body podívat o něco blíže.

zákon o silničním provozu křižovatky

Zvýšení maximální povolené rychlosti

Zákon o silničním provozu 2024 počítá se zvýšením maximální povolené rychlosti na vybraných úsecích ze 130 km/h na 150 km/h. Cílem je zvýšit plynulost provozu a urychlit cestování na těchto úsecích.

Tato změna se ale týká jen specifických dálničních a rychlostních silnic. Tato místa musí splňovat nastavená bezpečnostní kritéria a technické parametry a jedná se proto o moderní části silniční sítě.

Na konci roku 2024 by se měla tato novinka objevit na prvním úseku mezi obcemi Tábor – České Budějovice. Jde o jihočeskou dálnici D3 a trasa bude dlouhá asi 50 kilometrů. Další z uvažovaných úseků je mezi Přerovem a Říkovicemi a nebo mezi Hradcem Králové a Jaroměří.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Věková hranice pro řidičský průkaz

Kdo by nechtěl řídit auto už před 18. narozeninami. Zákon o silničním provozu z roku 2024 tuto možnost otevřel. Snížila se minimální věková hranice pro získání řidičského oprávnění na věk 17 let. Podmínkou je jízda pod dohledem mentora.

Řidiči pod 18 let mohou začít řídit a získávat praxi pod vedením zkušeného řidiče, který je schopen poskytovat rady a dohled během jejich prvního roku praxe. Pro doprovod platí, že nesmí být pod vlivem alkoholu.

Mladý řidič smí mít až 4 mentory. Každý musí mít řidičské oprávnění skupiny B minimálně 10 let a žádný zákaz řízení a žádný záznam v bodovém systému.

zákon o silničním provozu pokuty

Nový bodový systém

Změna, která zajímá všechny řidiče, je nový bodový systém. Z pěti skupin došlo k redukci na tři kategorie trestných bodů. Podle závažnosti mohou řidiči nyní dostat 2, 4 nebo 6 trestných bodů.

Mezi velmi závažné přestupky, za které dostanou řidiči 6 bodů, patří např.:

  • Překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci (50 km/h mimo obec).
  • Jízda pod vlivem alkoholu nebo drog ( (nad 0,3 ‰): Alkohol nebo drogy jsou vážným ohrožením na silnicích, a proto jsou za ně udělovány vysoké body.
  • Jízda na červenou, nedodržení přednosti v jízdě, nezastavení na signál nebo značku Stůj!
  • Vjíždění na železniční přejezd přes zákaz.
Při nasbírání 12 bodů přijde řidič o řidičský průkaz.
Co přináší novela zákona o povinném ručení?
V roce 2024 začne platit novela zákona o povinném ručení. Znáte detaily a víte, jak se vás novela dotkne?

Řidičský průkaz

Nyní už se na svých cestách obejdete bez fyzického řidičského průkazu. I nadále ale musíte vlastnit řidičský průkaz a musí být platný. Při kontrole si tuto skutečnost ověří Policie České republiky ve své databázi.

Při kontrole stačí prokázat svou totožnost (např. občanský průkaz nebo jiný doklad s fotografií). Přitom občanský průkaz také nemusíte mít fyzicky u sebe. Stačí v mobilní aplikaci eDoklady. Změny se dotkly také povinnosti vozit další doklady jako např. zelenou kartu i malý technický průkaz.

Zákon o pozemních komunikacích

Někdy si řidiči pletou zákon o pozemních komunikacích se zákonem o silničním provozu. Zákon o pozemních komunikacích obsahuje kategorizaci, stavbu, užívání a ochranu pozemních komunikací v České republice. Dále také práva a povinnosti vlastníků a uživatelů těchto komunikací. Najdete ho ve Sbírce zákonů pod číslem 13/1997 Sb. Novelou číslo 349/2023 Sb. byl i on změněn.

Velký a malý techničák: Co se mění od ledna 2024?
V roce 2023 po vás chtěla PČR ukázat malý technický průkaz. Na stanici technické kontroly to nešlo bez velkého technického průkazu. Co se mění?

Zákon o pozemních komunikacích 2024 zavádí také denní poplatek za využití placených úseků silnic a dálnic. Jeho cena je 200 Kč. Jde vždy o jeden kalendářní den, nikoliv 24 hodin. Dále se zkracuje doba, ve kterém se může předem koupit časový poplatek. Dříve bylo možno koupit dálniční kupon se začátkem platnosti až za 3 měsíce, nyní je maximum 30 dnů. Od 1.1.2025 už se bude cena valorizovat a upravovat o inflaci.

Sledujete pravidelně změny týkající se zákona o silničním provozu? Je to vaše povinnost a jejich neznalost vás před případnou pokutou neochrání.