Pokud se vám porouchá auto v cizině, můžete se ocitnout v nepříjemné situaci. Víte, jak zajistit odtah vozidla do České republiky? Kolik to bude stát? Pojistěte se na odtah vozidla ze zahraničí a ušetřete si starosti i peníze.

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí: Proč je důležité?

Absence pojištění odtahu vozidla ze zahraničí vám může pěkně zkomplikovat předem dlouho plánovanou dovolenou. Existuje hned několik důvodů, proč je pojištění vozidla do zahraničí důležité. Pokud si ho nesjednáte, riskujete některý ze 3 pesimistických scénářů.

Kolik stojí odtah auta?

  • Úhrada vysokých nákladů za odtah vozu do České republiky nebo do nejbližšího servisu bude výhradně na vás. Cena se může pohybovat v rozmezí od několika tisíc až do několika desítek tisíc korun v závislosti na vzdálenosti a konkrétní zemi.
  • Legislativní a administrativní záležitosti spojené s odtahem vozu budete řešit v cizím jazyce na vlastní pěst.
  • Náhradní dopravu pro sebe a svou posádku do cílového místa pobytu nebo zpět do Česka si musíte zařídit svépomocí. To vždy znamená další náklady buď za pronájem vozu, letenky, jízdenky na vlak nebo autobus.

Které je tedy nejlepší pojištění auta do zahraničí právě pro vás? Poradíme vám:

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Než vyrazíte za dobrodružstvím, investujte chvíli do srovnání cestovního pojištění. Vyberte si to pravé, které vám zaručí asistenci při potížích s doklady i nečekaných zdravotních peripetiích.

Odtah vozidla ze zahraničí v rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění

Před cestou do zahraničí si ověřte rozsah krytí a platnost vašich stávajících pojištění. Pokud máte sjednané povinné ručení nebo havarijní pojištění s asistenčními službami, můžete mít už nyní v pojistce také odtah vozidla ze zahraničí. Zvažte také vhodné připojištění auta při cestě do zahraničí.

V závislosti na pojišťovně a typu pojištění se značně liší limity a podmínky. Ověřte si své aktuální smlouvy pro využití v dané zemi na odtah vozu do České republiky nebo do nejbližšího servisu. Zjistěte, zda nenabízí také krátkodobé pojištění auta do zahraničí.

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí

Je možné se pojistit i krátkodobě. Tuto variantu doporučujeme zvážit, jelikož případné náklady na odtah vozidla se mohou opravdu prodražit.

Vše o krátkodobém havarijním pojištění | Klik.cz
Co ochrání vaše auto? Havarijní pojištění. Ale jezdíte málo a celoroční pojistka se vám nevyplatí? Od toho je tu krátkodobé havarijní pojištění.

Asistenční pojištění auta do zahraničí

Některé pojišťovny nabízejí možnost připojistit si asistenční služby pro odtah vozidla ze zahraničí v rámci cestovního pojištění. Součástí pojistky v takovém případě obvykle bývá:

  • odtah vozidla do autoservisu do předem stanovené vzdálenosti,
  • odtah vozidla do autoservisu v České republice v místě bydliště, pokud se vozidlo nepodaří opravit do určité doby.
odtah auta ze zahraničí

Lze pojistit i přepravu posádky? V některých případech ano

V rámci pojištění odtahu vozidla ze zahraničí lze v některých případech přepravit domů i posádku vozu. To záleží na podmínkách a rozsahu krytí jednotlivých pojišťoven. Kromě samotného odtahu auta bývá součástí jednorázových pojištění s asistenční službou v zahraničí také:

  • ubytování pro posádku ve stanoveném finančním limitu po dobu opravy vozidla,
  • náhradní doprava vlakem či autobusem ve stanoveném finančním limitu,
  • letenky, pokud je vzdálenost větší než danou pojišťovnou stanovený počet km,
  • zajištění náhradního řidiče pro přepravu zpět do místa bydliště,
  • doprava mechanika na místo nehody a jeho práce,
  • pronájem náhradního vozidla,
  • zapůjčení finanční hotovosti v předem stanovené hodnotě,
  • úschova vozidla na střeženém parkovišti po určenou dobu.
Náhradní vozidlo po dobu opravy: Jak to funguje? | Klik.cz
Je váš automobil nepojízdný, ať už z důvodu poruchy nebo toho, že vás někdo naboural? Víte, zda máte od pojišťovny nárok na náhradní vozidlo?

Co je třeba k zajištění pojištění odtahu vozidla ze zahraničí?

Ještě než vyrazíte na dovolenou, služební cestu nebo jen krátký výlet autem za hranice České republiky, udělejte si pořádek v pojistkách.

  • Zkontrolujte rozsah krytí a limit plnění pro odtah vozidla ze zahraničí u vaší stávající pojišťovny. Limity se mohou výrazně lišit. Mohou být v řádu desítek tisíc i více než stovek tisíc korun.
  • Zjistěte platnost pojištění v dané zemi, kam se chystáte cestovat. Některé země vyžadují tzv. zelenou kartu, která je mezinárodním dokladem o povinném ručení. Havarijní pojištění s asistenční službou obvykle pokrývá území Evropské unie. Na další země už se většinou nevztahuje.
  • Sjednejte si povinné ručení nebo havarijní pojištění s asistenčními službami, které zahrnují odtah vozidla ze zahraničí.
havarijní pojištění
Tip! Ať už se jedná o srážku, poškození nebo odcizení vozidla, havarijní pojištění vám pomůže pokrýt náklady na opravu nebo náhradu. Pokud se vám něco stane v zahraničí, havarijní pojištění vám také zajistí odtah vozidla do České republiky. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší možnost pro vaše vozidlo a vaši peněženku.
dovolená autem
Dovolená autem přináší svobodu, nese ale rizika v podobě poruchy či nehody.

Nevyhovuje vám výše limitů a rozsah krytí u vaší pojišťovny?

Výběr pojišťovny pro sjednání cestovního pojištění, které zahrnuje i odtah vozidla ze zahraničí, je zcela na vás. Můžete oslovit vaši stávající pojišťovnu, u které máte povinné ručení nebo havarijní pojištění.

Můžete se také připojistit u jiné pojišťovny nebo u specializovaného poskytovatele asistenčních služeb. Připojištění se obvykle sjednává na dobu určitou, např. na délku cesty či dovolené.

Připojištění zvažte zejména v případech, kdy:

  • cestujete do vzdálené destinace,
  • cestujete do zahraničí často.
Dovolená autem přináší svobodu, nese ale rizika v podobě poruchy či nehody. Pojištění odtahu vozidla v zahraničí je užitečným doplňkem cestovního pojištění. Pomůže vám vyřešit nepříjemné situace, které by mohly narušit vaši dovolenou.

Při sjednávání pojištění odtahu vozidla v zahraničí je třeba dát pozor na výši limitu plnění, rozsah krytí, technický stav a údržbu vozidla a pravidla silničního provozu a povinné výbavy v jednotlivých zemích. Pokud si zvolíte vhodné pojištění odtahu vozidla v zahraničí, můžete si užít svou cestu bez starostí.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: