Chystáte se autem do zahraničí? Zabalit, sednout a jet. Tak jednoduché to bohužel není, ale s naším „manuálem“ nezapomenete při plánování cesty na nic podstatného. Hladce vás proveze celou přípravou vaší cesty, abyste se vyvarovali možných nástrah a rizik. A co dělat, když nepříjemná situace nastane? I s tím si po přečtení poradíte.

Kdo je připraven, není překvapen. Známé pořekadlo se skvěle hodí na důkladnou přípravu před cestou autem do zahraničí. Vyplatí se zkontrolovat platnost dokladů, seznámit se s rozdíly týkajícími se dopravních předpisů v jednotlivých státech, uzavřít adekvátní pojištění a také cestu naplánovat z hlediska odpočinku a zábavy pro velké i malé spolucestující. Některé tipy uvítají i cestovatelé, kteří se nejprve budou přesunovat třeba letadlem, ale v cílové destinaci budou sami řídit. Tak vyrážíme!

co zkontrolovat před dovolenou

1) Zkontrolujte doklady. A kdy se hodí mezinárodní řidičák?

Včasnou kontrolu cestovních dokladů snad nemusíme připomínat, ověřte i úplnost dokladů k vozidlu. S sebou byste tak měli mít občanský průkaz nebo pas, řidičský průkaz, malý technický průkaz od vozidla, doklad o povinném ručení, tedy zelenou kartu. Ta v tuzemsku již stačí pouze v elektronické podobě, do zahraničí ji ale mějte vytištěnou a některé země si potrpí i na to, aby byla skutečně zelená, tedy na zeleném papíře. Pokud cestujete zapůjčeným vozidlem, potřebujete i písemné prohlášení majitele se souhlasem o zapůjčení vozidla v angličtině. Přibalte také evropský formulář pro zprávu o dopravní nehodě.

💡
Do rozpočtu cesty zahrňte dálniční známky, mýta či jiné poplatky v daných zemích. Většina států již využívá elektronickou dálniční známku. Pravidla a ceny se ale mohou aktualizovat. Třeba v tuzemsku došlo od března 2024 k několika změnám, například znovu existuje jednodenní známka, zároveň se zvedly ceny všech ostatních.

Pokud se chystáte řídit mimo Evropskou unii, budete potřebovat rovněž mezinárodní řidičský průkaz. Ten získáte na úřadě na základě žádosti s fotografií za poplatek 50 Kč. Existují dva typy mezinárodního řidičského průkazu. Jeden je vydáván podle Ženevské úmluvy z roku 1949 a má platnost 1 rok, druhý je vydáván dle Vídeňské úmluvy a jeho platnost jsou 3 roky. Vedle doby platnosti se liší územní platností. Do celé řady států platí oba, ale například od USA je nutný pouze ten dle Ženevské úmluvy. Ke kontrole tohoto dokladu nedochází moc často, mohou ho ale po vás požadovat v autopůjčovnách, během řešení nehody či při policejní a celní kontrole.

mezinárodní řidičský průkaz

2) Vyberte kvalitní pojištění

Velmi důležitým bodem je v případě cesty autem i výběr správného pojištění. Pojištění léčebných výloh a úrazu v rámci cestovního pojištění je již standardem, ale co když se přihodí něco s vaším vozem? Budete potřebovat zajistit odtah? Ani na tyto případy není radno zapomínat.

„Ideální variantou je, když máte ve vašem povinném ručení či havarijním pojištění zahrnutou auto asistenci. Poté doporučujeme ověřit přesné podmínky plnění, územní platnost a případné výluky. Pokud asistenci nemáte, sjednejte si cestovní pojištění ve variantě ‚cesta autem‘, která potřebná rizika pokryje,“ radí Tereza Procházková ze srovnávače Klik.

Pokud se pak na cestách dostanete do problémů z důvodu poruchy vozidla či nehody, můžete okamžitě kontaktovat operátory asistenční služby. Ta bývá zpravidla dostupná 24 hodin denně po celý rok.

💡
Tento typ pojištění nabízí řadu doplňkových služeb pro různé situace. „Přestupky řešíme méně, ale je možné si pojistit i právní pomoc, součástí asistence může být i takzvaný právník do auta. Zajišťujeme i náhradní způsob dopravy domů,“ vyjmenovává nepříliš známé možnosti Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa pojišťovny.

Asistenční služby řidiči v praxi opravdu vytěžují. Jen pojišťovna Kooperativa ročně zaznamená přibližně 60 tisíc případů pomoci.

„Nejvíce zásahů registrujeme v letním dovolenkovém období a pak v zimě. Nejčastěji, to platí i pro zahraničí, volají klienti asistenci k poruše vozidla, tyto zásahy představují téměř 80 % výjezdů, ostatní jsou zásahy po dopravních nehodách. V téměř polovině zásahů naše asistence řeší poruchy motoru, pak poškozené pneumatiky, problémy se spojkou nebo automatickým startem vozidla,“ uvádí tiskový mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Ale řešíme i opravdu velmi drahé zásahy, například vloni jsme zajišťovali odvoz porouchaného vozu ze Španělska, což znamená cestu přes 2 200 kilometrů. Cena odtahu přesáhla 117 tisíc Kč, klient měl ale naštěstí sjednaný neomezený program MAX+,“ dodává.

autem na dovolenou

3) Jiný kraj, jiný mrav aneb Pravidla na silnici se mohou lišit

I když jsou pravidla provozu v zemích EU většinou stejná, některá specifika dokážou překvapit. V Itálii se například můžete dostat do potíží, pokud v létě pojedete na zimním obutí. Při jízdě v Rakousku či Portugalsku je pak lepší sundat palubní kameru. Pozor si je potřeba dát rovněž na bez emisní zóny.

„Dále jde kupříkladu o absolutní přednost tramvají, odlišné povolené rychlosti či tažení přívěsů. Někde rovněž platí zpřísnění podmínek pro řidiče, kteří mají řidičák méně než dva roky. Platí pro ně například nižší povolená rychlost, zákaz vlečení přívěsů či jízda v noci,“ upozorňuje Tomáš Neřold, vedoucí BESIP.

Mezi další situace, kdy se můžete setkat s rozdíly, patří povolené množství alkoholu v krvi, povinné bezpečnostní vybavení vozidel a cyklistů či povinné svícení za dne. A pozor, vedle Velké Británie se v Evropě jezdí vlevo i na Kypru, v Irsku a na Maltě.

„Dobrým zdrojem, kde si můžete aktuální informace o pravidlech silničního provozu předem zjistit, je autoklub ÚAMK, který motoristům poskytuje informace i o pravidlech silničního provozu v evropských zemích, nebo se můžete obrátit na naše zastupitelské úřady v příslušné zemi, do níž se jako motorista chystáte vycestovat,“ radí Neřold.

💡
Jinak ve všech zemích Evropské unie platí, že musíte mít zapnutý bezpečnostní pás, děti musí sedět v autosedačkách a při řízení je zakázáno používat mobilní telefon bez hands-free ovládání.

4) Světla svítí? Stěrače stírají?

BESIP také doporučuje nechat auto před cestou na dovolenou prohlédnout v servisu. Pro jistotu prověřte i termín technické prohlídky a měření emisí.

„Odborníci odhalí a odstraní závady, které na první pohled nejsou vidět,“ uvádí BESIP.

Pokud kontrolu necháte ve své režii, zaměřte se dle rad BESIPu na pneumatiky – na stavu a huštění závisí bezpečnost jízdy i doba potřebná k zastavení. Při nízké hloubce dezénu není pneumatika schopna dostatečně odvádět vodu a při dešti se zvyšuje riziko smyku, případně aquaplaningu. Hloubka dezénu letní pneumatiky musí být minimálně 1,6 mm. Pamatujte také na to, že z důvodu velkého nákladu, a tím pádem většího tlaku na pneumatiky, je nutná kompenzace vyšším tlakem v pneumatikách. Řiďte se doporučením výrobce vozidla a kola případně před cestou dofoukněte.

Zkontrolujte funkčnost a stav stěračů, ostřikovačů a osvětlení vozidla. V případě potřeby doplňte olej, brzdovou kapalinu a náplň do ostřikovačů.

5) Naplánujte cestu včetně odpočinku

Nedílnou součástí přípravy na dovolenou je i plánování trasy. Při delších cestách autem vždy pamatujte na dostatečnou časovou rezervu. „Častokrát řidiči počítají s orientační dobou dojezdu do cílové destinace podle informací například z navigace, k této době je ale potřeba připočíst případné dopravní komplikace a zastávky. Ty je vhodné zařadit kdykoli, když řidič cítí, že se jeho koncentrace snižuje,“ říká Veronika Peťková z Centra dopravního výzkumu. Při řádném plánování navíc předejdete stresu a konfliktním situacím i mezi samotnou posádkou vozidla.

Bezpečně řídit znamená řídit tak, abychom se do krizové situace nedostali. „Únava za volantem je velmi nebezpečná a nejčastěji přichází mezi 1. až 3. hodinou v noci, ale i odpoledne. Nejkritičtější jsou poslední desítky kilometrů před cílem,“ doplňuje Tomáš Neřold.

6) Bezpečně na silnici i ve vozidle

Vezměte s sebou nějaké pohotovostní pití a jídlo, i pokud plánujete, že jej koupíte po cestě. Nikdy nevíte, co vás na cestě může potkat. Nezapomeňte přibalit i vhodnou zábavu pro vaše malé spolucestovatele. Brečící dítě řidiči rozhodně na klidu nepřidá. Dnes už je v nabídce hračkáren řada her ve verzi „na cesty“.

„Na druhou stranu hodně opomíjené je také dostatečné zabezpečení nákladu. Je dobré si uvědomit, že i velmi malý předmět volně položený ve vozidle, například mobil na přístrojové desce, může v případě prudkého brzdění nebo kolize způsobit velmi vážná zranění, takže važte vhodné umístění a úložné prostory,“ nabádá Veronika Peťková.

V některých zemích, například V Rakousku, můžete za nevhodně umístěný a nezabezpečený náklad dostat pořádnou pokutu. Policie se při kontrole zaměřuje třeba na volně uložené lyže nebo snowboard v autě. Zabezpečení by měli být při cestě také vaši domácí mazlíčci. Pejsek nebo kočka, kteří cestují na volno mimo přepravku či bez připoutání, se při policejní kontrole také mohou prodražit.

💡
Do zavazadlového prostoru si pak pro jistotu přibalte tažné lano, pracovní rukavice, samozřejmostí jsou reflexní vesty pro celou posádku. A jedna rada na závěr: Mějte na mysli, že plně naložené auto se chová „jinak“, než když jedete nalehko.
územní platnost pojištění

Kromě dokonalého balení a plánování trasy i všech eventualit, které vás mohou na cestě potkat, připomínáme fakt, že delší cestování a obzvláště dovolená, kdy tráví rodina společný čas, je pro mnohé zdrojem stresu a může vzniknout řada nedorozumění. V situacích, kdy se vše nedaří podle plánu, se pokuste brát situaci s nadhledem a nenechejte si zkazit čas na cestách zbytečnými malichernostmi.  

Přejeme vám šťastnou cestu a krásnou dovolenou.

Článek si můžete stáhnout i v PDF: