Největší české letiště Václava Havla ročně přepraví miliony turistů. Ti odsud vyrážejí za prací, obchodem i na dovolenou. Zejména v letních měsících se odlety Praha stanou cílem moře chtivých rodin, kteří míří za teplem. Kam se létá z Prahy a jaké zajímavosti letiště skrývá?

Terminály na letišti Václava Havla

Letiště Václava Havla, původem letiště Ruzyně, slouží k nepřetržitému dennímu a nočnímu provozu. O přílety a odlety se starají dvě vzletové a přistávací dráhy, které doplňují čtyři heliporty a několik pojezdových drah.

Objevte kouzlo Bari: Skryté poklady Itálie
Začínáte plánovat dovolenou a uvažujete nad tím, kam se letos vypravit? Pokud nedáte dopustit na slunné počasí a krásné moře, vydejte se do Bari.

Odlety Praha a jejich terminály se dělí podle typu leteckého spojení:

  • Osobní lety – Terminál 1 obsluhuje spoje mimo Schengenský prostor, o lety uvnitř Schengenského prostoru, tedy i dovolenkové destinace, se stará Terminál 2 otevřený v roce 2005 pro tyto potřeby.
  • Cargo (nákladní) lety – do prostoru pro nákladní lety se běžný smrtelník nedostane. Probíhají na terminálech Menzies Aviation (Cargo 2), Skyport (Cargo 1) a Enes Cargo.
  • Soukromé lety – charterové lety, business jety a aerotaxi obsluhuje Terminál T3 General Aviation na starém letišti. Státní přílety a odlety Praha pro politiky a diplomaty probíhají na Terminálu 4 Military ve stejném prostoru.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.

Nejfrekventovanější terminály jsou logicky pro osobní lety na pravidelných linkách. Zde se obsluhují aktuální přílety a odlety Praha Ruzyně do oblíbených destinací a cestující mají možnost odpočinout si v restauracích a fast foodech.

Stejně jako každé světové letiště nabízí i to Václava Havla množství dalších služeb. Nechybí obslužnost MHD z centra Prahy, parkoviště a uvnitř obou terminálů se nacházejí VIP salonky a lounge – tedy vše proto, aby odlety z Prahy proběhly hladce a ke spokojenosti cestujících.

Praha odlety

Kam se létá z letiště Václava Havla?

Odlety z Prahy obsluhují drtivou většinu dovolenkových destinací. Jak naznačují terminály na letišti Ruzyně výše, odlétají odsud pravidelné linky i soukromé lety. Nechybí ani obsluha pro nákladní leteckou dopravu.

Seznam pravidelných linek se mění podle sezóny a dlouhodobých plánů aerolinek. Například v létě lowcost společnosti vyrukují s novými pravidelnými linkami do exotiky i do přímořských států Evropské unie.
Dovolená u moře? Zařiďte si potřebná pojištění
Příjemně strávené dovolenkové dny jsou odměnou za tvrdou celoroční práci. Letní dovolená u moře stojí měsíční plat a podle toho si ji užíváme.

Z níže zmíněných létá nejvíce linek do Itálie, Španělska, Velké Británie a Řecka. Některé ze zmíněných – například Tunisko – obsluhují pouze charterové lety nasmlouvané prostřednictvím cestovních kanceláří.

To že z letiště Václava Havla nelétá pravidelná linka do konkrétní destinace ještě neznamená, že se tam cestující nedostanou. Chce to jen najít let s přestupem. Ty obvykle probíhají u západních sousedů v Německu (například Frankfurt), případně v asijských státech.

odletová hala

Aktuální přílety a odlety Praha

Aktuální přehled a odlety Ruzyně je poměrně bohatý. Vzhledem ke gradující letní sezóně odlétají lety do Evropy i Asie prakticky každých pět minut. Aktuální přílety a odlety Praha Ruzyně zaznamenává tabule odletů, kterou letiště zveřejňuje online.

Vzhledem k velké frekvenci turistů doporučuje letiště Václava Havla včasný příchod k odbavení. To platí zejména pokud mají cestující k odbavení kufr určený do zavazadlového prostoru. V sezóně je u frekventovaných letů třeba počítat s čekáním ve frontě.

Nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive
Chcete si dopřát zasloužený odpočinek u moře, ale nechcete za to utratit moc peněz? Kde je nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive?

Jak zjistit číslo letu?

Pro spoustu cestujících představuje zejména první let stresovou situaci. Ve skutečnosti ale nejde o nic složitého a vše probíhá podobně jako například na vlakovém nádraží. Vše, co je třeba vědět, je číslo letu.

S tím se cestující poprvé setkají už při rezervaci. Jde o několikamístnou kombinaci písmen a čísel, která označuje patřičný let. Tímto kódem se cestující prokazuje při hledání informací o letu.

Další místo, kde lze najít číslo letu, je letenka. Umístění kódu se liší podle letecké společnosti. A nakonec je to letištní tabule zobrazující přílety a odlety Praha. Na letišti Václava Havla nabyla podoby podle této legendy.

Jak funguje online odbavení?

Cestující, kteří chtějí ušetřit čas při odbavení na přepážce, mají možnost online odbavení. Díky tomu se čekání na odlet z Prahy zkrátí a mohou nastoupit přímo k bezpečnostní kontrole.

Online odbavení (nebo také online check-in) slouží aerolince jako potvrzení k nástupu na let. Cestující vyplní jméno, příjmení, číslo dokladu a další informace a na jejich základě obdrží palubní lístek.

Online odbavení preferují zejména low cost aerolinky. Ty letiště Václava Havla využívají zejména pro levné cestování na dovolenou. Naopak odbavení na přepážce zpoplatňují a poplatek může být vyšší než cena letenky.

Exotická dovolená: 10 destinací, které vás okouzlí
Je vaším snem exotická dovolená a ještě si nejste jistí, kam vyrazit? Náš seznam 10 destinací vám svou atmosférou vyrazí dech. Přesvědčte se sami

Na dovolenou z letiště Václava Havla

Pražská Ruzyně už není jediná, ze které létají dovolenkové lety. Aktuální přílety a odlety z Prahy Ruzyně ale dokazují, že je stále nejoblíbenější. Svůj podíl na tom má i vybavenost letiště, díky které se už čekání na let stává neopakovatelným zážitkem. My doporučujeme návštěvu vyhlídkových teras, ze kterých je k vidění hustý provoz na letišti.