Možná vás také v souvislosti s pojištěním domu napadlo, jestli je jeho součástí i pojištění garáže a zda se toto pojištění vztahuje i na vaše auto. V následujících řádcích vám tyto otázky zodpovíme a blíže si také představíme pojištění garáže u některých pojišťoven.

Je součástí pojištění domu pojištění garáže?

Nejdříve se pojďme podívat na to, jestli se pojištění domu vztahuje i na garáž. Zpravidla platí, že pokud je garáž součástí pojištěné nemovitosti, garáž automaticky bývá pojištěna také. Totéž platí i pro byty, jejichž součástí je garáž.

V případě, že je ale garáž na jiné adrese (například řadová garáž na opačném konci města), je třeba ji pojistit samostatně.
Garáž si můžete pojistit i v případě, že nemáte pojištěnou hlavní budovu.
co kryje pojištění garáže

Pojištění garáže: Na co vše se vztahuje?

Stejně jako u nemovitostí je i v případě garáže možné zvolit pojištění nemovitosti nebo pojištění movitých věcí, případně samozřejmě oba tyto produkty. Pojištění nemovitosti se v případě garáže vztahuje na její neoddělitelné části, jako jsou zdi, okna, dveře apod.). Pojištění movitých věcí (pojištění majetku) se týká všech věcí v garáži, které nejsou spojeny se stavbou. Může se jednat například o pneumatiky, nářadí, jízdní kola nebo další sportovní vybavení.

pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.

Chrání pojištění garáže i vaše auto?

Na motorová vozidla se pojištění garáže nevztahuje a pojistit je musíte samostatně prostřednictvím havarijního pojištění.

Toto pojištění kryje škody, které vám vznikly, a to jak v důsledku provozu vozidla, tak i jeho parkování v garáži.

Jaká pojistná rizika jsou součástí pojištění garáže?

Pojištění garáže se zpravidla vztahuje na škody způsobené krupobitím, vichřicí, požárem, výbuchem, zemětřesením, sesuvem půdy, lavinou nebo nárazem vozidla.

Pojištění garáže proti krádeži

Zaplatí vám pojišťovna i škody spojené s krádeží vybavení v garáži? Ano, součástí pojistky je u většiny pojišťoven také pojištění proti vandalismu a vloupání. Aby vám však pojišťovna peníze vyplatila, je nutné garáž dostatečně zabezpečit zámkem.

havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Jednoduše, online, za pár minut.

Pojištění pronajaté garáže

Pojištění garáže si můžete sjednat také v případě, že garáž nevlastníte, ale pouze si ji pronajímáte. Pojištění nemovitosti (garáže) by měl zajistit její majitel, jako nájemník si ale můžete sjednat pojištění movitých věcí, a chránit tak vybavení, které v garáži uchováváte.

Pojištění garáže: Cena

Pokud plánujete garáž pojistit samostatně, cena pojištění se pohybuje okolo 1.000 Kč za rok. V případě, že je garáž součástí nemovitosti, je třeba počítat s částkou v řádu několika tisíců ročně vzhledem k tomu, že se pojistka vztahuje také na dům nebo byt.

Pojištění garáže: Kalkulačka

Pokud chcete mít lepší představu o tom, kolik za pojištění své garáže zaplatíte, využijte některou z kalkulaček na webových stránkách pojišťoven, případně internetový srovnávač, který jednotlivé nabídky pojišťoven porovná za vás.

Pojištění garáže u českých pojišťoven

Pojištění nemovitosti, jehož součástí bývá pojištění garáže, nabízí všechny české pojišťovny. Stejně tak tyto pojišťovny umožňují si garáž připojistit v případě, že stojí na jiné adrese než váš dům nebo byt.

  • Pojištění garáže ČSOB: U ČSOB jsou všechny vedlejší stavby, které doplňují hlavní stavbu (garáž, altánek apod.), automaticky pojištěny až do výše 5 % z pojistné částky hlavní stavby.
  • Kooperativa pojištění garáže: I u pojišťovny Kooperativa je garáž zahrnuta v pojištění domácnosti v případě, že je součástí pojištěné nemovitosti. U Kooperativy si můžete pojistit garáž i na základě nájemní smlouvy.

Pokud je garáž součástí domu či bytu, bývá automaticky pojištěná v rámci pojištění nemovitosti. V případě, že však stojí na jiné adrese, měli byste si ji nechat připojistit. Myslete ale na to, že se pojištění garáže nevztahuje na automobily. Ty je nutné chránit prostřednictvím havarijního pojištění.