V České republice se výstavba dálnic a silnic obecně netěší velké oblibě. Řidiče popudil zejména rok 2023, ve kterém se otevřelo pouhých 16 km dálnic. Letos se ale situace obrátila.

Celkem 118 nových kilometrů dálnic. To je číslo, které letos plánovalo Ministerstvo dopravy otevřít. A zdá se, že naprosto drtivou většinu projektů do konce roku úspěšně realizují. České dálnice se tak povážlivě rozrostou.

Výstavba dálnic v České republice

K 1. lednu 2024 měly úseky dálnic v ČR celkem 1.388,2 km. Nových 118 km, které výstavba dálnic v ČR přinesla, tak představuje navýšení o téměř desetinu z celkové délky. Dálnice ve výstavbě se přitom objevují a dokončují na celém území České republiky.

V České republice jezdíme celkem po 18 vozovkách, které se řadí do kategorie dálnic. Nejdelší dálnice v ČR, D1, vede z Prahy až do Polska. A jedná se pravděpodobně o tu nejvíce komentovanou dálnici u nás, byť v poslední době došlo k dokončení velké rekonstrukce.

Stavělo se ale nejen na dálnici D1. V letošním roce se otevřelo 118 km nových dálnic a dalších 100 km se nachází ve výstavbě s plánovaným dokončením v následujících dvou letech. A to už stojí za zmínku, nemyslíte?
nové úseky dálnic

Proč se české dálnice staví tak pomalu?

Ještě než se dostaneme k výpisu nově otevřených úseků, je třeba si říct nemilou věc. Výstavba infrastruktury je ve více než desetiletém skluzu. U některých úseků se počítalo s otevřením dokonce už v roce 2010. Stát s tím bojuje zapojením soukromého sektoru.

Takzvaný režim PPP (Public Private Partnership) umožňuje vstup soukromého dodavatele do výstavby.

Stát je nadále investorem, stavby ale probíhají s pomocí soukromých firem, které ve výběrovém řízení stavbu vysoutěží.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Nové úseky dálnic v roce 2024

Pojďme si ale konkrétně říct, jak vypadala výstavba dálnic v roce 2024. Jak víme, plánuje se otevření 118 km dálnicích úseků – u většiny z nich dojde ke zprovoznění až na konci roku 2024. Kde se už řidiči projedou?

Jedná se například o 4,4 km dálnice D7 u Chlumčan. 
Dále se povedlo vyvedení hlavního tahu D6 z Prahy do Karlových Varů, který vedl centrem obce Krupá na Rakovnicku.
rozestavěné dálnice a silnice

Seznam všech otevřených úseků dálnic v roce 2024

Mezi nejvýznamnější dálniční projekty 2024 patří stavba D4, D3 a D55. Ty mají za cíl zlepšit spojení mezi jednotlivými regiony a sousedními státy. Nově dokončených projektů přibylo, nebo do konce roku přibyde mnohem více.

Výstavba silnic I. třídy

Novinky se netýkají jenom dálnic v České republice. 54 km nových úseků vznikne i na silnicích I. třídy.

Největším projektem je dokončení brněnského okruhu – to bylo s ohledem na práci v plném provozu velmi problematické.

Dokončení se dočká zprovoznění obchvatu u Klatov na silnici I/27. A v neposlední řadě je těsně před dokončením také očekávaný obchvat v Jaroměři u Hradce Králové.

Současné dálnice ve výstavbě

Jakkoliv je rok 2024 klíčovým, řada dokončení se stále plánuje. V následujících letech se otevřou další úseky na silnici D35. Jejich kompletní zprovoznění ukazuje dálnice D35 mapa. Pozor ale na to, že k aktualizacím mapy dochází jenom zřídka a tak nemusí odpovídat realitě.

💡
Na rok 2025 se plánuje dalších 72,7 km dálnic. Nejdelší úsek povede z Janova do Opatovce (16,6 km). Výstavba se týká i D35 z Vysokého Mýta do Džbánova (6 km). U řady úseků se ale přesný termín otevření prozatím neví.

Po dálnici z Prahy do Budějc

Hodně diskutovaný je termín dokončení dálnice D3. Přes 60 km z Prahy do Nové Hospody se plánuje již několik let. K výstavbě ale prozatím nedošlo a celá stavba je ve fázi hledání investorů. Zdá se ale, že se v letošním roce výstavba posunula minimálně na papíře.

I tak se po ní ale řidiči ještě nějakou chvíli neprojedou. Počátek výstavby je plánovaný na rok 2027 a dálnice D3 má termín dokončení až v roce 2031. Nutno ovšem podotknout, že aktuální stav dálnice D3 přináší přes 60 km fungující vozovky od Nové Hospody až na hraniční přechod Dolní Dvořiště.

Dálnice zdarma do konce roku

Nově otevřené úseky s sebou přinášejí několik výhod. Nové dálnice 2024 nepotřebují dálniční známku. Tento stav ale platí pouze do 1. ledna 2025. Od Nové roku tak řidiči musí dálniční známku pořídit.

Jediné místo, kde bude dálnice zdarma i v roce 2025, je desetikilometrový obchvat D3 kolem Českých Budějovic.

Vedení města vyjednává s ŘSD, zda bude provoz takový, aby údržba vyžadovala finanční podporu formou dálničních známek.

Mapa dálnic ČR se postupně plní. Nové projekty vznikají a řidiči díky nim rychle zapomínají na nepříliš uspokojivé roky minulé. Zdá se tedy, že výstavba dálnic a silnic I. třídy pokračuje tím správným směrem a řidiči se mají na co těšit. Doufejme jenom, že nás v následujících letech nic nepřekvapí.