Někdy úmysl, jindy omyl. To každopádně nemění nic na tom, že pokud vjedete do křižovatky na červenou, nejenže tím ohrožujete sebe i ostatní, ale zároveň riskujete vysoké pokuty a zákaz řízení. Existuje však situace, která to dovoluje, mnohdy pak přímo vyžaduje. Kdy je tedy možné pokračovat na světelný signál „Stůj“, bez obav z přísných sankcí?

Stejně závažné jako je projetí na červenou, je také nejetí na červenou, jakmile se za vámi vynoří vozidlo integrovaných záchranných složek. Někteří řidiči se natolik bojí vysokých pokut a zákazu řízení, že s autem za semafor nepopojedou ani o metr a hasiče, sanitku nebo policii tak jednoduše zablokují.

Řidič má přitom ze zákona přímo povinnost vozidlo s právem přednosti v jízdě pustit. Pokud by v takové situaci vjel do křižovatky na červenou, o přestupek se samozřejmě nejedná.

Jen pozor, abyste tímto jednáním nezapříčinili horší újmu, než jste vlastně odvraceli. Zkrátka je v pořádku do křižovatky opatrně najet a vytvořit prostor pro vozidlo policie či záchranného systému. Je u toho ale třeba nejvyšší obezřetnosti.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Jiné výjimky pro jízdu na červenou zákon nezná!

Na jiný argument už však policie nepřistoupí a hříšníka, který projede na červenou, odmění pokutou na místě do 5.500 Kč nebo až do 25 tisíc ve správním řízení. Tím to ale ještě zdaleka nekončí. Připravit se totiž musí také na šest trestných bodů do karty řidiče. Dopustí-li se stejného přestupku dvakrát za rok, rozloučí se s řidičským průkazem.

Zjistili jste, že máte propadlý řidičák? | Klik.cz
Řízení s propadlým řidičským průkazem může mít různé následky, včetně finančních, které mohou výrazně ovlivnit váš každodenní život.
Přijít o řidičák a zaplatit vysokou pokutu ale nemusíte pouze tehdy, projedete-li semaforem na červenou, stačí ho minout na oranžovou (žlutou).
Samozřejmě by tím muselo dojít k narušení bezpečnosti provozu – například když místo zpomalování šlápnete na plyn, abyste semaforem stihli projet.

Úmysl je těžké prokázat

Pro strážníky je však pochopitelně náročné prokázat, že jste na oranžovou jeli úmyslně a ještě jste dupli na plyn, než je tomu v případě červené. Každopádně pomocí záznamu z kamer v autě se jim to povést může, a tak se jednoduše vyplatí začít brzdit včas.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: