Podobně jako v dalších státech Evropy jsou i v České republiky české dálnice rozděleny na zpoplatněné a nezpoplatněné úseky. Podmínkou pro jízdu na zpoplatněných úsecích je dálniční známka, případně platba mýtného. V tomto článku se blíže podíváme na placené úseky dálnic i možnost, jak se jim vyhnout.

Co je to mýtné?

Začněme objasněním pojmu mýtné, které je spojené s nutností platit za jízdu na zpoplatněných silnicích. Mýtné neboli mýto je poplatek, který vybírá státní správa nebo soukromý provozovatel za použití určitých úseků silnic, mostů nebo tunelů. Z vybraných peněžitých prostředků se následně financuje výstavba nových silnic, případně oprava stávajících silnic a objektů.

Kdo platí mýtné v Česku?

Podle Zákona o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb. úhradě mýtného v České republice podléhají silniční motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly a nejvyšší povolenou hmotností přes 3,5 tuny.

💡
Ty mají povinnost být vybaveny zařízením pro Systém elektronického mýtného (SEM). Jedná se o systém, který sleduje zpoplatněné úseky silnic prostřednictvím satelitní technologie. Tento systém umožňuje určit ujetou vzdálenost, evidovat údaje o mýtném, vybírat mýtné a kontrolovat úhradu mýtného.

Provozovatele vozidel do 3,5 tuny platí za užívání zpoplatněných silnic a dálnic poplatek prostřednictvím elektronické dálniční známky.

kdo platí mýtné

Nová mýtná krabička: Kde koupit? Mytocz.eu

Výše už jsme nastínili, že každé vozidlo s povinností úhrady mýtného musí být vybaveno elektronickým zařízením nazývaným také jako palubní jednotka nebo mýtná krabička.

Elektronické zařízení, které je nepřenosné, je dopravci poskytnuté proti složené kauci.
Elektronické zařízení není možné zakoupit, ale pouze zapůjčit, zůstává totiž vlastnictvím provozovatele systému. Pomocí této jednotky se následně elektronicky účtují poplatky. Více informací o elektronickém mýtném i elektronických zařízeních se dozvíte na stránkách mytocz.eu.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Placené úseky dálnic: Mapa zpoplatněných úseků

Ne všechny dálnice v České republice jsou zpoplatněné dálniční známkou. V Česku se nachází přes 200 km neplacených úseků dálnic. Jak zjistit, které to jsou?

Na stránkách edalnice.cz, kde si můžete jednoduše zakoupit elektronickou dálniční známku, najdete mapu zpoplatněných úseků.

Červenou barvou jsou zde označené úseky, které jsou spojeny s nutností mít zaplacenou dálniční známku, a modře úseky, po kterých můžete jezdit bez dálniční známky, tedy zdarma.

jak se vyhnout placené dálnici

Placené úseky dálnice D8

Jednou z často vyhledávaných dálnic v souvislosti s placenými a neplacenými úseky je dálnice D8. Ke zpoplatněným úsekům této dálnice patří část Zdiby – Řehlovice (exity 1–65) o celkové délce 65 km a část Knínice – státní hranice (exit 80 až km 92) o délce 12 km. V opačném směru je však tento úsek dálnice bez poplatku.

Kolik stojí česká dálniční známka v roce 2024?

V České republice jsou od 1. března 2024 k dispozici čtyři typy dálničních známek, novinkou je jednodenní dálniční známka. Jaká je pro rok 2024 cena českých dálničních známek?

Jaká je pokuta za jízdu bez dálniční známky?

Za jízdu na zpoplatněných úsecích dálnic hrozí sankce. Pokuta na místě je 5.000 Kč, pokud však tato záležitost půjde do správního řízení, může se vyšplhat až na 20.000 Kč.

Za jízdu bez dálniční známky vás můžou pokutovat jak příslušníci Policie ČR, tak i příslušníci Celní správy.

Jak se vyhnout placeným úsekům dálnic?

Chcete se vyhnout placení dálniční známky? V dnešní době je naštěstí velmi jednoduché vyhnout se placeným úsekům. Takřka všechny navigace totiž nabízejí možnost navolit si variantu „Vyhnout se zpoplatněným úsekům“. K oblíbeným aplikacím s množstvím praktických funkcí patří Google Maps, Waze, Mapy.cz nebo TomTom Go.

Dálnice D1: Klíčová tepna české dopravy
Mnohými řidiči nenáviděná, přesto nejvytíženější vozovka v Čechách. Tři čtvrtiny provozu tvoří osobní automobily. Jak se stavěla dálnice D1 a co ji čeká v budoucnosti?

Placené úseky dálnice jsou v České republice spojené s povinností platby dálniční známky nebo mýtného. Jak se platbě za jízdu na dálnicích vyhnout? Tím, že si do navigace nastavíte možnost „Vyhnout se zpoplatněným úsekům“ a navigace vás povede po trase, která není zpoplatněná.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: