Na první pohled to vypadá jako vysněná dovolená. Koupíte si, nebo si půjčíte obytný vůz a vyrazíte do přírody. Vše je ale složitější, než se na první pohled zdá. Obytný vůz mnohdy představuje závazek na celý život a vše začíná jeho nákupem…

Jak vybrat obytný vůz?

Pokud se rozhlížíte po novém karavanu nebo obytňáku, zaujme vás obrovský výběr. To s sebou ale přináší velkou odpovědnost. Jak vybrat obytný vůz tak, aby skutečně sloužil svému účelu a po první sezoně se nestal koulí na noze, které se rychle zbavíte?

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Velikost

Existují malé campervany pro dva i velké obytňáky až pro sedm osob plus řidič. Velikost obytného vozu ovlivní vaše cestovatelské zážitky stejně jako výběr vhodné velikosti hotelového pokoje. Prodejci rozlišují čtyři typy obytných vozů podle velikosti:

  • Dodávka s vestavbou – nejjednodušší model obytného vozu s vestavbou v nákladovém prostoru. Standardně se do něj vejdou dva lidi a základní výbava. Prostor pro řidiče je od toho pro posádku pevně oddělený.
  • Polointegrovaný obytný vůz – kabina vychází z platformy pro dodávku, se zavazadlovým prostorem ji ale spojuje malý průchod. Do polointegrovaného obytňáku se pohodlně vejde dva až pět dospělých lidí.
  • Integrovaný obytný vůz – vyspí se v něm stejné množství osob jako v polointegrovaném voze, kabina je ale s prostorem posádky pevně spojena. Posádka má tak při jízdě mnohem větší pohodlí a bezpečný přístup do obytné části.
  • Obytný vůz s alkovnou – speciální prostor za řidičem nemá nic společného alkoholem, posádka se sem naopak chodí z kocoviny vyspat, vejdou se do ní totiž dva další lidé. Jedná se o největší typ obytných vozů, který pojme až sedm lidí.

Velikost ovlivňují i preference posádky. Rodina s dětmi potřebuje pravděpodobně více prostoru a úložného místa než čtyři dospěláci. I toto reflektujte ve svém rozhodnutí, jaký obytný vůz si pořídíte.

zařízení obytného vozu

Kam a kdy pojedu?

Obytné vozy vyrážejí hlavně v letní sezóně. Pokud ale plánujete spaní v horských oblastech, počítejte s většími nároky na zateplení. Slunečný den v Alpách se rychle změní v noc, kdy teploty klesají nebezpečně blízko k bodu mrazu. Rozdíl spočívá také v tom, zda preferujete zastávky v přírodě nebo kempování. 

💡
Pokud jezdíte po kempech, nepotřebujete tolik věcí – leccos vyřešíte v místě zastávky. Pobyt v přírodě představuje větší nároky na výbavu včetně WC, odpadu, elektřiny, plynu a potřeb na vaření.

Jízdní vlastnosti a řidičské schopnosti

Čím větší obytný vůz, tím hůře se řídí. Obytňák s alkovnou je super, ční ale do výšky až 3 metry. To s sebou nese vyšší nároky na plánování cesty, kdy se vyhýbáte nízkým mostům a úzkým serpentinám. Menší vůz je agilnější a snadněji s ním zvládnete horší cesty.

Na co si troufáte jako řidič? Moderní obytné vozy jsou vybavené asistenčními systémy, stále ale počítejte s tím, že řídíte velké auto. To vás může nepříjemně vytrestat při parkování a průjezdy obydlenými částmi měst.

Při cestě s obytným vozem počítejte také s pojištěním. Při cestách po České republice vám stačí povinné ručení. Jestliže vyrážíte do zahraničí, zvažte pojištění s rozšířenými asistenčními službami a havarijní pojištění.

Proč se vyplatí a co je allrisk pojištění? | Klik.cz
Speciálním typem pojistky je allrisk pojištění. Komu se vyplatí?

Obytný vůz a jeho údržba

Cestování s obytným vozem není jenom zábava a působivá panoramata. Množství komponent a výbavy s sebou nese nutnost pravidelné údržby. Nechcete přece, aby vás obytný vůz nechal v půli cesty na dovolenou.

Karoserie

Zařiďte, aby se váš obytný vůz stal ozdobou kempu. Pravidelně ho myjte a odstraňujte nečistoty. To platí zejména u solárních panelů. Jejich znečištěním se snižuje efektivita, a proto vyrábí méně proudu. Nezapomínejte ani na čelní sklo, které vytváří důležité prvek aktivní bezpečnosti.

Vodovodní systém

V trubkách vzniká šlem a drobné řasy, které znečišťují pitnou vodu. Nádrž proto pravidelně dezinfikujte a vodu pravidelně měňte. Před zazimováním ji vypusťte a odstraňte tlakem vzduchu každou kapku. Zamezíte tím promrzání a poškození potrubí.

Pojišťujeme elektroauta: Nyní pod naší ochranou | Klik.cz
Elektromobily jsou na silnicích častěji. Ne všechny pojišťovny nabízí jejich pojištění, ale od léta Klik.cz srovnává i pojištění elektroaut.

Odpadní nádrž a WC

Také odpadní systém vyžaduje péči. Zápach z WC není nic příjemného. Používejte na to výrobcem doporučené prostředky. Minimum je alespoň jednou ročně, s ohledem na hygienu ale doporučujeme častější dezinfekci.

Plyn a elektřina

Pokud využíváte plyn, udržujte nádrže v perfektním stavu. Na zimu je uzavřete a ponechte ve vozidle. Na konci sezóny vyndejte i autobaterii a umístěte do sucha a tepla. Jestliže vlastníte nabíječku, za zimu ji alespoň dvakrát dobijte, čímž snížíte opotřebení.

Pneumatiky

Samozřejmostí je kvalitní vzorek. Pozor si ale dejte zejména na vnitřní část pneumatik. Ty při jízdě vzhledem k nerovnoměrnému zatížení trpí nejvíce. Při cestách v horských serpentinách platí, že větší vzorek znamená lepší jízdní vlastnosti.

obytný vůz u moře

Obytným vozem do zahraničí: Co si zjistit?

Jak vypadá cesta obytným vozem do zahraničí? Jednak si zajistěte všechny potřebné doklady. Řidičák vám na obytný vůz stačí většinou skupiny B. Pokud cestujete s větším přívěsem, potřebujete rozšíření na B96 a u obytňáků nad 3,5 tuny dokonce skupinu C.

Samozřejmostí je povinné ručení a havarijní pojištění. Nepojištěný vůz vás v případě nehody přijde draho.

Cestovatelé řeší také možnosti parkování. I to si zajistěte předem. Některé státy umožňují zcela volné parkování kdekoliv v přírodě, jiné jako Německo či Chorvatsko, parkování v přírodě hlídají a tvrdě pokutují.

Cesta s obytným vozem na dovolenou je zábava. Vyžaduje ale dostatečnou přípravu, správný výběr a obytný vůz v perfektním stavu. Jedině tak si užijete skvělou rodinou dovolenou, během které procestujete i několik států.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: