Výstražný trojúhelník by měl být nedílnou součástí každého automobilu. Patří totiž stejně jako autolékárnička a reflexní vesta k povinné výbavě vozidla. V následujícím článku se podíváme na to, kdy trojúhelník do auta použít, kam ho za vozidlo umístit a kdy raději nechat trojúhelník v autě a myslet na svou bezpečnost.

Kdy použít výstražný trojúhelník?

Výstražný trojúhelník byste měli vždy použít v případě nehody či nepojízdnosti vozidla. Příkladem může být třeba srážka s vozidlem, střet se zvěří, defekt pneumatiky nebo nečekaná porucha auta.

Jak postupovat, pokud je třeba umístit výstražný trojúhelník?

Mohlo by se zdát, že postup umísťování výstražného trojúhelníků je velmi jednoduchý: zastavit, vyndat z kufru trojúhelník a umístit ho za auto. Tak jednoduché to ale není, pokud chcete, aby vše proběhlo bezpečně. Jak tedy postupovat?

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
  • Krok 1: Pokud je to možné, odstavte auto co nejblíže k pravému okraji vozovky.
  • Krok 2: V případě, že to technický stav vozidla umožňuje, zapněte výstražná světla, abyste na odstavený vůz co nejdříve upozornili ostatní řidiče. Světla nechejte puštěná minimálně do doby, než umístíte trojúhelník.
  • Krok 3: Než vystoupíte z vozidla (pravými dveřmi) a půjdete trojúhelník umístit, oblékněte si reflexní vestu.
  • Krok 4: Jakmile bude výstražný trojúhelník umístěný, zjistěte stav ostatních účastníků a zhodnoťte, zda je nutné zavolat policii nebo záchranku.
  • Krok 5: Nezůstávejte v autě, přemístěte se vy i ostatní spolucestující do bezpečné vzdálenosti za svodidla.
dejte o sobě vědět výstražným trojúhelníkem

Výstražný trojúhelník: Vzdálenost

Častou otázkou řidičů je, jak daleko umístit výstražný trojúhelník za auto, pokud dojde k nehodě nebo poruše vozidla. Umístění výstražného trojúhelníku má jasná pravidla stanovená zákonem 361/2000 Sb.

Vždy byste ho měli umístit k pravému okraji vozovky, abyste neblokovali ostatní vozidla.

Reflexní prvky trojúhelníku natočte proti směru jízdy vozů. Co se týče vzdálenosti, měli byste ho dát minimálně 50 metrů za vozidlo (zhruba 70 až 80 kroků).

Jak umístit výstražný trojúhelník na dálnici?

Na dálnici se minimální vzdálenost trojúhelníku od vozidla zdvojnásobuje, výstražný trojúhelník by tedy měl být přinejmenším 100 metrů za vozidlem (140 až 160 kroků).

💡
Vzhledem k tomu, že je na dálnici riziko nehody vyšší, na prvním místě by měla být podle policie bezpečnost.

Pokud vyhodnotíte, že umístění trojúhelníku není bezpečné, jděte raději za svodidla a zavolejte policii nebo zavolejte na bezplatnou asistenční infolinku Ředitelství silnic a dálnic (800 280 280). Asistence během 20 minut dorazí k odstavenému vozidlu a místo bezpečně označí.

Manuál pro začínajícího řidiče při jízdě na dálnici
Při jízdě na dálnici se za několik hodin přesuneme z jednoho kraje republiky na druhý. Mnoho řidičů nedodržuje základy toho, jak se chovat.
výstražný trojúhelník na dálnici a povinná výbava

Jak v zatáčce umísťovat výstražný trojúhelník?

Řada řidičů tápe v tom, jak řešit situaci, kdy musí být vozidlo odstavené v zatáčce. V tomto případě umístěte trojúhelník před zatáčku, aby měli ostatní řidiči dostatek času zaznamenat, že se na silnici něco děje.

Kde koupit výstražný trojúhelník a kolik stojí?

Výstražný trojúhelník do auta můžete zakoupit jak online v jednom z mnoha e-shopů nebo v prodejnách řady supermarketů a hobbymarketů. Cena výstražného trojúhelníku se pohybuje okolo 130 až 200 Kč.

Výstražný trojúhelník patří k povinné výbavě vozidla, pokud vás zastaví policie a vy nebudete mít trojúhelník v autě, hrozí vám pokuta až 2.000 Kč. A nejen to, pokud v případě nehody nebo poruchy za vozidlo v odpovídající vzdálenosti neumístíte výstražný trojúhelník, mohli byste ohrozit bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu a samozřejmě i svou bezpečnost.