Pokud jste při plánování adrenalinových sportů nemysleli na pojištění, nemusí se vám vyplatit. Hospitalizace a lékařské zákroky v zahraničí jsou výrazně dražší než u nás. Jak si tedy vybrat vhodné pojištění extrémních sportů?

Průzkumy cestovních kanceláří uvádějí, že stále více Čechů tráví dovolenou aktivně. Bazény a pláže jsme vyměnili za jízdní kola a turistiku. I ty nám ale přestávají stačit a na dovolených stále více tíhneme k adrenalinovým zážitkům.

Rekreační, rizikové a nepojistitelné sporty

Pojišťovny dělí sporty na tři kategorie podle rizika:

1. Rekreační sporty

Rekreační sporty zahrnují vše od běžné turistiky a cykloturistiky až po plavání a plážový volejbal. Nezapomeňte ale na to, že v případě pěší i cykloturistiky se musíte držet vyznačených turistických cest. To se týká i plavání – rozlučte se s plánem, že v rámci rekreačních sportů přeplavete La Manche. V takovém případě u pojišťovny nepochodíte.

  • Rekreační sporty: Běh, Turistika, Plavání, Plážový volejbal, Fotbal, Házená, Squash, Tenis, Atletika, Volejbal.

2. Rizikové sporty

Rizikové sporty (někdy označované jako extrémní sporty) zahrnují aktivity na soutěžní úrovni a s vyšším rizikem zranění a smrti. Zní to sice strašidelně, ale některé pojišťovny do této kategorie řadí i běžné aktivity jako jízdu na koni nebo hasičský sport. Patří sem i běhání a jízda na běžkách mimo vyznačené trasy.

  • Extrémní (rizikové) sporty: Aikido, Americký fotbal, Freeride na lyžích, Hasičský sport, Jízda na koni, Létání ve větrném tunelu, Poledancing, Rugby, Rybaření ze člunu, Jízda na velbloudovi.

3. Nepojistitelné sporty

Nepojistitelné sporty jsou specifický typ aktivit, při kterých za vás pojišťovna v případě škod na zdraví a majetku neručí. Pokud plánujete na dovolené aktivity jako parašutismus, skoky na lyžích, motosport nebo letecké sporty, vyjednejte si s pojišťovnou pojistku na míru.

  • Nepojistitelné sporty: Běh s býky, Čtyřkolky (squads), Freediving, Kiting, Letecké sporty, Parašutismus, Skoky a lety na lyžích, Spartan race, Technické potápění, Ultratrail.
Seznam sportů si každá pojišťovna sestavuje sama. Pokud tedy najdete vaši aktivitu v seznamu nepojistitelných sportů, neznamená to, že vás na ně jiná pojišťovna nepojistí. Většinou se ale aktivity u jednotlivých pojišťoven prolínají.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.

Plánování dovolené s adrenalinovými sporty

Vybrali jste si z nabídky rizikových sportů a chcete je zkusit na dovolené? Pokud máte vše rezervované a připravené, některé pojišťovny nabízejí sjednání rizikového připojištění na konkrétní den – v případě čtrnáctidenní dovolené neplatíte celé dva týdny, ale pouze zlomek ceny.

Důležité je vědět, že pojišťovny umožňují pouze pojištění konkrétních sportů. Nic jako obecný seznam neexistuje. Zjistěte si tak seznam rizikových sportů konkrétní pojišťovny a tím se řiďte.

Některé pojišťovny mají navíc laťky hranice rizikových sportů velmi nízko. Zahrnují sem cokoliv s rizikem zranění nebo smrti – u některých pojišťoven v seznamech najdete i oblíbenou jízdu na vodním banánu nebo skoky do bazénu.
Na některé druhy extrémních sportů vás pojišťovny bohužel nepojistí.
Na některé druhy extrémních sportů vás pojišťovny bohužel nepojistí. 

Jak vybrat pojištění extrémních sportů?

Při výběru pojištění se neřiďte cenou. Je to sice důležité kritérium, ale nejlevnější pojištění neznamená nejlepší pojistku. Stěžejní pro výběr jsou tyto parametry:

  • pojistné limity,
  • rozsah služeb,
  • spoluúčast,
  • asistence v zahraničí.

Z výše uvedených jsou nejdůležitější pojistné limity. Pojištění pro rizikové sporty by nemělo být nižší než 2 miliony korun a nejméně 1,5 milionu korun v případě poškození majetku třetí osoby.

Územní platnost rizikového připojištění je stejná jako u cestovního pojištění. Platnost je omezená věkem – většina pojišťoven umožňuje připojištění rizikovým pojištěním pouze do 70 let.

Cestovní pojištění neseženete déle než na 1 rok. Při překročení této hranice se z turistické návštěvy stává dlouhodobý pobyt a platí zde jiné pojistné podmínky.
Milujete adrenalin? Bez kvalitního pojištění však neriskujte!
Milujete adrenalin? Bez kvalitního pojištění však neriskujte!

Pojištění sjednáte za pár minut

Zařízení připojištění rizikových sportů je otázkou několika minut. Stačí vám k tomu chytrý telefon nebo notebook s připojením k internetu. Pojištění extrémních sportů je zpravidla součástí běžného cestovního pojištění – vše tak sjednáte najednou.

Chystáte se na hory? Navštivte porovnávač cestovního pojištění a vyberte si z nabídek jednotlivých pojišťoven. Opět připomínáme, že nejlevnější neznamená nejlepší.

Před potvrzením také ověřte, jaké sporty pojišťovna do nabídky zahrnuje. Jestliže váš oblíbený sport nenajdete, uplatněte jednoduché pravidlo: co nenajdete v seznamu, pojišťovna nepojistí.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovní pojištění cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Doplňky k pojištění nic nezkazíte

Samotné pojištění extrémních sportů funguje jako připojištění k běžné cestovní pojistce. Pokud plánujete ale opravdu extrémní adrenalinové sporty, zvažte další pojistky:

  • Pojištění odpovědnosti pro škody způsobené na majetku třetích osob – tento typ pojistky vás chrání při poničení cizího majetku, typicky při pádu na kole nebo na lyžích. Uplatníte ho také při škodách na zapůjčeném vybavení.
  • Úrazové pojištění pro případ trvalých následků nebo smrti úrazem – nepřivoláváme černé scénáře, ale myslete na všechno. Tento typ pojistky navíc zahrnuje denní odškodné při hospitalizaci následkem úrazu při rizikových sportech.

Zvykli jsme si na sjednání klasického cestovního pojištění. S aktivní dovolenou přichází i doba pojištění extrémních sportů. Sjednání vám nezabere více než pár minut. Cena navíc není vysoká – za připojištění dáte desítky nebo nižší stovky korun.