V České republice je nedílnou součástí povinné výbavy do auta kromě autolékárničky, výstražného trojúhelníku, sady na opravu pneumatik nebo rezervního kola také reflexní vesta pro řidiče. Jakou má mít reflexní vesta barvu a kde ji pořídíte? A je reflexní vesta povinná i v sousedním Rakousku?

Reflexní vesta do auta

Reflexní vesta je významným bezpečnostním prvkem pro zvýšení viditelnosti řidiče a pasažérů. Vzhledem k tomu, že zvyšuje viditelnost na silnici, snižuje riziko nehod. V České republice je reflexní vesta povinná pouze pro řidiče, nicméně rozhodně není na škodu mít reflexní vesty i pro všechny pasažéry.

Jakou barvu má mít reflexní vesta do auta?

Reflexní vesty existují v celé řadě barev. Nejčastěji narazíte na žlutou, oranžovou, zelenou a růžovou barvu. Jaká barva je tedy ta pravá? Oranžová nebo fluorescenční žlutá.

Správná reflexní vesta také musí být vybavená reflexními pásy, které musí být na vestě správně umístěny. Jak tedy při vybírání vesty nesáhnout vedle? Reflexní vesta by měla splňovat normu EN ISO 20471:2013 nebo ČSN EN 471.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Kam v autě uložit reflexní vestu?

Velká část řidičů má reflexní vestu uloženou v kufru auta. Je však třeba říci, že se nejedná o nejlepší místo. Proč? Představte si situaci, kdy se vaše auto stane nepojízdným na hlavní silnici s velkým provozem. V takovémto případě rozhodně není ideální vystoupit z auta bez jakéhokoliv reflexního prvku a hledat vestu v kufru.

Doporučujeme mít reflexní vestu vždy na dosah ruky.
Můžete ji například uložit do přihrádky na dveřích, pod sedadla nebo do kastlíku u spolujezdce.
reflexní vesta na motorku

Kde reflexní vestu koupit a kolik stojí?

Reflexní vestu můžete snadno koupit na některém z mnoha e-shopů. Najdete ji však také v některých supermarketech nebo na benzínových pumpách. Cena reflexní vesty je velmi příznivá a pohybuje se mezi 30 až 150 Kč. Reflexní vesta je dostupná v několika velikostech.

Zakoupit samozřejmě můžete kromě reflexní vesty pro dospělé i reflexní vestu pro děti.

Reflexní vesta na motorku

Reflexní vesta tvoří povinnou výbavu nejen do auta, ale také na motorku. Běžné reflexní vesty, které mají řidiči v autě, však nejsou na motorku vhodné. Vesta na motorku by měla dobře přiléhat na tělo a být vybavená zipy nebo přezkami.

Na trhu aktuálně najdete i speciální motorkářské vesty, které jednak přispějí k bezpečnosti na cestách a jednak zvyšují komfort na motorce. Jedná se například o termoizolační motorkářskou vestu, chladící motorkářskou vestu nebo vyhřívanou motorkářskou vestu.
Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Reflexní vesta: Rakousko

Reflexní vesta do auta je pro řidiče povinná i v Rakousku, pro spolucestující je pouze doporučená. A jaká má být barva reflexní vesty v Rakousku? Zvolit můžete stejně jako u nás oranžovou, žlutou nebo také červenou.

reflexní vesta na silnici

Reflexní vesta v dalších sousedních zemích

Reflexní vesta pro řidiče je tedy povinná jak u nás, tak i v Rakousku. Jak je to však s reflexními vestami u našich dalších sousedů?

  • Polsko: V Polsku je reflexní vesta povinná pro všechny pasažéry, kteří při mimořádné situaci vystoupí z vozidla. Reflexní vesta je povinná i pro chodce a cyklisty, kteří se pohybují po vozovce.
  • Slovensko: Na Slovensku musí mít reflexní vestu všichni pasažéři, kteří se pohybují mimo vozidlo. Chodci a cyklisté na sobě musí mít reflexní prvek v případě, že se pohybují po vozovce za snížené viditelnosti nebo se pohybují po neosvětlené komunikaci.
  • Německo: V Německu je reflexní vesta povinná pro řidiče vozidel registrovaných v Německu. V případě řidičů aut registrovaných mimo Německu platí povinnost mít reflexní vestu jen v případě, že řídí firemní vozidlo.

Reflexní vesta by neměla chybět v žádném autě. Je součástí povinné výbavy nejen v České republice, ale také v Rakousku. Ideální je, mít vestu v autě uloženou tak, abyste ji měli vždy po ruce, tedy například pod sedačkou nebo v přihrádce u dveří.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: