Plánujete si dělat řidičák na motorku a chcete být připraveni na to, co vás čeká a nemine? V tomto článku vám přiblížíme, jak probíhá výcvik v autoškole i samotné závěrečné zkoušky a také kolik řidičák na motorku stojí a jaké kategorie existují.

Jak probíhá výcvik a v autoškole a jak dlouho trvá?

Autoškola na motorku je stejně jako autoškola na auto složená z teorie a praxe. V teoretické části se budete učit o dopravních předpisech, zásadách bezpečné jízdy, ovládání vozidla, technice jízdy i zdravovědě.

V praktické části na vás čeká jedna hodina na motocyklovém trenažéru, případně výcvik mimo provoz, a následně čtyři hodiny v minimálním provozu s nácvikem první části závěrečné zkoušky, tři hodiny jízd ve středním provozu a pět hodin jízd v maximálním provozu.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Jak probíhají zkoušky na řidičák na motorku?

Zkouška na řidičák na motorku se skládá z písemné části a praktické části.

Písemná část

Písemná část zahrnuje 25 otázek, které jsou náhodně vybrané z 856 možných otázek. K úspěšnému absolvování testu je třeba dosáhnout 43 bodů z 50.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu? | Klik.cz
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Kdy se řidičům vyplatí havarijní pojištění motocyklu?

Praktická část

Praktická část zkoušky se dělí na dvě části. První se zabývá kontrolou motocyklu před jízdou, funkčností světel, technických stavem a povinnou motocyklovou výbavou. Druhá část má podobu jízdních zkoušek na schváleném místě, které splňuje povinné parametry. V této části musí žák prokázat své schopnosti na motorce, a to opět ve dvou částech:

  • Pomalá část: Během pomalé jízdy musí žák manipulovat s motocyklem v rychlosti zhruba 10 kilometrů v hodině, předvést různé manévry a zaparkovat.
  • Rychlá část: V rychlé části musí žák prokázat schopnost ovládat motocykl ve vysoké rychlosti a také dokázat, že ovládá úhybné manévry i krizové brzdění.
řidičák na motorku autoškola

Jaké existují skupiny řidičáku na motocykl?

Existují čtyři kategorie řidičského průkazu na motorku označené jako AM, A1, A2 a A. Jak se tyto skupiny liší?

  • AM: Do kategorie AM spadají motorky s maximálním objemem motoru do 50 cm3 anebo výkonem elektromotoru do 4 kW s konstrukční rychlostí do 45 km/h.
  • A1: Kategorie AM představuje motorky do objemu motoru 125 cm3, s maximálním výkonem 11 kW a poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg.
Jakmile získáte řidičák, můžete řídit i motorky z kategorie AM.
  • A2: Chcete řídit motorky s výkonem do 35 kW a poměrem výkon/hmotnost nejvýše 0,2 kW/kg? V tom případě si udělejte řidičák kategorie A2, se kterým můžete automaticky řídit i motorky z předchozích dvou kategorií.
  • A: Nejvyšší kategorii představuje kategorie A, díky které můžete řídit všechny motorky bez omezení výkonu.
první motorka řidičák na motorku

Od kolika let jde vyřídit řidičák na motorku?

Jak už jsme zmínili výše, řidičské oprávnění na motorku se dělí do několika objemových a výkonových kategorií. To, v kolika letech si můžete udělat řidičák na motorku, se odvíjí právě od zvolené kategorie.

Řidičák na motorku nejnižší kategorie je možné získat už od 15 let.

Kolik stojí řidičák na motorku?

Cena za řidičák se odvíjí od kategorie a také od autoškoly, pro kterou se rozhodnete. Obecně je ale možné říci, že za řidičák na motorku zaplatíte okolo 10.000 až 25.000 Kč. Při výběru autoškoly se ideálně neřiďte pouze cenou, ale také kvalitou výuky dané autoškoly. Mnohé vám napoví například recenze absolventů.

Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Abyste získali řidičák na motorku v některé ze čtyř kategorií, musíte docházet na výuku, která obvykle trvá okolo měsíce, a samozřejmě také úspěšně absolvovat závěrečné zkoušky v autoškole. Zkoušky se skládají z teoretické a praktické části, jež se dělí na pomalou a rychlou část.