Rakev na auto neboli autobox či střešní box je velmi praktickým pomocníkem na cesty. Jedná se o přídavný zavazadlový prostor, který se montuje na střešní nosiče auta. Zpravidla se rakev na auto používá k přepravě zavazadel nebo lyží. Na co se zaměřit při výběru autoboxu, aby vám sloužil podle představ?

Jaké jsou výhody střešních boxů?

Hned na úvod se pojďme podívat na to, na jaké benefity se můžete těšit, pokud si pořídíte rakev na auto. Je jich několik. Hlavní výhodou je samozřejmě možnost zvětšit prostor vozidla, výhod však existuje více:

  • Ochrana zavazadel: Moderní autoboxy si poradí i s neočekávanými nárazy vzhledem k tomu, že jsou vyrobené z odolných materiálů. Nechrání však zavazadla pouze proti nárazům a otřesům, ale také proti prachu nebo UV záření.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
  • Zvýšení bezpečnosti na cestách: Asi nám dáte za pravdu, že převážení lyží v prostorách auta není zrovna bezpečné. Střešní boxy předcházejí riziku, že se v případě prudkého brždění zavazadla uvolní a poškodí auto nebo ublíží cestujícím.
  • Zvýšení komfortu jízdy: Uložení zavazadel do střešního boxu, a ne na zadní sedačky nebo pod sedačky jde ruku v ruce s komfortnějším cestováním bez nutnosti mačkat se v autě.
auto rakev na střechu

Na co se zaměřit při výběru střešního boxu?

Na trhu je aktuálně dostupných nespočet modelů rakví na auto. Jak tedy vybrat tu pravou?

  • Velikost boxu: Boxy je možné rozdělit na krátké a dlouhé boxy. Krátké boxy mají zpravidla délku okolo 130 až 160 cm a bývají určené pro menší typy vozidel, vybírat můžete mezi širšími a užšími krátkými boxy. To samé platí pro dlouhé boxy, které mohou mít délku až 230 cm. Užší typy těchto boxů jsou vhodnější pro převážení dlouhých a úzkých věcí, jako jsou lyže. V širokých boxech můžete převést takřka cokoliv.
  • Rozměr střechy vozidla: Velikost boxu je samozřejmě třeba vybírat nejen podle toho, k čemu má sloužit, ale také podle rozměrů střechy auta, střešní box by nikdy neměl přesáhnout délku střechy vozidla.
Rizikové cestování do zahraničí: Jak se připravit na cestu?
Chystáte se autem do zahraničí? Zabalit, sednout a jet. Tak jednoduché to bohužel není, ale s naším „manuálem“ nezapomenete na nic podstatného.
  • Nosnost boxu: Při výběru rakve na auto byste měli vzít v potaz také její nosnost, které se obvykle pohybuje okolo 40 až 70 kg. Myslete na to, že příčníky na autě mají stanovenou maximální hodnotu zatížení, kterou byste neměli překročit.
  • Design boxu: Jedním z důležitých parametrů při volbě auta je bezesporu jeho design a u rakví na auto tomu není jinak. Zaměřte se na to, jakou barvu box má, z jakého materiálu je vyrobený a jaký má tvar.
cestování zavazadlový prostor na auto

Kolik stojí rakev na auto?

Autoboxy jsou dostupné hned v několika cenových kategoriích. Cena nejlevnějších rakví na auto se pohybuje okolo 3.000 Kč, za takzvanou zlatou střední cestu je možné považovat autoboxy v cenové hladině okolo 9.000 Kč.

Setkat se však můžete i s prostornými boxy na auto s cenou přes 25.000 Kč.

Pokud chcete za autobox ušetřit, doporučujeme zadat do vyhledávače „rakev na auto bazar“. Bazarové rakve na auto můžete pořídit už za cenu okolo 2.000 Kč.

Pojištění zavazadel: Co dělat při ztrátě nebo zničení kufrů při cestování?
Negativní zkušenosti spojené se zavazadly při cestování se podle statistik nejčastěji týkají zpoždění zavazadel, poškození zavazadel a v neposlední řadě jejich ztráty.

Levnější varianta střešního boxu? Zahrádka na auto

Úložné prostory vozu můžete znásobit nejen střešním boxem, ale také takzvanou zahrádkou na auto neboli kovovým střešním nosičem, který má podobu mřížkového otevřeného boxu.

Střešní nosič je dnes možné v některých e-shopech zakoupit i za cenu pod 1.000 Kč.
Zahrádku na auto vybírejte na základě uchycení na vozidlo, existuje možnost uchycení na rám dveří, na integrované podélníky, na pevné body na střeše nebo na klasické hagusy.

Rakev na auto je cestou, jak zvětšit úložné prostory vozidla a bezpečně přepravit zavazadla, ať už například v podobě oblečení nebo sportovního vybavení. Střešní box vybírejte na základě velikosti boxu, jeho nosnosti i designu.