Ze statistik vyplývá, že má takřka polovina prodaných ojetých vozů na českém trhu skrytou vadu. Koupě ojetého vozidla je tak spojena s poměrně velkým rizikem, že se spálíte. Naštěstí však pro kupující existují určité záruky. Co je to skrytá vada na vozidle a jaké jsou nejčastější skryté vady auta?

Co se považuje za skrytou vadu vozidla?

V první řadě si pojďme objasnit, co se pod pojmem skrytá vada vlastně skrývá. Jedná se o takovou vadu na ojetém autě, kterou nebylo možné odhalit při běžné prohlídce vozu ani během zkušební jízdy nebo na kterou nebyl kupující prodejcem předem upozorněný.

Skrytá vada je definovaná v novém občanském zákoníku. Zákon jako maximální dobu, kdy se může skrytá vada projevit, stanovuje šest měsíců.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Jaké jsou nejčastější skryté vady na bazarových vozech?

K nejčastějším vadám, které kupující odhalí po zakoupení automobilu, patří závady na elektronice vozidla, závady na motoru a skryté závady na podvozku auta. Značná část kupujících také po koupi vozidla zjistí, že bylo auto v minulosti havarované nebo že má přetočený tachometr.

skryté vady auta přelakování po autonehodě

Jak odhalit skryté voze na vozidle?

Chcete při nákupu ojetého vozidla předejít starostem spojeným se skrytými vadami? Jak už ze samotné podstaty skryté vady vyplývá, skrytou vadu na voze bohužel není jednoduché běžným způsobem odhalit. Nicméně existuje několik tipů, jak správně vybrat ojeté auto, u kterého existuje menší riziko skrytých vad:

  • Prověřte si historii vozu: Základem kontroly vozu by mělo být jeho ověření přes VIN kód, díky kterému zjistíte řadu cenných informací o historii vozu. Tyto údaje porovnejte s údaje uvedenými v technickém průkaze.
  • Zaměřte se na barvu a odstín laku: Odlišné barvy nebo tloušťky laku mohou poukazovat na to, že bylo vozidlo havarované.
Kupní smlouva na auto 2024 – vzor ke stažení
Chystáte se na nákup automobilu z druhé ruky?
  • Zkontrolujte motor a podvozek: Vzhledem k tomu, že se skryté vady často týkají motoru a podvozku, není od věci si je důkladně zkontrolovat. Motor by měl být suchý a čistý a po nastartování by neměl studený motor vydávat tvrdé, kovové zvuky.
  • Vozidlo si před zakoupením projeďte: V případě, že je vozidlo v pořádku, neměl by mít prodávající problém se zkušební jízdou. Ideálně se s vozem projeďte po různých površích v různých rychlostech.
  • Obraťte se na zkušeného technika: Tím nejlepším, co můžete při koupi ojetého vozu udělat, je obrátit se na zkušeného technika, který důkladně zkontroluje stav vozidla, a vy tak získáte jistotu, že jste nic nepřehlédli.
skryté vady auta motor

Ochrana kupujících v případě skrytých vad

I na nákup ojetého automobilu se vztahuje záruka. Záruku je možné uplatnit tehdy, pokud byly kupujícímu poskytnuty chybné informace o vlastnostech vozu nebo právě v případě skrytých vad. Délka záruky se liší na základě toho, jestli jste ojetý vůz koupili v bazaru nebo od soukromé osoby:

  • Záruka v případě vozu z bazaru: Na skryté vady u auta zakoupeného v autobazaru se vztahuje záruku 24 měsíců. V případě, že jako kupující vadu odhalíte do 12 měsíců, má autobazar povinnost prokázat, že na voze vada v době koupě vozidla nebyla. Po uplynutí 12 měsíců přechází prokazovací povinnost na kupujícího.
  • Záruka v případě vozu od soukromníka: Zakoupili jste ojetinu od soukromého vlastníka? V tomto případě je záruka pouze 12 měsíců a prokazovací povinnost je na kupujícím.
Jak přepsat auto beze stresu?
Na bazary se vrací česká auta. Nákup a prodej ojetiny s sebou nese i administrativní povinnosti – jak přepsat auto a na co si dát pozor?

Které vady není možné u ojetého vozu reklamovat?

Záruka se nevztahuje na vady, které jsou uvedené v kupní smlouvě. Reklamovat také není možné vady, na které jste při koupi vozidla dostali slevu, a vady, jež odpovídají míře používání nebo opotřebení vozidla.

Skryté vady u ojetého auta patří k jedněm z rizik nákupu ojetiny. Na skryté vady se ale naštěstí vztahuje záruku, a to jak v případě koupě auta z autobazaru, tak i od soukromníka. K nejčastějším skrytým vadám patří vady na elektronice, motoru a podvozku.