Vyhrazené jízdní pruhy mají autobusům, záchrankám, policistům nebo třeba vozům taxislužby usnadňovat a zejména pak urychlovat průjezd dopravní špičkou. Běžní řidiči je však často zneužívají a za jejich pomoci si zkracují čekání v zácpách, čímž pochopitelně porušují zákon. Existují ale situace, ve kterých je možné autobusový pruh využít také legálně. Jaké to jsou?

Kdy není jízda v bus pruhu přestupkem?

Přestupku se řidič osobního auta nedopouští, pokud do vyhrazeného jízdního pruhu vjede mimo dobu jeho platnosti, uvedené na dodatkové tabuli. Například když je uvedeno 8-10 hodin nebo třeba 14-19 hodin, lze ho beztrestně využít s výjimkou uvedených intervalů.

V současnosti však dodatkových tabulí s časy platnosti rychle ubývá a spousta řidičů se tak domnívá, že do nich nemůže vjet prakticky vůbec. Jenže to není pravda.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Odbočování v bus pruhu

Bus pruhem můžete jet také v případě, že budete odbočovat. Zákon totiž nijak nestanovuje, kdy se v takovém případě smíte do pruhu připojit. Předpokládejme ale, že co nejblíže křižovatce, kde budete odbočovat.

Vyhrazený jízdní pruh je možné využít i k předjížděcímu manévru.
💡
„Řidič jiného vozidla, než pro které je jízdní pruh vyhrazen, může vjíždět do takto vyhrazeného jízdního pruhu za účelem objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, či vjíždění na pozemní komunikaci," píše se v zákoně. Toto tvrzení nám potvrdila i mluvčí policie Hana Rubášová. Zároveň ale upozornila na definici slova předjíždění.

Problém je, že většina bus pruhů se nachází na pravé straně vozovky. Pokud byste tedy předjížděli zprava ve vyhrazeném jízdním pruhu mimo obec, nejednalo by se o předjíždění, ale podjíždění, za které už samozřejmě hrozí pokuta.

Až na výjimky jsou však bus pruhy převážně ve městě, kde už je podjíždění nebo chcete-li předjíždění zprava dovoleno. Neplatí to ale samozřejmě v případě jízdy v koloně, tu totiž skrze vyhrazený pruh předjet nelze. Podle zákona se totiž jedná o souběžnou jízdu.
Vyvracíme nejdiskutovanější řidičské mýty | Klik.cz
Mezi řidiči kolují mýty, jak obelstít zákon a vyhnout se pokutě. Znáte je? Co je na nich pravdy?

Pokuty za neoprávněnou jízdu vyhrazeným pruhem

Pokud se pak řidič ocitl v bus pruhu neoprávněně a policie ho přitom přistihla, hrozila by mu pokuta v rozmezí od 1.500 do 2.500 Kč. Bát se naopak nemusí motorkáři, kteří vyhrazený pruh mohou od loňského roku použít i ke zmíněnému objíždění kolon. Hlavním důvodem k zavedení této změny bylo podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu.

„Motocyklisté a jezdci na skútrech v minulosti často nesprávně využívali pruhy k předjíždění kolon, kdy se následně řadili zprava zpět do jízdních pruhů mezi automobily. Tyto manévry pak byly potenciálně nebezpečné pro provoz. Díky nedávné změně se tak snížilo riziko případných nehod,“ vysvětlil Hřib.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: