Uvádí se, že po usednutí do nového vozu a ujetí prvních kilometrů ztrácí automobil zhruba deset procent své hodnoty. Na ztrátu hodnoty firemních vozů myslí takzvaná amortizace, která firmám umožňuje odpis auta z daní. Co to amortizace vozidla je a jak se vypočítává? Připravili jsme si přehled základních informací spojených s odpisem vozu.

Co je amortizace auta?

Pod pojmem amortizace se rozumí míra opotřebení konkrétního hmotného majetku. Amortizace se může týkat jakéhokoliv předmětu, firmy však nejčastěji řeší právě amortizaci vozidla, která dokáže výrazným způsobem snížit výši daně, kterou firma odvádí státu ve formě takzvaných odpisů.

Jak odepsat auto z daní?

Firemní automobil si můžete odepsat z daní prostřednictvím účetních odpisů, které jsou povinnou součástí účetnictví každé firmy s dlouhodobým majetkem.

V případě firemních aut je možné kromě účetních odpisů využít i takzvané daňové odpisy. Těmi je možné snížit základ daně tím, že se pořizovací cenu vozu postupně zahrne do nákladů firmy.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění vozidla během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Odpis soukromého auta z daní

Amortizace vozidla se týká pouze firemních automobilů. Pokud ale k pracovním úkonům využíváte soukromé vozidlo, máte nárok na takzvané cestovní náhrady, prostřednictvím kterých se proplácejí nejen pohonné hmoty, ale také opotřebení vozidla.

Pro rok 2024 má zaměstnanec při použití osobního automobilu pro pracovní účely nárok na náhradu za 1 km jízdy ve výši minimálně 5,60 Kč.
odpis firemního auta

Odpis auta: Kalkulačka

Pokud kupujete firemní auto a zajímá vás, kolik si budete moci každý rok odepsat za jeho amortizaci z daní, oceníte některou z kalkulaček odpisu auta. Při výpočtu je třeba znát pouze pořizovací cenu vozidla a roční odpisovou sazbu, která se odvíjí od toho, do které odpisové skupiny automobil patří. Automobil je možné odepsat dvěma způsoby:

  • Rovnoměrně (lineárně)
  • Zrychleně (degresivně)
odpis auta účetnictví

V případě vozu s pořizovací cenou 600.000 Kč by vypadal odpočet vozidla následovně:

Jak dlouho se odepisuje auto?

Jak už jsme uvedli výše, základem výpočtu odpisu firemního vozu je znalost odpisové skupiny. Zákon o daních z příjmů rozlišuje šest odpisových skupin, automobily patří do druhé skupiny a odepisují se minimálně po dobu pěti let.

Proč se vyplatí a co je allrisk pojištění?
Speciálním typem pojistky je allrisk pojištění. Komu se vyplatí?

Jak stáří vozidla ovlivňuje výši pojistného?

Stáří auta se promítá nejen do toho, kolik firma zaplatí na daních, ale také do výše pojistného, a to jak u povinného ručení, tak i u havarijního pojištění. Právě stáří vozidla je totiž jedním ze základních faktorů, které mají výrazný vliv na konečnou výši pojistného. Obecně platí, že čím je automobil starší, tím je pojistné nižší.

Odpis auta pro firmy představuje možnost, jak díky amortizaci firemního vozidla snížit daň odváděnou státu. Firma se může sama rozhodnout, jestli využije rovnoměrné (každý rok ve stejné výši) nebo zrychlené odpisy (vyšší v prvních letech a následně nižší). Při koupi firemního vozu doporučujeme konzultaci s daňovým poradcem, který vás zapeklitostmi odpisů kompetentně provede.