Vedení Prahy 7 nedávno oznámilo, že v oblasti chybí 3000 parkovacích míst. Pro mimopražské neskutečné číslo, pro rezidenty krutá realita. Naštěstí existují aplikace jako Parkuj v klidu, které Pražanům i turistům usnadní parkování v centru i na periferiích města.

Parkování v Praze přináší řadu úskalí. Nejenže v některých místech bývá problém najít parkovací místo bez rizika lístku s pokutou za stěračem. Problematické je také placení a rozmístění parkovacích automatů. S tím řidičům pomáhá služba Parkuj v klidu a další.

Parkuj v klidu a další aplikace na parkování v Praze

Parkovací krize otevřela cestu šikovným českým vývojářům. Ti s podporou nejen hlavního, ale také dalších měst, vyvíjejí vlastní aplikace a systémy na podporu parkování. Díky nim řidiči bezpečně zaparkují i v místech, která neznají.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si to nejlepší povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Jak fungují aplikace na parkování? Jedná se o šikovné asistenty do telefonu a tabletu. Řidiči přes ně najdou a vyberou parkovací místo a zaplatí. Obvykle fungují na operačních systémech iOS a Android a městské části je řidičům poskytují zdarma.

Díky mobilním aplikacím řidič neriskuje pokutu a snadno najde parkovací místo.

Aplikace na parkování mají ale další výhody:

  • informují o parkovacích místech a jejich dostupnosti,
  • pomocí GPS usnadňují navigaci na parkoviště a parkovací místa,
  • umožňují rychlou online platbu přímo v aplikaci,
  • poskytují další informace o MHD, úřadech a zajímavých místech v okolí.
parkování ve městě

Aplikace řidiči objeví v Google Play nebo App Store. Stačí zadat klíčová slova jako „parkuj v klidu“, „snadné parkování v Praze“, „parkovací aplikace“ a další.

Pro hledání parkovací aplikace pro konkrétní město je vhodné dotaz doplnit o jeho název.

O službě Parkuj v klidu si ještě něco povíme. Existují ale také další aplikace od soukromých subjektů. Mezi ty nejlepší patří Do Kapsy od ČSOB. Šikovná aplikace řidiče navede na parkovací místo, turisté s ní zaplatí jízdenku a řidiči koupí dálniční známku. Kromě toho obsahuje tipy na restaurace a zajímavá místa v okolí. Přístup do ní získají i uživatelé, kteří nejsou klienti ČSOB.

Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

Oblíbené aplikace pro parkování v Praze:

  • Park Simply
  • Smart4City
  • MPLA.io
  • Zaparkuju.cz
  • Moje Praha
  • Citymove

Snadné parkování v Praze

Magistrát města Prahy v minulosti vyvinul vlastní aplikaci Parkuj v klidu. Na platformě se řidiči dozví vše o parkování v Praze, objeví mapu parkovacích automatů a další užitečné informace o tom, kam schovat vůz při dlouhodobém i krátkodobém parkování.

Kolmé parkování: Tipy, jak uspět v těsném prostoru | Klik.cz
Dělá vám problém kolmé parkování? Poradíme vám, jak zvládnout úspěšně zaparkovat napoprvé. Parkování je pro řadu řidičů velkým strašákem.

Možnosti krátkodobého parkování v Praze jsou čtyři:

  • P+R (Park and ride) – parkoviště v blízkosti zastávek metra a další hromadné dopravy. Slouží jako záchytná parkoviště především pro nepražské řidiče. Ti mají možnost odstavit auto a do centra pokračovat hromadnou dopravou.
  • Veřejná parkoviště – parkování v Praze spravovaná Technickou správou komunikací hlavního města Prahy. Obvykle se jedná o větší hlídaná parkoviště.
  • K+R (Kiss and ride) – parkoviště zdarma určená pouze pro nástup a výstup cestujících. Vyskytují se v blízkosti zastávek hromadné dopravy, ale také u vzdělávacích institucí a nemocnic.
parkování ve velkoměstě

Parkovací zóny v Praze

Vedle klasických parkovišť lze v hlavním městě parkovat také na ulicích. Místa, na kterých je parkování možné, se pro větší přehlednost rozdělují do barevných zón. Podle nich řidiči poznají, zda je místo určené pro rezidenty, návštěvy nebo obě skupiny.

  • Modrá zóna – rezidentská zóna umožňující neomezené parkování pro obyvatele, podnikatele a zaměstnance či vlastníky nemovitostí s parkovacím oprávněním pro danou lokalitu. Krátkodobé parkování pro návštěvníky je omezeno na 3 hodiny.
  • Fialová zóna – smíšené parkování určené pro návštěvníky Prahy, kteří zde mohou odstavit vůz až na 24 hodin. Fialová zóna umožňuje také parkování pro rezident s příslušným oprávněním.
  • Oranžová zóna – takzvaná návštěvnická zóna umožňuje parkování návštěvníkům. Ti zde odstaví vůz na omezenou dobu a parkování uhradí online prostřednictvím aplikace Parkuj v klidu. Neplatí zde dlouhodobé parkovací oprávnění.
  • Zelená zóna – do zelené zóny patří P+R parkoviště. Návštěvníkům umožňují parkování ve všední dny od 8:00 do 18:00 na maximálně šest hodin. Mimo tento čas je parkoviště zdarma bez omezení.
havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Jednoduše, online, za pár minut.

Jak v klidu zaparkovat u obchodního centra?

Vedle běžných parkovišť spravovaných hlavním městem v Praze najdeme i celou řadu soukromých ploch určených k parkování. Nejčastěji se nacházejí v okolí obchodních center a pro řidiče neznalé pražského parkování představují tu největší výzvu.

Svoje parkovací místa má každé větší obchodní centrum. Někdy se jedná o neregulované parkoviště zdarma, a proto zde probíhají líté boje o každý slot na asfaltové ploše. Rezidenti se zde setkávají s návštěvníky nákupních center, kteří chtějí svoje místo co nejblíže obchodu.

💡
Jak zaparkovat v klidu? Řidičům radíme, aby si uvědomili, proč zde jsou. Pokud vyrazí jen na lehký nákup, nepotřebují parkování hned u vchodu a místo snadněji najdou v zazších lokalitách.

Pozor také na parkovací místa pro maminky s kočárkem. Nejde sice o vyhrazené místo jako v případě invalidů, řidičská etika ale říká, abychom na těchto místech nestáli zbytečně.

Klidné parkování za pomoci asistenta

Parkovací aplikace jako Parkuj v klidu řidičům ukazují cestu hlavním městem. Ať už míří na periferii či do centra, objeví zde volná parkovací místa, která pohodlně zaplatí online. Moderní parkovací aplikace navíc poskytují řadu dalších užitečných informací.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: