Chcete si letos užít dovolenou v zemi, která je od nás co by kamenem dohodil a je spojena s nádhernými přírodními i historickými zajímavostmi a příznivými cenami? Vypravte se k Balatonu v Maďarsku, který je největším jezerem střední Evropy. Proč právě Balaton? Nejlepší pláže tohoto jezera vás rozhodně nenechají chladnými.

Základní informace o Balatonu

Vzhledem k tomu, že je Balaton jedním z největších evropských jezer, je nazývaný jako Magyar tenger, v překladu Maďarské moře. Velikost jezera je opravdu obdivuhodná. Na délku má neuvěřitelných 78 kilometrů a v nejširším místě má jezero šířku 12 kilometrů. Rozloha jezera činí 596 kilometrů čtverečních.

Zajímavostí bezesporu je, že i když je jezero opravdu velké, není příliš hluboké. Průměrná hloubka jezera jsou 3 metry, v nejhlubších místech se jedná o hloubku 11 metrů.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.

Historie jezera Balaton

Historie Balatonu je velmi zajímavá. Na místě, kde se aktuálně nachází, začaly už před 15.000 lety vznikat malá jezírka, která se začala postupně propojovat a před 10.000 lety se jezírka propojila ve velké jezero. Do jezera ale kromě vody ročně proudí tuny nánosů, které vytváří velmi silnou vrstvu na dně jezera. Pokud by se tato vrstva neodstranila, jezero by postupně zaniklo. Naštěstí se však každým rokem část sedimentů ze dna jezera bagruje, takže si návštěvníci mohou jezero užívat v celé jeho kráse.

Balaton západ slunce

Zajímavostí v okolí Balatonu

Balaton je dokonalým místem nejen na koupání, ale také na procházku uličkami blízkých malebných městeček nebo jízdu na kole.

V okolí Balatonu se nachází skvělé stezky pro cyklisty.

Kromě koupání je Balaton vyhlášeným místem i pro milovníky vodních sportů. Půjčit si zde můžete například paddleboard nebo si vychutnat jízdu na plachetnici.

Kdy je nejideálnější doba na koupání u Balatonu?

Ideální dobou na koupání v Balatonu jsou letní měsíce. Díky tomu, že voda není hluboká, velmi rychle se prohřívá a v létě běžně dosahuje teploty i okolo 27 stupňů Celsia. Pokud preferujete poznávání památek nebo návštěvu lázní, bude se vám u Balatonu líbit i na jaře a na podzim.

Albánie je skrytý poklad Evropy. Co tam vidět? | Klik.cz
Albánie láká na krásné pláže, čisté moře a na hory, které nadchnou všechny milovníky horské turistiky. Těšit se můžete i na skvělé jídlo.

Balaton: Nejlepší pláže?

Balaton je spojený hned s několika krásnými plážemi, z nichž některé si oblíbily rodiny s malými dětmi a jiné rybáři nebo milovníci vodních sportů. Které pláže Balatonu tedy patří k těm vyhlášeným?

Severní břeh Balatonu

Severní břeh Balatonu je charakteristický řadou přírodních i historických památek a nacházejí se na něm také vinice a vyhlášené lázně. Severní břeh je hornatější než jižní. Jaké pláže severního břehu stojí za návštěvu?

  • Balatonfüred: Hned tři krásné pláže se nacházejí v nejstarším a nejvyhledávanějším letovisku Balatonfüred. Toto letovisko je výjimečné krásnou promenádou a je vyhlášené pro své léčivé prameny.
  • Tihany: Tihany je poloostrovem na severovýchodním konci jezera. Jedná se o chráněnou přírodní rezervaci, která je ideální k jachtingu, pěší turistice i cyklistice.
Balaton windsurfing

Jižní břeh Balatonu

Na jižním břehu se nachází množství moderních letovisek i vyhlášených pláží. Najdete tu i několik zábavních parků, takže se tu s dětmi rozhodně nebudete nudit. Kde se nachází ty nejlepší pláže jižního břehu Balatonu?

Siófok: Hlavní centrum zábavy na Balatonu. I tak je popisované rušené město Siófok, které má hned několik pláží. Tou nejznámější je takzvaná Velká pláž, kde se konají nejrůznější akce. Ke klidnějším plážím patří Zlatá nebo Stříbrná pláž.

Turecko dovolená – TOP pláže, památky a aktivity | Klik.cz
Chcete si užít dovolenou v Turecku? Přečtěte si náš článek a zjistěte, kde v této fascinující zemi najdete nejlepší pláže, památky a aktivity.

Balatonboglár: Také v městečku Balatonboglár najdete několik pláží. My doporučujeme pláž Platan Strand, která se pyšní čistou a teplou vodou a jemným pískem.

Balatonlelle: V letovisku Balatonlelle najdete jednu z nejdelších a nejširších pláží Balatonu, která je jako stvořená na dovolenou s dětmi. Nachází se tu totiž hřiště, skluzavky, trampolíny a další atrakce.

Je cílem vaší letošní dovolené Balaton? Nejlepší pláže tohoto vyhlášeného maďarského jezera nejdete na jižním i severním břehu. Kromě koupání se tu můžete zabavit také vodními sporty, procházkami nebo cyklistikou a návštěvou lázní.