Zdražování tady s námi bylo po celý rok 2023. Těžko byste našli oblast, které se vyhnulo. Povinné ručení nakonec nebylo výjimkou. Rok 2024 přinese v oblasti povinného ručení další změny. Dotknou se tyto změny průměrné ceny povinného ručení?

Změny povinného ručení v roce 2024

V roce 2024 už u sebe jako řidič nemusíte vozit zelenou kartu. Údaje mají policisté dostupné online. Povinné ručení by měl nově od roku 2024 platit provozovatel vozidla. Ustupuje se od toho, že je povinné ručení vedené na majitele vozidla.

Pro policii by s tímto přístupem mělo být snazší najít viníka nehody.
Od roku 2024 je také širší okruh vozidel, na která se vztahuje povinné ručení. Týká se nově elektrokoloběžek, které jedou rychleji než 25 kilometrů v hodině, nebo mají rychlost vyšší než 14 kilometrů v hodině a provozní hmotnost je přes 25 kilogramů. Povinné ručení se nově dotkne i segwayů, sněžných skůtrů, golfových vozíků nebo zahradních traktorů.

Od roku 2024 se zvyšují také limity povinného ručení. Namísto původního minimálního limitu 35 milionů korun se zvyšuje minimální limit na 50 milionů. Běžně si klienti sjednávali i před tímto zvýšením povinné ručení na sto milionů korun. I přesto bude mít tato změna pravděpodobně vliv na průměrnou cenu povinného ručení.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Průměrná cena povinného ručení v roce 2023

Velkou část roku 2023 povinné ručení nejenže výrazně nezdražovalo, ale dokonce se sazby za povinné ručení neměnily. S blížícím se koncem roku 2023 došlo ale k výrazné změně v cenách povinného ručení. V prosinci sazby meziročně vzrostly oproti roku předchozímu o 8 %.

Na vině je z menší části právě změna legislativy týkající se povinného ručení a navýšení minimálních limitů povinného ručení. Změna se dotkla asi jen jedné desetiny smluv.

Hlavní viník je inflace, která v posledním více než roce v České republice působí. Vzniklé škody na vozidlech a jejich opravy jsou pro pojišťovny a pro majitele vozů čím dál dražší. Z tohoto důvodu bylo potřeba zvýšit i ceny pojistného, aby pokryly ceny nehod.

průměrná cena povinného ručení

Průměrná cena povinného ručení 2024

Podle webu kurzy.cz činila průměrná cena povinného ručení v únoru 2024 necelých 5.000 Kč. Z průměrné částky 4.266 Kč, která byla na trhu v únoru 2023, vzrostla cena na 4.896 Kč. V tomto srovnání je cena o 15 % vyšší.

Ke zvýšení nedocházelo u všech značek automobilů ani pojišťoven rovnoměrně. Majitelé vozu Škoda si podle tohoto portálu v průměru nově připlatili na povinném ručení 19 %.

Nic se nemění na tom, že tradičně nejdražší zůstává povinné ručení v Praze. Nejlevnější povinné ručení je i nadále v Jihlavě, Pardubicích a Zlínském kraji.

Zdroj: portál kurzy.cz

Na druhou stranu stále platí, že pojišťovny své ceny povinného ručení rády mění a přináší různé akce. Stačí proto jednou za čas prověřit stávající pojistku a srovnat ji s nabídkou povinného ručení.

Pojištění čelního skla: 5 důvodů pro sjednání | Klik.cz
Čelní sklo je jednou z nejdůležitějších součástí vašeho vozu.

Podívejme se na cenový rozptyl povinného ručení nového vozu Škoda Octavia Sportline. Pořizovací cena vychází na 839.900 Kč. Je vybavena motorem 2,0 TDI s výkonem 110 kW, objemem motoru 1.500 ccm3. Pro řidiče z Prahy ve věku 40 let je nastavení cen povinného ručení poměrně široké:

Zdroj: srovnávač klik.cz

Jak ušetřit na povinném ručení

Rychlých tipů, jak ušetřit na povinném ručení, existuje mnoho. První krok může začít už s výběrem auta. Výkonný automobil a nezkušený řidič, který má čerstvě řidičský průkaz, je pro pojišťovny sice lákavý klient, ale přitom se u něj předpokládá vyšší pravděpodobnost nehody. Proto nakonec bude i jeho pojištění cenově vyšší. Zatímco se starším ojetým automobilem dosáhne na příznivější ceny.

ceny povinného ručení

Při sjednávání dejte šanci online uzavření smlouvy o povinném ručení. Prakticky všechny pojišťovny vám dají na pojištění online slevu. Oslovte pojišťovnu, u které už nějaké pojištění máte. Můžete se dočkat zajímavé slevy. Cenově příznivější bývá kombinace havarijního a povinného ručení. Cenu vám může snížit i změna frekvence placení. Pokud zvolíte roční frekvenci, můžete se dočkat další příjemné slevy.

Je pojištění přívěsného vozíku povinné? | Klik.cz
Potřebují řidiči pojištění přívěsného vozíku? Vozidla pohybující se po veřejné komunikaci mají povinnost pojištění odpovědnosti za vozidla.

Za pozornost stojí také produkt povinné ručení podle ujetých kilometrů. Pojišťovna vám nastaví roční cenu podle očekávaného počtu kilometrů, které v dalším roce najedete. Vychází se z let předchozích. Produkt ocení řidiči, kteří mají celkově nižší nájezd než řidiči, kteří opravdu hodně jezdí. Pokud používáte auto jen na občasné cesty na nákup nebo na dovolenou, podívejte se na další informace.

Možná právě tady se skrývá potřebná úspora.

V průběhu výběru povinného ručení dejte šanci také solidnímu srovnávači povinného ručení. Měl by vám nejen vypsat ceny, ale dodat bližší informaci o povinném ručení, co zahrnuje, jaká jsou jeho specifika.