Trh s ojetinami za posledních pět let zažil několik vrcholů a pádů. Šetřící provozovatelé fleetů zapříčinili nedostatek nabídky pro sekundární trh a ceny ojetých automobilů vzrostly. Dnes se situace vrací do normálu. Jaká ojetina do 300.000 Kč se opravdu vyplatí?

V roce 2020 stála ojetá Škoda Octavia poslední generace 420.000 Kč. Dnes za ten samý vůz řidiči zaplatí jednou tolik. Inflace se na cenách ojetin výrazně podepsala. Dá se sehnat nejlepší ojetina do 300.000 Kč nebo si zájemci sáhnou hluboko do kapsy?

Která ojetina je nejlepší?

Ceny ojetin ovlivňuje několik faktorů. V první řadě je to jejich stáří. Čím starší vůz, tím nižší cena.

Velkou roli hraje také nájezd a stav konkrétního vozu.

Nejen tyto proměnné vytvářejí vzorec, který vytváří cenu, za kterou se ojetina prodává. Lze tedy říct, že existuje nejlepší ojetina? A co vůbec nejlepší ojetina znamená?

V cenovém měřítku do 300.000 Kč se jedná o rodinné automobily s nájezdem do 100.000 km, spolehlivým motorem a dostatečně velkým zavazadlovým prostorem.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Za 300.000 Kč řidiči dostanou zánovní rodinný vůz s drobnými závadami. Ty se týkají hlavně vizuálního stavu. Ten v případě rodinných vozů trpí nejvíce – nastupování a vystupování s dětmi, špinavé dětské botičky a pojídání dobrot cestou ze školky udělají svoje.

Právě proto se ojetina do 300.000 Kč pro rodinu vyplatí nejvíce. Dostanete spolehlivý vůz v rozumném technickém stavu. Zároveň ale nezaplatíte tolik, aby vás drobné nehody jako škrábanec u kliky nebo okopané sedačky vyvedly z míry.

Jaká auta jsou nejspolehlivější?

Německý TÜV-Report pravidelně analyzuje stav ojetin na trhu. Podle závad v průběhu technických kontrol určuje, která ojetina je nejspolehlivější. Co se týče cenové hladiny do 300.000 Kč, pozitivní hodnocení si odnesly tyto vozy:

  • Mazda CX-3
  • VW Golf Sportsvan
  • Suzuki Vitara
  • Audi Q2
  • Honda Jazz
💡
Ideální doba pro pořízení těchto ojetin je stáří 7 let. V této době disponují modely rozumným nájezdem, který se jen minimálně podepsal na stavu motoru. Obecně pak platí, že čím starší vůz, tím spíše se jedná o auto japonské výroby.

Jak dopadla v testech oblíbená Dacia Duster? Ta se v žebříčku spolehlivosti aut do 7 let vyskytuje na nelichotivém třetím místě od konce. Téměř čtvrtina modelů při STK vykazuje závady. Záleží tedy, co si od vozu slibujete. Investice je nízká, náklady na opravy relativně vysoké.

ojeté rodinné auto

Jaká značka auta je nejbezpečnější?

V portfoliu nákupu rodinných vozů hraje velkou roli bezpečnost vozidla. Tu hodnotí nadnárodní konsorcium NCAP, které provádí čelní, boční a zadní nárazové testy a na základě výsledků dává autům adekvátní známky.

Dlouhodobě skvělé výsledky vykazuje Volvo. Tuto značku někteří označují i chvályhodným přízviskem nejlepší ojetina do 300.000 Kč. Pravdou zůstává, že za tuto cenu seženete například 9 let staré dieselové Volvo V60 s nájezdem 150.000 km.

Z testů vycházejí dobře i japonské značky vozidel. Toyota, Mazda, Honda jsou auta, se kterými určitě nešlápnete vedle. V případě poruchy ale počítejte s vyšší cenou náhradních dílů. Počítejte také s omezeným výběrem v inzerátech.

Levná auta na trhu: Kde najít ty nejlepší nabídky? | Klik.cz
Trh s novými vozy i ojetinami za poslední tři roky zažil pár kotrmelců. Dají se ještě koupit auta levně? Nebo se žene automobilový trh do záhuby?

Ojetina, se kterou nešlápnete vedle

I když jsme si řekli, že nejlepší ojetina neexistuje, najdeme značky a modely, které jsou oblíbenější než jiné. Některé si svoje místo na výsluní zaslouží, u jiných jde o šikovnost prodejců. Jedněmi z těch lepších jsou modely Mazda 6 a Toyota Auris ve verzi hybrid. Najdeme ale také další.

Ford S-Max první generace

Rodinné MPV s dvoulitrovým motorem rozhodně nepatří mezi nejnovější ojetiny na trhu. V inzerátech se vyskytuje s datumovkou od 2010 do 2014. Když se ale rozhlédnete po parkovištích, potkáte jich poměrně dost, což svědčí o jejich oblíbenosti.

Kvalitní podvozek, dobrá dynamika a maximální pětibodové hodnocení z bezpečnostních testů jsou optimální kombinace, která uspokojí muže i ženy za volantem. Pokud o S-Maxu uvažujete, vyhněte se dvojspojkám Powershift s krátkou životností a nákladnými opravami.

Opel Astra

Německé vozy Opel nemají v České republice zrovna dobrou pověst. Velké škody napáchaly levné nekvalitní modely, kterými na přelomu milénia zaplavila značka trh. Opel Astra ale dělá vše proto, aby reputaci značky napravil.

Za 300.000 Kč pořídíte příjemnou motorizaci 1.6 CDTI s dieselovým motorem.

Vozy Opel sice nepatří mezi nejrychlejší – kdo ale potřebuje kilometry v hodině, když kupuje rodinný vůz? Pokud vám nestačí 370 litrů zavazadlového prostoru v základní verzi, sáhněte po verzi kombi.

Škoda Octavia

Lidově přezdívaná Oktávka rozhodně není nejlepší ojetina do 300.000 Kč. V její neprospěch hrají především bazary vyšponované ceny. Poptávka po českém autě dalece převyšuje nabídku. To se podepisuje na tržní situaci.

Kvalitní Octavii do 300.000 Kč seženete s rokem výroby od 2016 do 2019. Počítejte s drobnými škrábanci, ťukanci a obecně vzato za tuto cenu nepříliš utěšeným vizuálem. Jak ale říkáme výše – rodinná ojetina do 300.000 Kč si žádá jiné kvality než perfektní estetický stav.

Nejlevnější kombíky do půl milionu | Klik.cz
Našli jsme pět nejlevějších kombi na českém trhu. Jen tři se dají sehnat pod 500 tisíc korun. Je zdražování aut stále tak dramatické?

Ojetiny v roce 2024

Za 300.000 Kč pořídíte slušnou rodinnou ojetinu a otevírá se vám mnohem větší nabídka než v nižších cenových relacích. S rodinným autem ale stoupá i náročnost poptávky. Nejde o auto na vyježdění, ale o spolehlivý a bezpečný vůz.

Ceny ojetin dlouhodobě stoupají, čímž reagují na ekonomickou situaci. Neříkáme proto, která ojetina do 300.000 Kč je nejlepší. Pokud ale sháníte ojetý rodinný vůz za rozumnou cenu, začněte se hledáním u jednoho ze zmiňovaných modelů.