Auta s plug-in hybrid pohonem jsou mezi námi už řadu let a jejich úlohou je kombinovat výhody elektromobilů a vozů s čistě spalovacím motorem. Jde tak o jakéhosi automobilového prince dvojí krve, který ve městě umí jezdit potichu a bezemisně, ale zároveň při polykání dálničních kilometrů není limitován elektrickým dojezdem a nabíjením.

Nejsou vhodné pro všechny

Zní to skvěle, ale má to jeden velký háček. Vozidla označovaná zkratkou PHEV se ve skutečnosti vyplatí jen hrstce české populace.

Aby byl plug-in hybrid výhodný, musí mít jeho majitel možnost každý den dobíjet (ideálně doma zdarma ze solárů) a denně najezdit maximálně 50 až 80 kilometrů.
Přesto se hybridy s externím dobíjením začínají relativně dobře prodávat, především pak ty ze segmentu SUV. Připravili jsme si pro vás žebříček těch nejlevnějších „plug-inů“, které se dají na našem trhu koupit.
povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Peugeot 408 - 920.000 Kč

Peugeot 408 plug-in hybrid je stylový crossover, který se může chlubit opravdu povedeným designem a zároveň relativně cenově dostupným plug-in hybridním ústrojím. Ten je tvořen benzínovým 1,6litrovým čtyřválcem s turbem a elektrickým motorem umístěným vpředu.

A pokud obě pohonné jednotky spojí síly, dokáží vyprodukovat dostatečných 180 koní (vrcholná verze pak 225 koní).

Zároveň Peugeot 408 díky baterii o kapacitě 12 kWh ujede čistě na elektřinu přes 50 kilometrů. No a když se akumulátor vybije, můžete ho opět oživit AC palubní nabíječkou s maximálním výkonem 7,4 kW.

ford kuga

Ford Kuga - 915.900 Kč

O pár tisíc korun levněji jde na českém trhu pořídit nedávno omlazený Ford Kuga. Kompaktní americké SUV letos dostalo nový svěží design a modernější interiér. Kromě toho si i nadále zachovalo svůj plug-in hybridní systém.

Ten v případě oblíbeného rodinného Fordu obhospodařuje atmosférický čtyřválcový motor o objemu 2,5 litru, který společně s elektromotorem generuje 225 koní.

Celé ústrojí pak spolupracuje s automatickou převodovkou a 14,4kWh baterií, jež zajišťuje akční rádius na elektřinu zhruba 65 kilometrů. Kuga se pak může nabíjet maximálním výkonem 7 kW.

citroen

Citroën C5 Aircross - 910.000 Kč

Vůbec tím nejlevnějším plug-in hybridním rodinným „SUVčkem“ u nás je Citroën C5 Aircross. Model pocházející z Francie se pyšní překvapivě prostornou kabinou a také komfortním podvozkem.

Ovšem na rozdíl od Fordu Kuga a Peugeotu 408 nemá tak dobré jízdní vlastnosti.

Na druhou stranu nabízí totožnou techniku jako jeho francouzský sourozenec, a to za ještě příznivější cenu. Jak už je tedy patrné, Citroën C5 Aircross pohání přeplňovaná benzinová šestnáctistovka a jeden elektromotor umístěný na přední nápravě. Díky tomu má plug-in hybrid výkon 180 nebo za příplatek 225 koní a na jedno nabití ujede zhruba 50 kilometrů.

mitsubishi

Mitsubishi ASX - 879.960 Kč

A pokud vám přijdou zmíněná SUV zbytečně velká a hledáte spíše nějaké malé auto do města, v tom případě by vás mohlo zaujmout Mitsubishi ASX. Jde o malý plug-in hybridní crossover, který pod kapotou kombinuje 1,6litrový atmosférický čtyřválec a elektromotor, což mu přináší celkový výkon 160 koní. To sice není mnoho, ale na standardní jízdu po městě to bohatě stačí.

Je ale potřeba zmínit, že nové Mitsubishi ASX není tak úplně čistokrevné Mitsubishi. Jde totiž o model Renault Captur, akorát s jinými logy. Proto pokud dáváte přednost francouzské automobilce, můžete za pár měsíců sáhnout po modernizovaném Renaultu Captur PHEV, který by měl být cenově srovnatelný.

peugeot 308

Peugeot 308 - 860.000 Kč

No a vůbec tím nejlevnějším plug-in hybridním autem na českém trhu je Peugeot 308. Francouzský hatchback se dá koupit hluboko pod 900 tisíc korun a přitom nabízí naprosto totožný pohonný systém jako již jmenovaný Peugeot 408 a Citroën C5 Aircross.

Má tedy 180 nebo 225 koní, na jedno nabití ujede přes 60 kilometrů (díky lepší aerodynamice) a nabíjí se maximálním výkonem 7,4 kW.

Zároveň se na trhu nabízí ve verzi kombi, která má stejné parametry, ale výrazně prostornější interiér. Jde tedy o plnohodnotné rodinné auto s velkým zavazadlovým prostorem.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: