Dotační program Nová zelená úsporám, který patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům v České republice, je cestou, jak ušetřit při zateplování domu nebo třeba při výměně oken. Jak tento program funguje a kdo může jeho prostřednictvím o dotaci zažádat?

Nová zelená úsporám 2024

Program Nová zelená úsporám, který se zaměřuje na podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech, v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard korun více, než se původně plánovalo.

Tento program byl poprvé spuštěný již v roce 2014 a od té doby bylo podpořeno 23 tisíc projektů a vyplaceno 42 miliard korun, průměrná výše dotace činí 182 tisíc korun. Žadatelé mohou získat v případě programu Nová zelená úsporám Standard dotaci až ve výši 50 % uznatelných nákladů.
pojištění domácnosti
Tip! Záleží vám na tom, jak to vypadá u vás doma? Nezapomeňte na pojištění domácnosti a odpovědnosti. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení.

Kdo má nárok na dotaci Nová zelená úsporám?

Nová zelená úsporám je určena pro majitele nebo stavebníky rodinných a bytových domů z celé České republiky. O dotaci však mohou zažádat i občané, kteří trvale žijí v rekreačních objektech. Program je určený jak pro fyzické, tak i pro právnické osoby. O dotaci může například zažádat společenství vlastníků jednotek bytového domu.

nová zelená úsporám zateplení

Jak dlouho trvá vyřízení dotace Nová zelená úsporám?

Co se týče termínů, řídí se program Nová zelená úsporám pravidlem 3+3+3. To, zda je vaše zaslaná žádost v pořádku, nebo je třeba ji doplnit, se dozvíte už během tří týdnů. Následující tři týdny probíhá kontrola doložení realizace projektu po skončení prací. Ve chvíli, kdy bude žádost schválená, do tří týdnů od uzavření smlouvy vám bude zaslána dotace na účet. Bezchybně podaná žádost o dotaci již ve stádiu po realizaci prací, tak může být vyplacena už do 9 týdnů.

Dotace pro rodinné domy

Pro majitele nebo stavebníky rodinných domů jsou určeny tři dotační programy, a sice Nová zelená úsporám StandardNová zelená úsporám Light a Oprav dům po babičce. Pojďme se na tyto programy podívat trochu blíže.

Nová zelená úsporám Standard

V rámci dotace Nová zelená úsporám Standard si můžete vybrat z těchto nabídek dotací:

  • zateplení (30.000 až 950.000 Kč),
  • využití tepla z odpadní vody (až 50.000 Kč),
  • fotovoltaické systémy (51.000 až 160.000 Kč),
  • dešťovka – dešťová a odpadní voda (27.000 až 105.000 Kč)
  • ekomobilita (až 15.000 Kč),
  • zelená střecha (až 100.000 Kč),
  • kotle, kamna a teplená čerpadla (40.000 až 140.000 Kč),
  • novostavba (až 535.000 Kč),
  • příprava teplé vody, solární ohřev (45.000 až 60.000 Kč),
  • řízení větrání s rekuperací (až 105.000 Kč).
oprav dům po babičce

Dotace Oprav dům po babičce

Velmi oblíbeným dotačním programem v rámci programu Nová zelená úsporám je program Oprav dům po babičce, který domácnostem nabízí zálohové financování komplexních renovací nemovitostí.

Příjemci mají navíc možnost čerpat výhodný úvěr od bank a stavebních spořitelen.
O tuto dotaci mohou ekonomicky žádat aktivní vlastníci rodinných domů nebo rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení.

Na co se vztahuje Nová zelená úsporám Light?

Nová zelená úsporám Light je dotační program určený pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy. Tento program byl spuštěný na začátku roku 2023 v reakci na energetickou krizi. Jeho cílem bylo poskytnout rychlou pomoc domácnostem ohroženým energetickou chudobou. Dotaci je možné využít na zateplení nemovitosti, výměnu vchodových dveří, výměnu oken a solární ohřev vody.

  • Od kdy je možné žádat: Příjem žádostí v aktuální výzvě programu Nová zelená úsporám Light je otevřený od 25. 6. 2024.
  • Jak o dotaci zažádat: Jak podání, tak i celá administrativa probíhá online, a sice přes Agendový informační systém SFŽP ČR.
  • Maximální dotace: 100 % nákladů.
Hypotéka pro mladé – jaké jsou aktuální podmínky?
Hypotéka pro mladé je speciální typ produktu, který poskytují banky žadatelům o financování pořízení či rekonstrukce vlastní nemovitosti.

Jak získat dotaci na výměnu oken?

V rámci programu Nová zelená úsporám Light je hojně využívaná dotace na výměnu oken v rodinných a bytových domech. Na tuto dotaci mají nárok vlastníci rodinného domu nebo trvale využívaného rekreačního objektu, bytu nebo podílu v bytovém družstvu s právem užívat byt, kteří splňují jednu ze dvou podmínek:

  • Všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
  • Žadatel nebo členové domácnosti pobírají v době podání žádosti příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.

Dotace Nová Zelená úsporám, která pokračuje i v roce 2024, je možností, jak získat dotace na zateplení, výměnu oken či výměnu kotle nebo pořízení fotovoltaických systémů. Všechny důležité informace o tomto programu se dozvíte na stránkách novazelenausporam.cz.