Jak si připojistit vozidlo nad rámec povinného ručení? Běžné pojištění odpovědnosti provozu vozidla kryje škody na majetku a zdraví třetích osob. Vhodně nastavená připojištění auta dokážou zajistit náhradu škody i v případě řidičem způsobených karambolů.

Doplňkové pojištění se sjednává v rámci povinného ručení, havarijního pojištění či zvlášť. Řidiči s ním řeší i připojištění auta na dovolenou. Jaká připojištění auta známe? Kompletní nabídku připojištění vozidel nově aktualizovala pojišťovna Uniqa.

Připojištění auta proti pojistným událostem

Připojištění vozidel v rámci havarijního pojištění se týká běžných rizik týkající se provozu vozidla. Uniqa je rozděluje do čtyř kategorií:

  • Pojištění vlastní malé škody při plnění povinného ručení – jednoduché připojištění auta sjednané s povinným ručením kryje odpovídající a přiměřené náklady na opravu vozidla po odpočtu využitelných zbytků povinného ručení. Jinými slovy – co nekryje povinné ručení, vyřeší připojištění vlastní malé škody.
  • Pojištění vlastní totální škody při plnění povinného ručení – jestliže škoda vznikla v důsledku nárazu dvou vozidel a došlo k totální škodě na vozidle, připojištění auta kryje náklady na odstranění škod až do 100 % obvyklé ceny vozidla viníka nehody.
  • Pojištění poškození zvířetem – oblíbené připojištění auta lze jako jedno z mála sjednat samostatně. Týká se poškození zničení pojištěného vozidla v důsledku střetu se zvěří a to jak v případě srážky, tak překousaných kabelů.
  • Pojištění proti vandalismu – další pojištění, které lze sjednat samostatně, kryje poškození nebo zničení vozidla (případně jeho částí) v důsledku úmyslného jednání třetí osoby. Výše plnění pak odpovídá míře škody.
Doplňková připojištění vozidel se týkají nejen pojistných škod. Proti nenadálým událostem Uniqa pojistí i posádku, zavazadla a další komponenty vozidla – a to dokonce i jako krátkodobé připojištění auta na dovolenou.
připojištěn srážky se zvířetem

Pojištění skel se vyplatí

Připojištění auta na škodu na všech obvodových skleněných plochách na vozidle se sjednává s povinným ručením nebo havarijním pojištěním. Uniqa plní i škodu na jiných než originálních sklech dodávaným výrobcem.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

K poškození skla může dojít jakoukoliv nahodilou událostí – například kamínkem na dálnici. Pojištění skel se ovšem nevztahuje na škody na příslušenství spojeném s čelním sklem jako dálniční známky, zpětná zrcátka, ochranné fólie, clony a další.

připojištění zavazadel

Pojištění zavazadel na dovolenou

Oblíbené připojištění auta na dovolenou je pojištění zavazadel – mezi ta se mimochodem počítají i kočky a psy. Kryje přitom škodu vzniklou na souboru movitých věcí ve vlastnictví držitele vozidla. Zavazadla přitom musí být bezpečná umístěná:

  • v pojištěném vozidle,
  • v boxu na umístění zavazadel,
  • na nosiči určeném pro přepravu jízdních kol.

Pojišťovna přitom kryje většinu pojistných událostí včetně havárie a živelní události.

Výjimkou je odcizení kol umístěných na zadním nosiči.

Plnění se týká přiměřených nákladů na pořízení nové věci, nákladů na opravu a účelně vynaložených nákladům na veterinární opatření.

Pojištění náhradního vozidla

Co když řidič potřebuje náhradní auto na cestu do práce? Od toho je tu připojištění náhradního auta. Tento typ pojištění kryje náklady spojené se zapůjčením vozidla, které je odstavené z důvodu havárie, živelní katastrofy, poškození zvířetem nebo vandalismu.

Pojistné plnění kryje výši účelně vynaložených nákladů na pronájem náhradního vozidla. 

To ovšem musí být stejné značky a stejné nebo nižší kategorie. V případě náhrady vozidla v důsledku poškození skel je za maximální dobu opravy považovaný 1 den.

Náhradní vozidlo po dobu opravy: Jak to funguje? | Klik.cz
Je váš automobil nepojízdný, ať už z důvodu poruchy nebo toho, že vás někdo naboural? Víte, zda máte od pojišťovny nárok na náhradní vozidlo?

Pojištění poruchy vozidla do 3,5 t

Jestliže řidiči vlastní osobní nebo nákladní automobil do 3,5 tuny, do 6 let stáří a nájezdem do 160.000 km, má šanci na připojištění vozidla proti poruše vzniklé bezprostředně před uplynutím této doby.

Pojištění poruchy vozidla do 3,5 tuny kryje náhlé a nepředvídatelné vnitřní a mechanické poruchy pojištěného vozidla vyvolané některou z těchto součástek:

  • mazané části motoru (olejové čerpadlo, kliková hřídel, pístní čepy),
  • sací potrubí,
  • turbodmychadlo,
  • vstřikovače,
  • planetová soukolí převodovky,
  • mazané hřídele a další.

Pojištění přímé likvidace

Co když řidič nabourá a způsobí totální škodu na vozidle? Povinné ručení má obvykle svoje limity, které zdaleka nedosahují ceny totální likvidace – zejména pak u moderních drahých vozů. Od toho tu je připojištění přímé likvidace.

Vztahuje se na poškození nebo zničení cizího vozidla v důsledku dopravní nehody. Za škody přitom musí odpovídat jiná osoba než pojišťovatel. K úspěšnému plnění je nutné předložení protokolu Policie ČR o průběhu dopravní nehody.

Máte sjednané pojištění odtahu vozidla ze zahraničí?
Jak zajistit odtah vozidla do České republiky? Kolik to bude stát? Pojistěte se na odtah vozidla ze zahraničí a ušetřete si starosti i peníze.

Pojištění úrazu a poúrazové asistence

Oblíbené připojištění auta se týká ostatních cestujících ve vozidle. Pojištění úrazu se sjednává pro případ úrazu pojištěné osoby nebo jeho následků. Úraz přitom musí vzniknout v důsledku běžného provozu vozidla:

  • nastupování a vystupování,
  • při uvádění vozidla do chodu bezprostředně před začátkem jízdy,
  • během jízdy vozidla,
  • při odstraňování běžných poruch vozidla.
💡
Pojištění kryje trvalé následky, smrt, úraz nezletilého dítěte a potřebu pomoci po úrazu v rámci poúrazové asistence. Díky tomu jde o oblíbené doplňkové pojištění a připojištění auta na dovolenou.

Připojištění auta nad rámec povinného ručení kryje nenadálé škody vzniklé s provozem vozidla. Vhodná doplňková pojištění pokryjí i škody nad rámec pojistných limitů. Kontaktujte agenta s povolením srovnávat a naši specialisté vám vyberou kombinaci pojištění přesně na míru.