V dubnu 2024 vešel v platnost nový zákon o povinném ručení č 30/2024 Sb. Ten mimo další změny přinesl povinnost zajistit povinné ručení na zahradní traktor. To s sebou logicky přineslo řadu otázek. Jak pojistit zahradní traktůrek a čeho se týkají další změny?

Důvod pojištění zahradních traktůrků najdeme ve Slovinsku. Zde traktorista při couvání do stodoly narazil do žebříku, ze kterého spadl muž. Během události došlo k vážnému zranění. Pojišťovna ale plnění ve výši 430.000 Kč odmítla a ve prospěch poškozeného rozhodl až soud ve Štrasburku.

Povinné ručení v kostce

Pojištění odpovědnosti provozu vozidla na pozemních komunikacích kryje škody na zdraví a majetku třetích osob. Ve stručnosti chrání ostatní řidiče a účastníky dopravního provozu před škodami, které jim ostatní účastníci dopravního provozu.

Povinné ručení se zatím týkalo provozu na veřejných komunikacích. 

Způsobily změny v zákoně, že této definici odzvonilo? K novelizaci přistoupila Česká republika také z důvodu sjednocení povinného ručení napříč Evropskou unií.

zahradní traktor

Změny v povinném ručení 2024

Novela povinného ručení 2024 se dotkla nejen zahradních traktorů. Většina řidičů postřehla zmizení zelených (respektive bílých) karet, které nahradila centrální online evidence. Přesto vozte zelenou kartu do zahraničí. Nikdy nevíte, zda se silniční hlídka připojí do databáze České kanceláře pojistitelů.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Změn doznala i definice motorového vozidla. Za to se dnes považuje jakýkoliv dopravní prostředek poháněný motorem, ať už jezdí na veřejné komunikaci nebo stojí na poli. Povinné ručení se tak týká každého vozidla bez ohledu na jeho vlastnosti a terén, na kterém se pohybuje.

Nově tedy do kategorie motorových vozidel spadají tyto dopravní prostředky:

  • malotraktory,
  • zahradní traktory,
  • elektrokoloběžky,
  • motokáry,
  • sněžné skútry,
  • rolby a další.

Majitelé leasingových vozů mají nově možnost zajistit si povinné ručení po vlastní ose (a někdy tudíž výhodněji).

Nově sjednává povinné ručení provozovatel, nikoliv majitel vozidla.

To se ovšem nevztahuje na řidiče půjčeného vozidla a netýká se to ani sdílených elektrokoloběžek.

zahradní traktor povinné ručení

Povinné ručení na zahradní traktor 2024

Povinné ručení na zahradní traktor platí od 1. dubna 2024. Povinnost povinného ručení přitom platí všude na veřejných komunikacích, ale také mimo veřejné komunikace na místech, která jsou veřejnosti běžně dostupná.

💡
Důležité je, že hlavním zdrojem pohybu vozidla je motor. Z tohoto důvodu se povinnost povinného ručení týká i elektrických koloběžek, golfových vozíků, sněžných skútrů a dalších dopravních prostředků. Mezi ně se ale neřadí elektrokola a zahradní sekačky, u nichž se za zdroj pohybu považuje lidské úsilí.

Povinné ručení na elektrokoloběžky

Povinnost pojištění se nově týká i elektrických koloběžek. Zde se k pojištění přistoupilo z důvodu narůstajícího počtu nehod na veřejných komunikacích a s nimi spojených zraněních a výloh na léčení. Podle statistik bourají elektrokoloběžky dvakrát více než elektrokola a klasické koloběžky.

Problém s povinným ručením koloběžek spočívá v jeho vymáhání. Elektrokoloběžky nemají povinnou registraci a nespadají tak do žádné databáze. Česká kancelář pojistitelů tak neplátce koloběžky neodhalí, takovou pravomoc má pouze Policie České republiky při náhodné kontrole.
Co přináší novela zákona o povinném ručení?
V roce 2024 začne platit novela zákona o povinném ručení. Znáte detaily a víte, jak se vás novela dotkne?

Výjimky v zákoně

Stejně jako každá legislativní změna má i nový zákon o povinném ručení řadu výjimek. První z nich se týká samotné definice vozidla. Za to se sice považuje jakýkoliv dopravní prostředek s motorem, vše má ale svoje limity.

Tím ale výjimky nekončí. Jedna z těch významných definuje prostor, ve kterém se vozidlo pohybuje.

Jestliže neregistrovaný zahradní traktor jezdí v uzavřených objektech a prostorech, povinnost pojištění neplatí.
To nahrává majitelům zahradních traktorů na sekání trávy. Jestliže sekají trávu na oploceném a veřejnosti nepřístupném pozemku, povinné ručení jim nemusí dělat vrásky. Pokud ale vyjedou vysypat trávu a přejedou veřejnou komunikaci, vše se obrací v jejich neprospěch.

Pozor si ale dejte na přístup lidí na pozemek. Ten musí být veřejnosti nepřístupný. Pro výklad pojišťoven zatím ale nemáme dostatek podkladů. Jak se tedy bude řešit přejetá noha, či odřené auto návštěvy, zůstává ve hvězdách.

Jak často se platí povinné ručení? Ozve se pojišťovna sama?
V následujících řádcích se podíváme na to, jak často se platí povinné ručení i na to, to se stane, pokud povinné ručení nezaplatíte.

Jak přihlásit traktor bez TP?

Že na zahradních traktorech nemáme registrační značky, ani povinné ručení, je běžná věc. K vydání technického průkazu a osvědčení k provozu na veřejných komunikacích ale potřebujeme přihlášení a povinné ručení.

První na řadě je sjednání povinného ručení. Už zde možná narazíte. Ne každá pojišťovna nabízí povinné ručení pro zahradní traktory. Pokud ano, máte napůl vyhráno. Cena pojištění je několik stovek ročně a sjednáte ho i online.

Zde se ale dostáváme do začarovaného kruhu. Ke sjednání povinného ručení potřebujeme vozidlo s registračními prvky. Když nemá vozidla registrační značku nebo VIN, některé pojišťovny traktůrek nepojistí.

Kontroverzní? Možná…

Povinné ručení na zahradní traktory a další dosud neregistrovaná vozidla s sebou přineslo řadu otázek. Pojišťovny si s ním neví rady a klienty si přehazují jako horký brambor. Jasno nemají ani úředníci.

Otázky vyvstávají také s ohledem na délku povinného ručení. Většinu zmiňovaných prostředků provozujeme jen několik měsíců v roce. To ale vyřeší sezonní pojištění, jak ho známe například u motorek.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: