To se takhle potkáte se sousedem, které řídí stejný vůz jako vy. Mezi řidiči se řeč obvykle stočí na to, kolik stojí jejich povinné ručení. Soused přitom, ačkoliv řídí stejný model i rok výroby, platí o dost méně. Jak je to možné a proč není nejlevnější pojistka na auto vždy ta nejvýhodnější?

Cenu povinné ručení ovlivňuje řada faktorů. Kromě modelu vozu a roku výroby je to řidičská historie, stáří řidiče a bydliště. Právě pojistník je při výpočtu ceny povinného ručení klíčový a na ceně pojištění se podílí výraznou měrou.

Co je to povinné ručení?

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kryje škodu způsobenou řidičem při provozu na veřejných komunikacích. Jinými slovy za vás pojišťovna zaplatí škody na zdraví i majetku, které při řízení způsobíte jiným účastníkům provozu a třetím osobám.

Pojištění odpovědnosti je zákonem nařízená povinnost zákonem č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a jeho novelami. Jeho platbu kontroluje mimo silniční kontroly i Česká kancelář pojistitelů, která vypočítá garanční poplatky za nezaplacené povinné ručení.
zvědaví sousedé

Výpočet ceny povinného ručení

Vraťme se zpět k našemu sousedovi. Jak je možné, že platí za pojistku vozidla méně?

💡
Do výpočtu ceny povinného ručení se promítá řada faktorů. Značka vozidla, jeho model a rok výroby přitom nehrají takovou roli. Mnohem důležitější je osoba pojistitele , který vozidlo řídí a jeho řidičská minulost.

Věk a bydliště pojistitele

I ta nejlevnější pojistka na auto se prodraží mladým řidičům , kteří patří do rizikové skupiny. Tu si každá pojišťovna určuje sama na základně vlastních statistiky.

Obecně ale platí, že řidiči mezi 18 až 25 lety mají povinné ručení dražší.

To samé platí pro řidiče v seniorním věku. Zde není nárůst ceny tak markantní – obvykle za sebou mají několik let bez nehod s napočítanými bonusy. S přibývajícími letokruhy ovšem klesá pozornost, a dokonce ti nejlepší se v pokročilém věku stávají častými účastníky dopravních nehod.

Během roku 2021 zaevidovala Policie ČR 12.223 dopravních nehod s účastí seniorů ve věku 65+. Většina z nich přitom seděla na sedadle řidiče a šetření je označilo jako viníky dopravní nehody.

Podíl na ceně pojistky na auto má také bydliště pojistitele. Z logiky věci vyplývá, že v Praze, Brně a dalších velkých městech se bourá častěji. Pokud tedy řídíte auto pojištěné v tomto městě, za jeho pojištění zaplatíte více.

Nejlevnější pojistka na auto se obecně týká řidičů v Pardubickém a Olomouckém kraji.

Bonusy a malusy

Pojišťovny si cení řidičů, kteří je nestojí peníze. Za každý měsíc bez nehod jim přičítají bonusy, které snižují cenu pojištění. Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu dává pojišťovna slevu 5–10 % ze základní ceny. Nejlevnější pojistka na auto je tedy pro řidiče bez nehod.

💡
Stejně jako si pojišťovny cení vzorných řidičů, penalizují ty nepoctivé. Proto vedle bonusů používají malusy. Těch řidič dosáhne v situaci, kdy se délka bezeškodního období dostane do záporných hodnot. Tito řidiči jsou pro pojišťovnu rizikoví, a proto jim účtuje přirážku.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Vztah ceny pojištění a vozidla

U vozů je nejčastější kritérium pro výpočet ceny povinného ručení zdvihový objem vozidla. Platí pak, že čím slabší auto, tím levnější pojištění. Pořízení slabšího auta se vyplatí především mladým řidičům bez vlastní historie a bonusů.

Kolik stojí v průměru povinné ručení podle objemu?

Objem v cm3Průměrná cena
Do 10001.700 Kč
1001–12502.100 Kč
1251–14002.500 Kč
1401–16503.100 Kč
1651–20004.000 Kč
2001–25004.600 Kč
Nad 25007.000 Kč

Dalším faktorem je typ vozidla. Pojišťovny dělí vozidla podle typu do těchto kategorií:

  • osobní vůz,
  • vozidlo taxislužby,
  • autoškola,
  • nákladní vůz,
  • firemní vůz.

Nejlevnější pojistka na auto se týká osobních automobilů. Více za pojištění zaplatí řidiči taxi a autoškoly. Způsob řízení, ovládání vozu a roční nájezd ovlivňuje cenu ručení více, než byste si mysleli.

nejlevnější autopojištění

Je nejlevnější pojistka na auto ta nejvýhodnější?

Velkou roli hraje obsah smlouvy povinného ručení. Co zahrnuje pojištění vozidla? To je oč tu běží. Souseda za svoji pojistku zaplatí méně, poskytuje mu ale pojišťovna stejné záruky?

Výše plnění, spoluúčast a rozsah asistenčních služeb se promítají do ceny pojištění. Co jednotlivé položky znamenají?

  • Výše plnění – maximální částka, kterou za vás pojišťovna zaplatí. Vždy se uvádějí dvě položky a to plnění škody na zdraví a plnění škody na majetku. Minimální zákonem stanovená limit plnění je 35/35 milionů.
  • Spoluúčast – částka, kterou se při pojistné události podílí na úhradě pojistník vlastními prostředky. Pokud pojistná událost tuto škodu nepřesáhne, podílí se na úhradě pouze pojistník. Pojišťovna vždy zaplatí pouze částku, která překročí smluvenou spoluúčast.
💡
Do rozsahu asistenčních služeb se řadí odtah vozidla, oprava na místě či repatriace vozidla zpět do vlasti. Spolu s nimi lze do smlouvy zařadit i připojištění oken či další pojištění – například proti krádeži a vandalismu.
Cenu povinného ručení ovlivňuje řada parametrů. Různé částky za stejné vozidlo proto nejsou ničím neobvyklé. Možná má jen váš soused delší řidičskou historii, nebo základní asistenci při pojistné události.

Jak tedy vypadá nejlevnější pojistka na auto? Když řidič si ji představuje jinak. Proto při výběru pojištění vozidla doporučujeme srovnání povinného ručení a havarijního pojištění. Díky němu přehledně obsah pojištění a porovnáte nabídky od různých pojišťoven.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: