Život bez přívěsu si někteří řidiči nedovedou představit. Jiní se s vozíky za auto za celý život osobně nesetkají. Užitečný pomocník a dělník slouží k převozu těžkých nákladů. Jak najít a vybrat ten nejlepší přívěsný vozík za auto?

Vlek za auto je tak trochu český fenomén. Čím dál na západ se vydáme, potkáme zapůjčené dodávky a minivany. Pro spoustu Čechů je vůz bez tažného zařízení jen poloviční. Není divu, že se jízda s přívěsem stává častým tématem debat mezi řidiči.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Kde výhodně koupit vozíky za auto?

Vozíky za auto řidiči seženou v autobazaru nebo hobby marketu. Prodávají je také specializovaní autorizovaní prodejci. Každý způsob nákupu má svoje specifika.

  • Hobby market – obchody typu Baumax nebo Hornbach poskytují velký výběr a řidiči se zde setkají se značkami jako Agados nebo Handy. Seženou zde klasické přívěsy do 750 kg i velké dvouosé vozíky s plachtou a sklápěcím zařízením.
  • Autorizovaný prodejce – drobní obchodníci se drží svých zajetých značek. Oproti hobby marketům prodávají za vyšší ceny. Často se ale zaměřují na specifické typy s lepší řemeslnou kvalitou. Poskytují také lepší záruční podmínky.

Bazarové ojetiny – stejně jako v případě nákupu ojetého vozu má nákup ojetého vozíku svoje výhody a nevýhody. Řidiči kupují zajetý kus, který mnohdy vyžaduje další úpravy. Obvykle jde o vozíky bez záruky, zato s nižší cenou.

kryté vozíky za auto

Přívěsný vozík za auto – přepis, zelená karta a STK

Jestliže řidiči plánují jezdit s přívěsem po veřejných komunikacích, je nutné ho před provozem přihlásit, případně přepsat. Proces se podobá přepisu vozidla a na jeho konci řidič obdrží novou registrační značku, případně zápis o novém majiteli do technického průkazu.

💡
Při nákupu zbrusu nového přívěsu obdrží řidiči COC kartu a fakturu. To jsou dva dokumenty nutné k přihlášení vozíku. Poslední dokument potřebný k přepisu či přihlášení přívěsu je zelená karta.

Vlek za auto a povinné ručení

Vozíky za auto se považují za běžná silniční vozidla. Z toho důvodu jejich provoz vyžaduje pojištění odpovědnosti za provoz vozidla – jinými slovy povinné ručení a zelenou kartu.

Kolik stojí povinné ručení přívěsného vozíku? Jedná se o relativně levnou záležitost. Vlek za auto řidiče ročně vyjde na 100 až 200 Kč. Cena se zvyšuje spolu s nosností, cenou a velikostí přívěsu.

Technická na přívěsný vozík

Poslední povinnost, která se řidičů týká, je návštěva stanice technické kontroly. Zákon je v tomto ohledu benevolentnější než v případě motorových vozidel. Intervaly návštěvy technické kontroly ukazuje tabulka.

Brzděný nebo nebrzděný přívěsný vozík?

Základní dělení přívěsů za auto je na brzděné a nebrzděné vozíky. Na silnicích se častěji setkáme s nebrzděnými.

V takovém případě vozík ovládá tažné vozidlo a přívěs s nákladem představuje další zátěž a prodlužuje brzdnou dráhu. Nebrzděné vozíky mohou vézt maximálně 600 kg a nesmí překročit hmotnost 750 kg.

Brzděný vlek za auto disponuje vlastní brzdovou soustavou. Díky tomu uveze mnohem vyšší náklad a lépe se ovládá na sněhu a dešti. Vozíky ovšem často patří do kategorie B 96 či vyšší a vyžadují rozšířené řidičské oprávnění.

Řidičský průkaz: Jak zjistím, kolik mám bodů? | Klik.cz
Jak získat informace o počtu bodů v řidičském průkazu?

Typy přívěsných vozíků

Jak vybrat vlek za auto? Kromě nosnosti hraje roli řada dílčích rozhodnutí. Z nich se nakonec vyprofiluje konkrétní přívěsný vozík za auto, který svému majiteli usnadní práci na stavbě či na zahradě.

  • Sklopný nebo ne? Moderní přívěsné vozíky disponují vlastním sklopným zařízením. Díky tomu je jednodušší vykládka sypkých materiálů a nakládka stavebních strojů.
  • Jednoosý nebo dvouosý? Vozíky se dvěma nápravami mají vyšší nosnost. Manipulace s nimi je ovšem o něco náročnější. Kromě toho často spadají minimálně do kategorie B 96.
  • S plachtou nebo bez? Jaký typ nákladu plánuje majitel převážet? Jestliže jde o hlínu na zahradu, obejde se bez plachty. Konstrukce s plachtou je parťákem při uskladnění materiálu či převážení nábytku.
  • Typ oje. Samotný typ oje určuje konstrukce vozíku. Potkáme se buď s trubkovou ojí nebo V-ojí. Vozíky s trubkovou ojí se snáze skladují, mají větší poloměr při couvání a lépe se zalomí. V-oj má ovšem lepší rozložení váhy nákladu.
  • Opěrné kolečko. S vozíkem bez kolečka se dnes setkáme jen zřídka, přesto se ale prodávají. My doporučujeme vozíky za auto s kolečkem. Lépe se s nimi manipuluje, pokud nejsou zapojené za vůz, a při odstavení na kolečku se z přívěsu lépe vykládá náklad.
vozík za auto

Řidičské oprávnění na přívěsné vozíky

S jakým přívěsem mohou řidiči jezdit? Na běžné přívěsné vozíky stačí řidičské oprávnění skupiny B. Bez omezení lze zapřáhnout vozík do hmotnosti 750 kg. Přípustný je i těžší přívěs, pokud celková hmotnost soupravy nepřesáhne 3500 kg.

V řidičském světě existuje rozšířené oprávnění B 96. Pro jeho splnění jsou nutné doplňkové zkoušky, řidičům se ale otevře možnost jízdy se soupravou od 3501 kg do 4250 kg. Poslední varianta je řidičské oprávnění B + E s hmotností soupravy do 7000 kg.
Je pojištění přívěsného vozíku povinné? | Klik.cz
Potřebují řidiči pojištění přívěsného vozíku? Vozidla pohybující se po veřejné komunikaci mají povinnost pojištění odpovědnosti za vozidla.

Vozíky za auto vídáme na silnicích prakticky denně a pro spoustu řidičů představují běžnou součást vozidla. Zahraniční řidiči na tento český fenomén mnohdy nevěřícně zírají. My ale víme, co se skutečně vyplatí a jak nám vlek za auto usnadňuje život.