Tažné zařízení, známé také jako koule, je mezi českými řidiči velmi populární, protože umožňuje připojení přívěsného vozíku, držáku na kola nebo třeba karavanu.

Nicméně při jeho používání musí řidiči dodržovat hned několik pravidel, a to i ve chvíli, kdy na něm nic netáhnou. To však mnoho řidičů neví, čímž se často dopouští přestupku. Kdy na autě může být a kdy naopak ne?

Záleží, zda jde tažné zařízení sundat

Na českých silnicích je mnoho vozidel vybavených tažným zařízením. Problém však nastává tehdy, když řidiči nechávají tažné zařízení na vozidle, i když ho právě nepoužívají. V některých případech tím porušují zákon.

Tažná zařízení se liší podle způsobu jejich odnímání.
💡
„Pokud je možné tažné zařízení odejmout bez použití nářadí nebo ho sklopit, musí být z vozidla odstraněno,“ uvedla mluvčí policejního prezídia Hana Rubášová s tím, že pokud to možné není, může na vozidle zůstat.

Řidičům, kteří budou přistiženi policejní hlídkou s nepoužívaným tažným zařízením, hrozí pokuta až 2.500 korun.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Pojišťovny už tak skeptické nejsou. Pokud by totiž došlo k poškození jiného vozidla nebo majetku pomocí tažného zařízení, je nepravděpodobné, že by pojišťovna odmítla plnit pojistné plnění.

💡
„Jen stěží budeme řidiči vysvětlovat, že měl mít tažné zařízení odejmuté, a tudíž mu pojistné nevyplatíme. Stačí, aby argumentoval tím, že pouze přejížděl do garáže, nebo vozík zrovna odpojil,“ sdělil nám po telefonu tiskový mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pozor na problémy s SPZ

Dalším důležitým pravidlem je, že tažné zařízení musí být zapsáno v technickém průkazu vozidla, aby se předešlo větším komplikacím.

Tažné zařízení zároveň nesmí zakrývat registrační značku nebo světlomety, jinak řidičům hrozí pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců.

Od ledna 2016 je možné vyřídit třetí registrační značku na tažné zařízení na kterémkoli registru vozidel. K vyřízení je potřeba malý a velký technický průkaz, občanský průkaz, žádost o vyřízení dodatečné tabulky a správní poplatek 650 korun. Úřad má na vyřízení 30 pracovních dní, proto je vhodné žádost podat s předstihem.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: