Kupujete auto dovezené ze zahraničí? Prodejce dříve či později vyrukuje se zelenou tabulkou s desetidenní platností. Převozní značky nalepené na zadním skle většina řidičů zná, málokdo ale ví, jaká pravidla platí pro jejich použití.

Vůz bez registrační značky na silnici nepatří. Nejen proto, že se řidič jízdou bez SPZ dopouští přestupku. Registrační značky, a převozní značky nevyjímaje, slouží k jasné identifikaci vozidla a v některých případech i k účelu jízdy.

Zelené převozní značky

Nejčastěji na silnicích potkáme převozní značky zelené. Zelená tabulka s rozměry 210 × 245 mm s černým 4mm tlustým okrajem má podobu tvrdého kartonu potištěného černým textem. Dominuje přitom písmeno značící okres a pořadové číslo značky.

Platnost zelené převozní značky je 10 dní od jejího vydání.
Nezbytnou součástí převozní značky je podpis a razítko prodejce. Kupující svým podpisem stvrzuje převzetí tabulky při nákupu vozidla.

Zelená převozní značka slouží pouze k převozu do místa registrace vozu v České republice. Pokud silniční kontrola zastaví vůz s touto značkou, nebude pátrat po účelu cesty. Plný kufr zavazadel sbalených na dovolenou ale bude přinejmenším podezřelý.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo to nejlevnější havarijní pojištění.

Samotná převozní značka navíc nestačí a silniční kontrola prověří i další doklady:

  • doklad o koupi vozu (slouží jako náhrada za malý technický průkaz),
  • doklad o pojištění vozu (zelená karta),
  • povinnou výbavu vozidla.
převozní značky na auto

Kde získat zelené převozní značky?

Převozní značky s omezenou platností vydává dopravní inspektorát v místě registrace a to pouze subjektům jako prodejci či dovozci automobilů. Ti při žádosti o vydání tuto činnost dokazují. Běžný „smrtelník“ se k převozkám oficiální cestou nedostane.

Prodejce ručí za správné předání značky. Svým podpisem stvrzuje její odevzdání a o převozních značkách si vede evidenci. Převozní značky - cena je na úřadě sice nulová, za administrativu a náklady spojené s jejím vydáním si ale někteří prodejci účtují poplatek.

Plechové převozní značky

Trochu jinou funkci mají zelené převozní značky plechové. Ty nabyly podoby klasické registrační značky s bílým pozadím, na kterém je ale zelené písmo. Značky jsou určené k manipulačním jízdám u certifikovaných prodejců a výrobců na neregistrovaných vozidlech, která jsou certifikované k provozu na pozemních komunikacích.

Na rozdíl od zelených převozek jsou tyto značky přenosné. Prodejci a výrobci je proto sundávají a umisťují na další vůz. K tomu si vedou vlastní evidenci. Plechové registrační značky navíc vyžadují vést řádně plněnou knihu jízd s těmito údaji:
  • jméno a příjmení řidiče,
  • předpokládaná doba jízdy,
  • vyznačení trasy, kterou automobil pojede.

Plechové převozní značky se na první pohled neliší od klasické SPZ. Mají modrý pruh EU s vyznačením České republiky. Neliší se ani velikost plechové převozní značky, která se umisťuje do rámečku stejně jako běžná SPZ.

Německé převozní značky

Německa se auta dováží nejčastěji. Naše zelené převozní značky tam ale pochopitelně neseženete. Kde získáte německé převozní značky určené k dovozu aut do České republiky?

Německo rozlišuje dva druhy registračních značek:

  • Se žlutým pruhem (Kurzzeitkennzeichen) – vnitrostátní převozní značky, které ale využijete i při dovozu do České republiky. Platnost je 5 dní a stojí přibližně 100 € (poplatek na úřadě, vystavení značky a povinné ručení).
  • S červeným pruhem (Ausfuhrkennzeichen) – dlouhodobé převozní značky s platností minimálně jeden měsíc a maximálně jeden rok. Slouží k převozu auta do zahraničí. Řidiče vyjdou přibližně na 150 € na měsíc (poplatek úřadu, vystavení značky a povinné ručení).
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění auta během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Jak získám německé převozní značky?

Vydání německé převozní značky je typicky německá byrokracie. Vyžaduje návštěvu pojišťovny a registračního úřadu a to hned několikrát. Většina pojišťoven ale sídlí vedle těchto úřadů, takže lze vydání německé převozní značky zvládnout za jeden den.

  • Vydejte se na pojišťovnu a sjednejte krátkodobé pojištění vozu.
  • S pojištěním a žádostí o přidělení převozní značky jděte na německý registrační úřad.
  • Zde po předložení pojištění, žádosti, malého a velkého technického průkazu a kupní smlouvy vydají nové technické průkazy a číslo převozní značky.
  • Zpátky na pojišťovnu, kde na základě podkladů od úřadu vytvoří novou značku.
  • S touto značkou běžte zpět na úřad, kde vám ji úředník opatří nálepkou potvrzující její platnost.

Zdá se vám to šílené? Nic nerozporujeme. Převoz vozidla z Německa do Česka podléhá byrokracii, na jejímž základě si Německo vyřadí vůz z registrace. Některé autobazary v Německu nabízejí, že tento proces po podpisu plné moci absolvují za vás. Počítejte ale s manipulačním poplatkem.

převozní spz vozidla

Pokuty za jízdu s neplatnou převozní značkou

Převozní značky podléhají vyhlášce č. 243/2001 Sb., o registraci vozidel. Konkrétně pak paragrafu 21, který shrnuje typy zvláštních registračních značek:

  • tabulky zvláštní registrační značky trvale manipulační (manipulační jízdy u výrobců, dovozců a prodejců vozidel),
  • tabulky zvláštní registrační značky pro zkušební účely (vozidla bez technické způsobilosti k provozu na komunikacích),
  • tabulky zvláštní registrační značky pro jednorázové použití (nám dobře známé převozní značky).

Pokuta za jízdu s převozní značkou po platnosti vyjde stejně jako jízda bez SPZ. Hrozí sankce 5.000 až 10.000 Kč s možností odebrání řidičského oprávnění na 6 měsíců až 1 rok. To platí i v případě nečitelnosti převozní značky.