S rostoucím počtem automobilů ubývají parkovací místa. Města navíc přistupují k tomu, že upřednostňují rezidenty před návštěvníky. Možným řešením této situace je parkovací dům. Ty se v posledních letech staví téměř v každém větším městě. Jak parkovat v Čechách?

Parkovací dům má oproti klasickému stání několik výhod. Jedná se o hlídané parkoviště pod kamerami a na jednom místě se nachází i několik stovek parkovacích míst. K jejich obsluze vám navíc stačí mobilní telefon.

Parkovací domy rostou

S úbytkem parkovacích míst vzrostla i popularita hromadných parkovišť. Dnes vlastní parkovací dům téměř každé okresní město. A pokud tomu tak není, zastupitelstvo města výstavbu plánuje. Ostatně parkovací dům městu přináší slušný příspěvek do části rozpočtu určené na místní rozvoj.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

V Jihlavě od roku 2021 vyrostly hned dva parkovací domy. Jen pár kilometrů odsud se navíc tyčí parkovací dům v areálu třebíčské nemocnice s kapacitou 216 parkovacích míst. Rozpočet na stavbu navíc zřizovatel srazil na nízkých 130 milionů korun.

Parkovací dům vznikne i v místě pardubické multifunkční arény. Sloužit bude rezidentům i návštěvníkům, mimo to poskytne zázemí pro pardubické sportovce. Dokončení parkovacího stání plánuje i Ostrava. Nový parkovací dům s kapacitou přes 600 míst vznikne do konce roku 2025.

Kolmé parkování: Tipy, jak uspět v těsném prostoru | Klik.cz
Dělá vám problém kolmé parkování? Poradíme vám, jak zvládnout úspěšně zaparkovat napoprvé. Parkování je pro řadu řidičů velkým strašákem.

Parkovací dům pro rezidenty

Parkování v patrových domech neslouží jen návštěvníkům. Slouží také dlouhodobým rezidentům. Lidé s trvalým bydlištěm, vlastníci nemovitostí a firmy se sídlem v dané oblasti získají za poplatek jistotu parkovacího místa.

💡
Při návrhu parkovacího domu se počítá s kapacitou určenou výhradně pro rezidenty.
Cena za parkovací místo se pohybuje v tisících korun ročně v závislosti na vytíženosti parkovacího domu a jeho lokalitě.
moderní parkovací domy

Parkování v Praze

Kde parkovat v Praze jako návštěvník? Oblíbená varianta je parkovací dům Černý Most. S kapacitou 886 parkovacích míst v 8 podlažích se jedná o jeden z největších parkovacích domů v Praze.

Parkovací dům na Černém Mostě disponuje nabíječkou pro elektromobily a poskytuje neomezenou dobu stání. Za prvních 24 hodin řidiči zaplatí 50 Kč. Jedná se o tzv. P + R parkoviště – tedy parkovací dům s napojením na hromadnou dopravu v Praze.
TIP: Hledáte parkování v Praze? Všechny pražské parkovací domy najdete zde.

Jak zaplatit parkování v Praze?

Za parkování v Praze řidiči zaplatí prostřednictvím mobilní aplikace. Na výběr mají hned z několika variant pro operační systémy iOS i Android:

  • Easy Park
  • Citymove
  • ParkSimply
  • Sejf 2.0

Parkování v Praze lze zaplatit i pomocí aplikace Lítačka. Pohodlnou variantou je i online parkovací automat. V neposlední řadě mají řidiči možnost placení i na fyzických parkovacích automatech – ty se ale z ulic postupně vytrácejí.

Parkuj v klidu: Rady pro bezpečné parkování
Vedení Prahy 7 nedávno oznámilo, že v oblasti chybí 3000 parkovacích míst. Naštěstí existují aplikace jako Parkuj v klidu, které řidičům parkování usnadní.

Jak zaplatit parkování v Modré zóně?

Modré zóny v Praze slouží jako parkování pro rezidenty s platným parkovacím oprávněním. Ti toto oprávnění získají na základě trvalého pobytu, vlastnictví nemovitosti, případně pak podle sídla provozovny.

Na Modrých zónách mohou parkovat i návštěvníci. Ti zaparkují maximálně na tři hodiny a parkovací místo uhradí prostřednictvím parkovací aplikace nebo virtuálních parkovacích hodin.

Jak zaplatit parkování v Praze přes telefon?

Nejčastější možnosti, jak zaplatit parkování v Praze, je mobilní aplikace. Ty nejoblíbenější a nejvyužívanější zmiňujeme výše.

Ne každý parkovací dům ale tyto aplikace využívá, a proto doporučujeme, aby se řidiči před návštěvou Prahou informovali a parkování si naplánovali.

Kdysi oblíbená platba pomocí SMS se vytrácí. Řidiči, kteří s sebou nevozí hotovost, mají možnost platby prostřednictvím QR kódu na parkovacích automatech. Platba za parkování v Praze pak probíhá stejně jako běžná online platba.

dlouhodobé parkování v parkovacích domech

Kde parkovat v Karlových Varech?

Na začátku léta pravidelně vyvstává otázka na parkování v Karlových Varech. Může za to oblíbený KVIFF, tedy Filmový festival Karlovy Vary. Ten ročně přiláká tisíce turistů, kteří sem míří za kulturou a zábavou.

V Karlových Varech se nachází několik veřejných parkovišť a parkovacích domů:

  • Parkoviště Kouzelné městečko
  • Parkovací dům Libušina ulice
  • Podzemní garáže náměstí Milady Horákové
  • Parkoviště Galerie
  • Parkoviště Nábřeží Jana Palacha
  • Parkoviště Poštovní dvůr
  • Parkoviště Varšavská
  • Parkoviště Tržnice
  • Parkoviště Letiště
  • Parkoviště a garáže Thermal
  • Parkoviště hotelu Imperial

Ceny za parkování v Karlových Varech se pohybují kolem 10 Kč za hodinu. S narůstající frekvencí a popularitou místa ale samozřejmě roste i cena. Kompletní seznam parkovišť v Karlových Varech najdete zde.

Parkovací domy v České republice

Kde ještě se staví parkovací domy? Od 2. ledna 2024 funguje parkovací dům Liberec. Poskytuje 244 parkovacích míst a z toho 100 pro veřejnost. Za celý den parkování řidiči zaplatí 60 Kč. Parkoviště navíc vzniklo v rámci programu na zužitkování zchátralých objektů a lokalit.

V jihočeské metropoli od 1. 2. 2024 stojí parkovací dům České Budějovice Stromovka. Pojme 495 automobilů a 76 kol, čímž si vydobyl popularitu zejména u studentů. V Budějcích jde o první dům ve vlastnictví města. Výstavba dalších je ve fázi projektování.

A nakonec parkovací dům Opava. Ten stojí už od roku 2023 a město s ním získalo 216 parkovacích míst. Nový a moderní parkovací dům si rychle našel oblibu místních obyvatel. Parkování zde stojí 5 Kč za hodinu na první 4 hodiny, případně 40 Kč na celý den.