Při cestách letadlem se setkáte s pojmem příruční neboli kabinové zavazadlo a odbavené zavazadlo. Příruční zavazadlo má zpravidla podobu malého kufru, batohu nebo tašky, kterou si s sebou berete do letadla. Zatímco podoba příručního zavazadla může být takřka jakákoliv, rozměry jsou striktně dané. Jaký maximální rozměr by mělo mít příruční zavazadlo známých leteckých společností?

Příruční zavazadlo do letadla: Rozměry a váha

Častou otázkou lidí, kteří plánují cestu letadlem je, jak velké příruční zavazadlo do letadla zvolit.

To, jakou maximální velikost může mít příruční zavazadlo, se odvíjí od letecké společnosti, se kterou cestujete.

Každá aerolinka si totiž může nastavit své vlastní limity, nejčastěji se setkáte s rozměry 55x40x20 cm nebo 40x30x20 cm. Před odletem si však vždy dobře zkontrolujte, jaký rozměr povoluje daná společnost.

V řadě případů bývá příruční zavazadlo limitované nejen rozměry, ale také váhou, obvykle se jedná o váhu okolo 7 až 10 kg.
letuška ukládá příruční zavazadlo
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Co se týče povolených rozměrů příručního zavazadla, pokud cestujete s kufrem, vždy ho raději měřte včetně koleček a držáků, v případě některých leteckých společností se sice rozměry nevztahují na kolečka a držátka, ale u některých ano.

Příruční zavazadla u známých aerolinek

Abychom vám přípravu na cesty trošku usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku, ve které najdete povolený rozměr a váhu příručního zavazadla.

Malé a velké kabinové zavazadlo

U některých leteckých společností můžete mít kromě malého příručního zavazadla, které mnohdy bývá zdarma, také velké příruční zavazadlo, za které si ale musíte připlatit.

A co může kabinové letadlo obsahovat?
Elektroniku, léky a také jídlo, nápoje a kosmetiku. Pokud se však jedná o tekutou složku, je třeba ji přepravovat v maximálním objemu 100 ml v průhledném obalu.
Nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive | Klik.cz
Chcete si dopřát zasloužený odpočinek u moře, ale nechcete za to utratit moc peněz? Kde je nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive?

Smartwings příruční zavazadlo

Jednou z nejoblíbenějších leteckých společností Čechů je Smartwings. Jak už jsme zmínili výše, v případě této společnosti můžete cestovat s kabinovým zavazadlem o maximálních rozměrech 55x45x25 cm a maximální hmotnosti 8 kg.

jaké příruční zavazadlo do letadla

Možná i vás v souvislosti s příručním zavazadlem napadají otázky, co do letadla Smartwings nesmí?

Výčet zakázaných předmětů je následující:

  • zbraně,
  • hračky nebo repliky zbraní,
  • ochromující zařízení,
  • předměty s ostrým hrotem nebo ostrou hranou,
  • výbušniny a zápalné látky a zařízení.

Wizz Air příruční zavazadlo

Další oblíbenou leteckou společností, se kterou každoročně cestují tisíce Čechů je Wizz Air. Pokud poletíte s touto leteckou společností, můžete na palubě mít příruční zavazadlo s rozměry do 40x30x20 cm, které je zdarma a zavazadlo na kolečkách s rozměry do 55x40x23 cm a maximální hmotností 10 kg. Toto zavazadlo je za příplatek.

Chcete za příruční zavazadlo ušetřit? V rámci objednávky letenky si příruční zavazadlo přidejte až na samotném konci objednávky, většinou vás přijde levněji, než kdybyste ho přidali už na začátku.
Dovolená na Tenerife po vlastní ose | Klik.cz
Zeměpisně patří Tenerife Africe, politicky přísluší Španělsku. Exotická dovolená na Tenerife je dobře dostupná. Jak ji naplánovat po vlastní ose?

Jak přikoupit zavazadlo k letence?

Pokud vám příruční zavazadla nestačí, zpravidla si můžete přikoupit další příruční zavazadlo nebo odbavené zavazadlo. Možnost přidání zavazadla najdete v objednávkovém formuláři každé z leteckých společností. Zpravidla se vám nabídne několik variant tarifů.

Zavazadlo můžete dokoupit jak přímo při koupi letenky, tak i zpětně po koupi letenky přes web aerolinky nebo samozřejmě také až na letišti, počítejte však s podstatně vyšší cenou.

Příruční zavazadlo představuje zavazadlo, které máte u sebe po celou dobu letu. Jeho maximální povolené rozměry a váha se u jednotlivých leteckých společností liší. Často je příruční zavazadlo k letence zdarma.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: