Autosedačka patří k povinné výbavě a představuje důležitý bezpečnostní prvek při přepravování dětí. Není divu, že trh je s nimi doslova zaplavený. Autosedačku pořídíte za 2.000 Kč, ale také za více než 10.000 Kč. Jaká autosedačka je nejbezpečnější a jak se v nich vyznat?

Hodnocení bezpečnosti autosedaček

Jak se hodnotí bezpečnost autosedaček? Testy se zabývá například německá společnost ADAC, která je známkuje od jedné do pěti jako ve škole.

  • 1 – bezpečná autosedačka
  • 2
  • 3 – průměrná bezpečnost
  • 4
  • 5 – bezpečnostní průšvih

Certifikovaná společnost testuje spotřebitelsky oblíbené autosedačky, zdaleka se k nim ale nedostanou všechny. Přesto většina těch oblíbených – jako například autosedačka Cybex – jejich certifikát mají. Mezi další známé a prověřené výrobce patří Joie, BeSafe, Romer, Nuna a Klippan.

Právě autosedačka Cybex dlouhodobě vychází jako jedna z nejbezpečnějších. V kategorii autosedačka 9-36 poskytuje dostatečný komfort pro dítě, podporuje citlivou hlavu a krk a disponuje vlastním airbagem. Nicméně právě pro svůj atypický tvar s pultíkem má také řadu odpůrců, zejména z řad zastánců co nejdelšího využití protisměrných dětských autosedaček.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

V kategorii autosedačka 15-36 – tedy do dvanácti let – doplňuje konstrukci o funkce podporující pohodlné sezení za každé situace. Bezpečnostní testy splňuje také sklopná opěrka hlavy, která udrží hlavu v bezpečné poloze i při spánku.

Věděli jste, že při nárazu v rychlosti 50 km/h se 5kg dítě promění ve 300kg závaží? Takový objekt neudržíte, čímž riskujete zranění dítěte i ostatních členů posádky.
vhodná autosedačka do auta

Rozdělení autosedaček

Jak se dělí autosedačky? Výrobci obvykle využívají rozdělení podle hmotnosti dítěte. Setkáme se tak s označením autosedačka 9-36, autosedačka 15-36 a dalšími. Čísla přitom udávají rozpětí hmotnosti dítěte, pro které je sedačka navržena.

💡
Právě hmotnost, velikost a věk dítěte patří ke klíčovým při výběru. Dětská sedačka zajišťuje bezpečí v případě nárazu a zabraňuje škodám na zdraví a životech. Její správná velikost je při výběru zcela zásadní.

Rozdělení autosedaček podle hmotnosti a věku:

Dětská autosedačka a její výběr je vysoce individuální. Mimo bezpečnostních prvků jsou důležité materiály a pohodlí. Pokud se dítěti sedí dobře, je při jízdě klidné a nerozptyluje řidiče.

Dětská sedačka na předním sedadle – ano nebo ne?

Protisměrná autosedačka na předním sedadle vzbuzuje mnoho vášní. Existuje skupina lidí, kteří ji neochvějně hájí, stejně tak velká je ale komunita jejích odpůrců. Jak to tedy je?

Zákon nerozlišuje, na kterém sedadle je dítě přepravováno. Záleží tak na rozhodnutí řidiče. Přeprava ve vajíčku na předním sedadle vyhovuje hlavně maminkám, které se nemusejí za jízdy ohlížet na zadní sedačky a miminko mají po ruce.

Stále ale platí označení sedadla smrti. Dětská sedačka na předním sedadle proto musí být umístěna proti směru jízdy. Vyžaduje se také vypnutí airbagů u spolujezdce.

Protisměrná autosedačka: V čem je lepší?

Protisměrné autosedačky se doporučují zejména z důvodu vyšší úrovně ochrany hlavy, krku a páteře dítěte při čelním nárazu, což je nejčastější typ autonehody.

Díky své konstrukci rozkládají síly nárazu po celém těle dítěte, čímž minimalizují riziko zranění. Studie ukazují, že děti umístěné v protisměrných autosedačkách mají výrazně nižší riziko vážných zranění, než děti v sedačkách otočených po směru jízdy. Obvykle se doporučuje vozit dítě v protisměrné autosedačce minimálně do tří let. Nicméně např. autosedačka Besafe Stretch nabízí tuto možnost i pro mnohem starší děti.

autosedačka pro starší děti

Od kdy může dítě sedět na předním sedadle?

Povinnost autosedačky nebo podsedáku do roku 2006 upravoval zákon věkem 12 let dítěte. S postupem času se od této praxe upustilo a čeští zákonodárci stanovili dvě nové podmínky.

  • Výška 150 cm
  • Hmotnost 36 kg

Platí přitom, že stačí splnění pouze jednoho kritéria. Pokud dítě překročí stanovenou výšku nebo hmotnost, nepotřebuje v autě sedačku, ani podsedák. Stále se ho ale týká povinnost použití bezpečnostního pásu.

Jak airbagy zachraňují životy? | Klik.cz
Jedním z klíčových prvků, který hraje zásadní roli při ochraně lidských životů při dopravních nehodách, jsou airbagy.

Kdy nemusí být dítě v autosedačce?

Jako všude i zde existují výjimky, kdy není třeba splnění těchto limitů:

  • Užití autosedačky neumožňuje zdravotní stav dítěte.
  • Přeprava dítěte vozidlem taxislužby.
  • Přeprava dítěte vozidlem bezpečnostních složek.
  • Jestliže dítě cestuje ve vozidle, kde jsou již přepravovány dvě děti v autosedačkách. V takovém případě stačí sezení na prostředním sedadle a upnutí bezpečnostním pásem.

Kdy mohu použít podsedák do auta?

Dětské autosedačky se dělí podle velikosti dítěte. Kdy je ale možné použít pro velké dítě pohodlný podsedák? Z pohledu zákona je tato situace opět jednoduchá – legislativa nerozlišuje způsob zabezpečení a nerozlišuje mezi pojmem dětská autosedačka a podsedák.

💡
Dopravní experti proto apelují na zdravý rozum rodičů. Podsedák použijte v momentě, kdy má dítě dostatečně vyvinutý pohybový aparát. Jako průměrný věk přechodu na podsedák se uvádí 5 až 6 let a hmotnost alespoň 15 kg. Vše je ale individuální.

Jak přepravovat psa?

Mnoho řidičů se ptá také na to, zda existují autosedačky pro psa? Možná si říkáte, že jde o hloupý dotaz. Pes patří do zavazadlového prostoru. Vše je ale složitější.

Zákon nám říká, že řidič je povinen zajistit bezpečnou přepravu zvířete. Jakým způsobem toho dosáhnete se stejně jako v případě dítěte neuvádí.

Přeprava velkých plemen obvykle vyžaduje klece a boxy v zavazadlovém prostoru. Pro malá plemena, která leckdy přepravu v kufru špatně snášejí, existuje vlastní autosedačka pro psa. Tu upnete jako dětskou autosedačku do isofixu, psa stáhnete kšírami a vydáte se na cestu.

Existuje nejlepší autosedačka?

Na trhu najdeme nekonečné množství autosedaček a zabezpečovacích prvků. Lze mezi nimi vybrat ten nejlepší? Dopravní experti radí selský rozum. Roli hraje především bezpečnost, ve které levné autosedačky ztrácejí.

Často se také zapomíná na skutečnost, že pokud jste účastníkem autonehody, je nutné pořídit autosedačku novou. I při malé nehodě může dojít k neviditelnému poškození autosedačky. To by mohlo mít fatální důsledky při případné další autonehodě. Je dobré být také obezřetní při koupi autosedačky z druhé ruky.

Při výběru zohledněte nejen bezpečnostní hodnocení. Kromě něj je důležitá nastavitelnost sedačky, pohodlí a uchycení sedačky k sedadlu. O to se ve většině případů stará univerzální isofix, který ale některé starší vozy nemají.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: