V souvislosti s tornádem, které v červnu 2021 zasáhlo jižní Moravu a bylo nejsilnějším tornádem v novodobé historii Česka, si řada lidí pokládá otázku, jestli je možné se na tornádo připravit. V tomto článku na tuto otázku najdete odpověď.

Tornádo na Moravě v roce 2021

I přesto, že se tornáda nejvíce vyskytují v Severní Americe, nevyhýbají se ani Evropě. Výjimkou není bohužel ani Česká republika. V posledních dvaceti letech zažilo Česko tornád hned několik, přičemž nedávné tornádo na jižní Moravě patřilo k těm nejsilnějším.

Síla tornáda se měří podle takzvané Fujitovy stupnice, červnové tornádo mělo sílu F3 až F4, doposud u nás byla zaznamenána maximálně tornáda o síle F3.

  • Tornádo o síle F3 strhává střechy, zdi domů a převrací auta i vlaky.
  • Tornádo o síle F4 je schopné zbořit dobře postavené domy a odfouknout domy se slabšími základy.

Co jsou to supercely?

Nejčastěji se tornáda vyskytují v těch nejsilnějších bouřkách, takzvaných supercelách. Supercel jsou u nás ročně desítky, ale jen minimum z nich zplodí tornáda.

Odborníci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky upozorňují na to, že je velmi složité na území Česka tornádo předpovědět a je téměř nemožné odhadnout, kde přesně zasáhne.

💡
Ze statistik vychází, že od konce 20. století dochází k nárůstu tornád na území České republiky.

Jak se při tornádu chovat?

Blížící se tornádo můžete poznat podle tmavých, často nazelenalých mraků, oblačného tmavě fialového nebo černého výběžku, z něhož se tvoří trychtýřovitá nálevka, nebo oblaku plného trosek rozbitých věcí.

Před tím, než tornádo zasáhne, může vítr utichnout a vzduch se může velmi uklidnit.

Co dělat při tornádu, když jste v budově?

Pokud jste při tornádu v nízkopodlažním domě, najděte si bezpečné místo, kde se ukrýt, nejlepší je suterén nebo místnost bez oken. V případě, že jste ve výškové budově a nemáte čas dojít do nižších pater, schovejte se ve středu budovy a pro lepší ochranu se ukryjte pod masivní stůl a přikryjte se dekami nebo peřinami.

Co dělat při tornádu, když jste venku?

Být při tornádu venku je samozřejmě velmi nebezpečné, existují však místa, kde můžete být alespoň částečně chránění, ideálně se co nejdříve schovejte do nějaké budovy, pokud se nemůžete skrýt v domě, nasedněte do auta a odjeďte do bezpečí, vyhýbejte se mostům a dálničním nadjezdům.

zničené domy po tornádu
Škody mohou být velmi devastující. Nejhorší jsou však ztráty na životech.

Jak se na tornádo připravit?

V případě, že se očekávají silné bouřky, které by mohly vést ke vzniku tornád, je na místě být dobře připravený. Mějte nabité svítilny a komunikační prostředky, připravenou nouzovou soupravu pro katastrofy a také důležitá telefonní čísla.

💡
Z okolí vašeho domu odstraňte volně ležící předměty, které jsou v případě silného větru velmi nebezpečné. Pokud tornádo spatříte, v žádném případě se k němu nepřibližujte a co nejdříve vyhledejte úkryt.

Pojištění domácnosti vám usnadní nový začátek

Při úderu živelní katastrofy je zásadní mít sjednané pojištění. Lidem, kteří žijí v pronájmu, se rozhodně vyplatí mít sjednané pojištění domácnosti, které se vztahuje na vybavení domu nebo bytu. Majitelé nemovitostí by neměli podceňovat pojištění nemovitosti, které pokrývá celou stavbu.

Tip! Spočítejte si, zda platíte fér cenu za pojištění domácnosti.
Tip! Porovnejte si nabídky na pojištění domácnosti jedním klikem. I vy můžete platit férovou cenu.

Pozor na podpojištění nemovitosti

Že jste pojištění sjednali už před dlouhou dobou? V tomto případě je na místě pojištění aktualizovat, protože zatímco sjednané částky zůstávají stejné, reálné ceny nemovitostí každým rokem rostou a finance vyplacené pojišťovnou by vám tak nemusely pokrýt celou škodu.

Tip! Přečtěte si: Podpojištění u pojištění domácnosti a nemovitosti.

Základní pojištění u většiny pojišťoven kryje i tornáda, na domy poničené tornádem se totiž vztahuje pojištění pokrývající rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem. Toto pojištění mohou majitelé poničených domů využít nejen na náhradu škod, ale také úhradu nákladů na vysušení nebo vyčištění nemovitosti.

Poškození auta při tornádu

Pokud vám tornádo poškodí automobil, pak vám nebude standardní povinné ručení stačit. Přírodní pohromy ale kryje havarijní ručení, případně připojištění živelných nebezpečí. Havarijní pojištění však u nás nemají zhruba dvě třetiny automobilů.

havarijní pojištění
Tip! Dobrá pojistka vás chrání i při živelných pohromách, jako silný vítr nebo tornádo. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
tornádo a pojištění
Tornádo je u nás reálnou hrozbou, proto je dobré se na něj připravit.

Jak postupovat, pokud vás zasáhne tornádo?

Pojišťovny radí, abyste před tím, než začnete odklízet trosky, pořídili fotodokumentaci nebo si zkázu nahráli na video. Pokud je to možné, učiňte také opatření k minimalizaci dalších škod a ideálně pořiďte seznam poškozených věcí a případně dokladů k nim.

Pojišťovna od vás bude potřebovat následující:

  • číslo pojistné smlouvy
  • příčinu škody (popis škodního děje)
  • místo a datum vzniku škody
  • kontaktní údaje (vaše a případných svědků)
  • identifikační údaje pojištěného
  • předpokládaný odhad škody

Odhadnout, kde tornádo udeří, je bohužel ve většině případů nemožné. Ochránit svůj majetek však můžete tím, že ho dostatečně pojistíte, nepodceňujte pojištění domácnosti, nemovitosti ani havarijní pojištění.