S termínem servisní knížka se nejčastěji setkáme při nákupu a prodeji ojetého vozu. Nenápadný dokument dokládá avizovanou péči o vozidlo a leckdy odhalí nekalé praktiky prodejce. Jak vypadá servisní knížka a jakou měrou se podílí na hodnotě ojetiny?

Co je to servisní knížka?

Nenápadný dokument se nejčastěji nachází u manuálu vozidla v přihrádce u spolujezdce. Jeho funkce je jednoduchá – slouží k zápisu provedených servisních úkonů a oprav. S trochou nadsázky lze říct, že v ní najdeme na papíře napsanou historii vozidla.

Jaké informace hledat v servisní knížce? Nejčastěji se jedná o rozsah případných oprav, stav najetých kilometrů a další zásahy mechaniků. Majitel vozidla tím dokládá pravidelnou údržbu, jako je výměna rozvodů, oleje či vyvažování pneumatik.

Kdy by mělo docházet k servisním zásahům?

Servisní knížka slouží i majiteli. Získá díky ní přehled nad úkony, které za dobu vlastnictví vozidla udělal. Využije ji také při reklamaci vozidla. 

Pravidelné zápisy v servisní knížce jsou první věc, podle které prodejci posuzují případnou reklamaci.

Záznamy do servisní knížky dělají především autorizované servisy. Po jejím předložení ale zápis a potvrzení udělá jakýkoliv autoservis. Pokud se mechanik zdráhá, je možné, že faktické úkony neodpovídají tomu, co tvrdí zákazníkovi.

Nejlepší ojetina do 300.000 Kč: Poměr ceny a výkonu
Trh s ojetinami v posledních letech zažil několik vrcholů a pádů. Dnes se situace vrací do normálu. Jaká ojetina do 300.000 Kč se vyplatí?

Jak ovlivňuje servisní knížka cenu vozidla?

Servisní knížka je důležitým aspektem při koupi ojetého vozidla. Jako taková svojí přítomností ovlivňuje cenu vozidla. Pravidelné zápisy dokládající péči o vůz se staly vyhledávanou informací.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.
Auta bez servisní knížky ztrácejí na ceně.
Servisní knížka nezvyšuje cenu auta – pouze udržuje jeho hodnotu. Pravidelné zápisy autorizovaných servisů potvrzují informace prodejce. Bez ní může být chlubení se pravidelnou péčí jen prázdné chvástání.
💡
Vliv servisní knížky na cenu se odhaduje na přibližně desetinu ceny vozidla. Ojetinu za 100.000 Kč se serviskou tak majitel prodá o 10.000 Kč dráž. Některé zdroje ale uvádějí i vyšší ceny, a to 5.000 až 6.000 Kč za jednu kontrolu zapsanou v knížce.

Jak poznat falešnou servisní knížku?

Vzhledem k důležitosti servisní knížky se nelze divit tomu, že se na trh dostávají falešné servisní knížky. Šejdíři stáhnou tiskopis na internetu, případně pořídí v papírnictví a za úplatu seženou záznamy od nepoctivých autoservisů.

Počet falešných servisních knížek je alarmující. Odborníci na prodej automobilů uvádějí, že přibližně dvě třetiny servisek lze označit za falešné, případně jako upravené, aby hodily lepší světlo na stav vozidla.

Způsobů, jak zájemci odhalí falešnou servisní knížku, je několik:

  • Správně vyplněné záznamy – zápis v servisní knížce by měl mít několik náležitostí. Samozřejmostí je datum zápisu a aktuální stav najetých kilometrů. Dále pak důvod zápisu a provedené úpravy. Chybět nesmí razítko servisu a podpis provádějícího technika.
  • Chronologie – asi nemusíme dodávat, že první zápis do servisky až ve 30.000 km je přinejmenším podezřelý. Jednotlivé záznamy by neměly mít velké prodlevy, což zájemci snadno odhalí podle zápisů frekvence pravidelných výměn oleje a rozvodů.
  • Detaily – servisní knížka provází vozidlo na každém kroku. Těžko tak lze věřit prodejci, který u dvacet let starého vozu nabízí zbrusu novou a vyžehlenou servisní knížku bez odřených rohů.
  • Důvěřuj, ale prověřuj – stačí několik telefonátů na uvedené autoservisy a zájemce o ojetinu si ověří, zda vozidlo tímto servisem opravdu prošlo. Leccos odhalí i zájem o vyfocení servisní knížky. Jestliže se prodejce kroutí jako had, zvýšená pozornost je na místě.
servisní knížka vyvažování pneu

Auto bez servisní knížky

Znamená to ale, že je auto bez servisní knížky bezcenné? Zdaleka ne. Výhody servisní knížky jsou zřejmé, její význam se ale často přeceňuje. Na trhu se nachází řada ojetin, které servisní knížkou nedisponují, a přesto se jedná o výhodnou koupi.

Přesto vám ale servisní knížka leccos prozradí. Kromě pravidelných kontrol to jsou například stočené kilometry. Pokud se zájemci rozhodují o pořízení vozu bez servisky, rozhodně by měli být ostražitější.
servisní knížka výměna oleje

Kde najdu elektronickou servisní knížku?

Od roku 2017 automobilky nevydávají klasickou papírovou servisku, ale vedou ji v elektronické podobě. Známá je elektronická servisní knížka Škoda, která využívá koncernovou platformu erWIN.

Elektronická servisní knížka má mnoho podob. Doporučit můžeme aplikaci Mojeserviska.cz, která spojuje profi servisy s vlastníky vozidel. Ti se přihlašují pomocí VIN a registrační značky a v registru zjistí všechny záznamy. Kromě toho je zde k nalezení i servisní knížka ke stažení.

Výhody elektronických servisek spočívají ve snadném propojení servisu a zákazníka. Majitelé vozidel nemusí hlídat papírovou knížku. Jejich elektronická servisní knížka Škoda se nachází v online prostoru a přístup do ní si snadno vyžádá každý standardně vybavený servis.

Jaké SUV seženete do 300.000 Kč? Nové i ojeté vozy | Klik.cz
Vozy SUV patří mezi ty nejoblíbenější. Kvalitní podvozek esúvéček se hodí na české silnice druhé a třetí třídy.

Založení servisní knížky

Co když jsme pořídili auto bez servisky, ale chceme ji začít vést? Není nic jednoduššího. Papírové tiskopisy stojí několik desítek korun. Následně stačí zapsat aktuální počet kilometrů, datum a začít s vedením servisky.

Vše usnadňuje elektronická servisní knížka. Tu majitelům někdy vedou servisy, které navštěvují, případně mohou využít možnost vedení servisní knížky na některé ze zmíněných platforem. Péče při jejím vedení se majitelům vrátí při prodeji a určování hodnoty vozidla.