Že už máte vybranou destinaci vaší letošní zahraniční dovolené a už se nemůžete dočkat, až si odpočinete od každodenních povinností? Aby vše proběhlo hladce, nezapomeňte si ověřit, že máte pro vstup do dané destinace platné doklady. Poradíme vám, jak ověřit a prodloužit platnost dokladů.

Ověření platnosti dokladů

Potřebujete si ověřit, jestli je váš občanský průkaz vedený jako neplatný z důvodu ohlášení jeho ztráty nebo odcizení dokladů? Na webových stránkách ministerstva vnitra najdete databázi neplatných dokladů, kde můžete vyhledat i to, zda je váš občanský průkaz nejen evidovaný jako ztracený nebo odcizený, ale také ze zákona neplatný nebo neplatný na základě rozhodnutí. V databázi jsou k dispozici i údaje o datu ohlášení ztráty či odcizení a data neplatnosti dokladu v ostatních příkladech.

Cestovní pas nedávejte z ruky: Rady zkušených cestovatelů
Jednou z největších obav cestovatelů je, že na cestách ztratí cestovní pas nebo občanský průkaz. Ztráta může vést k vážným komplikacím.

Jaká je platnost osobních dokladů v ČR?

Jak dlouho je platný občanský průkaz, cestovní pas a řidičský průkaz?

  • občanský průkaz pro občany mladší 15 let: 5 let
  • občanský průkaz pro občany starší 15 let: 10 let
  • občanský průkaz pro občany starší 70 let: 35 let
  • cestovní pas pro občany do 15 let: 5 let
  • cestovní pas pro občany starší 15 let: 10 let
  • řidičský průkaz skupiny B, B1, A, AM, A1, A2 a T: 10 let
  • řidičský průkaz skupiny C, C1, D, D1, C1+E, C+E, D1+E a D+E: 5 let
platnost dokladů ověření

Platné typy občanských průkazů

V současné době v Česku platí 14 vzorů občanských průkazů, které byly postupně vydávané od roku 1948. Zákonem je omezena platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů nejpozději do konce roku 2008, aby byla zabezpečená jednotnost identifikačních dokladů, existuje zde ale výjimka pro občany narozené před rokem 1936.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Jakou platnost by měly mít doklady při cestách po zemích EU?

Občané České republiky mohou po zemích Evropské unie cestovat na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu.

Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR.

V případě cestování mimo země EU řada zemí vyžaduje, aby platnost pasu přesahovala dobu pobytu minimálně o 6 měsíců, příkladem je Egypt, Amerika a řada dalších.

Prodloužení platnosti dokladů

Co se týče prodloužení platnosti osobních dokladů, platnost občanského průkazu není možné prodloužit.

Ministerstvo vnitra doporučuje požádat o vydání nového občanského průkazu alespoň 30 dnů před koncem jeho platnosti.
O prodloužení cestovního průkazu mohou zastupitelský úřad požádat pouze občané, kteří jsou držiteli platného cestovního průkazu a kteří se zdržují v zahraniční a nemohou vykonat cestu v době, na kterou byl průkaz vydaný. Zastupitelský úřad může dobu cestovního průkazu prodloužit až na 6 měsíců.
platnost dokladů v nouzovém stavu

Platnost dokladů v nouzovém stavu

V určitých případech může dojít ze strany vlády k prodloužení platnosti dokladů. Příkladem může být pandemie koronaviru, kdy v roce 2021 Evropský parlament schválil prodloužení platnosti řidičských průkazů a průkazů profesní způsobilosti.

Již v roce 2020 také ministerstvo vnitra vydalo zprávu o tom, že propadlé doklady v nouzovém stavu platí, aby se předešlo vysoké koncentraci lidí na úřadech.

Platí při cestách do zahraničí elektronické doklady?

Na začátku roku 2024 byla představena mobilní aplikace eDoklady, díky které postupně odpadne nutnost nosit s sebou klasický občanský průkaz. Při cestách do zahraničí si ale s touto elektronickou verzí občanky nevystačíte, platí totiž jen na území ČR.

Pokud plánujete cestu do zahraničí, nezapomeňte si ověřit platnost dokladů. Platnost občanských průkazů není možné prodloužit a po uplynutí platnosti je nutné zažádat o nový občanský průkaz. Cestovní pas, až na specifickou výjimku, také nelze prodloužit.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: