Chcete si užít dovolenou v Turecku? Přečtěte si náš článek a zjistěte, kde v této fascinující zemi najdete nejlepší pláže, památky a aktivity. Turecko vás nadchne svou kulturou, historií a přírodou. Nechte se inspirovat a zažijte nezapomenutelnou dovolenou v Turecku.

Proč zvolit Turecko jako destinaci pro dovolenou?

Turecko nabízí spoustu důvodů k návštěvě:

  • má nádherné pláže s křišťálově čistou vodou,
  • je bohaté na historii a kulturu,
  • je cenově dostupné pro české turisty,
  • má příjemné počasí po celý rok.
turecká ulice

Jak se dostat do Turecka a kde se ubytovat?

Turecko má rozvinutou infrastrukturu a kvalitní služby pro turisty. Můžete si najít ubytování podle svého rozpočtu a preferencí, od luxusních hotelů a resortů po levné hostely a kempy. Turecko je pro cestovatele bezpečnou zemí.

💡
I zde ovšem platí, že je vhodné dodržovat základní pravidla respektu k místní kultuře a náboženství. Před cestou do Turecka si zkontrolujte aktuální cestovní doporučení a požadavky na vstup do země.

Pohodlné cestování: Turecko je moderní a oblíbená destinace

Cestování do Turecka i v něm je snadné a pohodlné. Můžete si vybrat z různých možností dopravy. Od nás volí klienti nejčastěji dopravu letecky. Pokud jedete s cestovní kanceláří, nemusíte se o nic starat. Maximálně si můžete na místě přiobjednat organizovaný výlet po okolí.

Vydáte-li se na cestu po své ose, můžete využít moderní autobusovou i vlakovou dopravu. Tato varianta vám umožní poznat zemi ve vlastním tempu a zastavit se i na místech, kam nemíří davy turistů.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Turecko, země plná historických památek a nádherných pláží, může přinést i nečekané výzvy, jako jsou zdravotní problémy, úraz nebo ztráta zavazadel. S naším srovnávačem cestovního pojištění najdete nejlepší krytí pro vaše potřeby.

Jaké jsou nejlepší pláže v Turecku?

Turecko nabízí kouzelné pláže s dobrým přístupem do moře. Je to jeden z důvodů, proč je dovolená v Turecku oblíbená u rodin s dětmi.

Pláž Kleopatra (Alanya) – jedna z nejkrásnějších pláží v Turecku s jemným bílým pískem a bohatým sportovním vyžitím i možnostmi zábavy.
Pláž Iztuzu (Dalyan) – zlatá písečná pláž, dlouhá 4 km a obklopená borovicemi. Kromě jiného zde potkáte želvy, které si ji vybrali za svůj domov.
Modrá laguna (Oludeniz) – jeden z divů Turecka s křišťálově čistým mořem, útesy a lagunou, která je ideálním místem pro plavání.

Hlavní město turismu – Antalya

Antalya je největším mezinárodním přímořským letoviskem v Turecku, na Turecké riviéře. Nabízí mnoho historických a kulturních památek, jako jsou Hadriánova brána, Düdenovy vodopády nebo přístav a staré město. Najdete v ní také krásné pláže a je výchozím bodem pro návštěvu dalších zajímavých míst, jako je Efez, Troja nebo Kappadokie.

Jaké jsou nejzajímavější památky v Turecku?

Turecko je země s bohatou historií a tomu odpovídá i množství památek, které stojí za návštěvu. Nabízíme tipy na některé z nich:

Památky v Istanbulu

Hagia Sofia – bývalý byzantský kostel a mešita, nyní muzeum, které je symbolem Istanbulu a překvapuje svou architekturou a zdobením.
Modrá mešita – oficiálně mešita sultána Ahmeda, je známá pro své modré a bílé dlaždice a šest minaretů. Je to jedna z nejvýznamnějších mešit v Istanbulu.
Palác Topkapi – bývalé sídlo osmanských sultánů, které je dnes muzeem s bohatými sbírkami umění, šperků, zbraní a relikvií. Nabízí také nádherný výhled na Bosporskou úžinu.
Bazilika Cisterna – největší podzemní nádrž v Istanbulu, která byla postavena v 6. století za císaře Justiniána. Je to impozantní prostor se 336 sloupy a dvěma sochami Medúzy.
Galatská věž – středověká kamenná věž na evropské straně Istanbulu, která sloužila jako strážní věž a maják. Dnes je to vyhlídková plošina a restaurace s panoramatickým výhledem na město.
Velký bazar v Istanbulu stojí také za návštěvu, zejména pokud se chystáte na výhodné nákupy.

Turecko Ephesus

Další památky v Turecku

Efez – starověké město na pobřeží Egejského moře, kde se nachází impozantní divadlo, knihovna Celsus, chrám Artemis a dům Panny Marie.
Pamukkale – termální lázně s bílými travertiny a terasovitými jezírky, které jsou součástí starověkého města Hierapolis s ruinami lázní, chrámů a pohřebištěm.
Troja – legendární město známé z Homérovy Iliady, kde se odehrála slavná trojská válka. Dnes je zde archeologické naleziště s replikou trojského koně a muzeem.
Nemrut Dağ – vrchol hory s obrovskou pyramidou z kamenných bloků, pod kterou je pohřben král Antiochos I. Okolo pyramidy jsou obří sochy bohů a krále.
Hattusa – bývalé hlavní město Chetitské říše, kde se nachází rozsáhlé archeologické naleziště s kamennými sochami, bránami a chrámy.

Zajímavé aktivity a zážitky v Turecku

Co zajímavého můžete v Turecku zažít? Můžete například:

  • vyzkoušet vodní adrenalinové sporty,
  • zažít dobrodružství na treku po Lýkijské stezce, Stezce svatého Pavla nebo v pohoří Kačkar,
  • navštívit tradiční festivaly, jako je Festival velbloudů, Festival tulipánů nebo Olejové zápasy.
turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně

Jídlo v Turecku je velmi rozmanité a chutné. Využívá mnoho druhů masa, zeleniny, sýrů, bylinek a koření. Mezi typické speciality patří:

  • Kebab – pečené nebo grilované maso na tyči nebo v chlebu.
  • Pide – podlouhlá placka podobná pizze, plněná mletým masem, sýrem, špenátem nebo jinou náplní.
  • Musaka – vrstvený pokrm z mletého masa, brambor, lilku a rajčat.
  • Baklava – sladkost z listového těsta plněného ořechy a zalitá sirupem nebo medem.
  • Lokum – kostky želé obalené v cukru nebo kokosu.
  • Turecký čaj je silný a slazený a pije se po celý den.
  • Turecká káva je silné espresso s kávovou sedlinou na dně šálku.
  • Dalším oblíbeným nápojem je ayran, slaný jogurtový nápoj.

Turecko patří k vyhledávaným a oblíbeným destinacím. Kromě nezapomenutelné dovolené v některém z přímořských resortů vám nabízí nepřeberné množství historických a přírodních památek. Za zmínku stojí také velmi chutná kuchyně a velmi výhodné možnosti nákupů v místních bazarech, kde je dovoleno i smlouvat.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: