Co dělat, pokud vám soused vytopí byt? Jak postupovat v případě, že naopak vy vytopíte byt sousedovi? A jak se řeší náhrada škody při vytopení bytu?

Možná vás doteď nikdy nenapadlo, že by se vytopení bytu mohlo týkat i vás. Z průzkumu německého výrobce GROHE však vyšlo, že se s vytopením bytu někdy setkala polovina domácností. Škoda obvykle dosahuje desítek tisíc korun.

Co dělat, pokud vám soused vytopí byt?

Přijít domů a najít promočený strop nechce asi nikdo z nás. Bohužel se však jedná o poměrně častou situaci. Co v takovém případě dělat?

vytopení bytu náhrada škody
Při vytopení bytu sousedem máte nárok na uvedení do původního stavu.

Krok 1: Zabraňte postupování vody

V první řadě je třeba zajistit, aby voda nezpůsobila ještě větší škody. Co nejdříve informujte souseda, aby odhalil příčinu vzniku škody a odstranil ji. Může se stát, že soused nebude doma, v tom případě kontaktujte správce budovy, aby odstavil centrální přívod vody.

Krok 2: Vzniklé škody dobře vyfoťte nebo natočte

Před tím, než se pustíte do vytírání a uklízení, všechny detaily nafoťte pro pojišťovnu nebo natočte video. Sepište také seznam věcí, které se poškodily a připravte si pro pojišťovnu doklad o vlastnictví bytu a ideálně i účtenky a faktury za zničené vybavení a další cennosti.

Krok 3: Ohlaste událost pojišťovně

Poté, co škodu zdokumentujete, nahlaste ji pojišťovně, jež k vám domů pošle znalce, který vytvoří záznam o škodní události. Na základě tohoto záznamu vám bude přisouzena náhrada škody.

Krok 4: Požadujte uvedení do původního stavu

Soused neboli viník události má povinnost uvést váš byt do původního stavu, buďto vlastními silami nebo za využití služeb specialistů a řemeslníků. Pokud škody viník neodstraní sám do 30 dnů, můžete je odstranit sami a nárokovat po viníkovi veškeré nutné náklady.

pojištění domácnosti
Tip! Právě pro tyto případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na souseda raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

Když si sjednáte pojištění majetku, zaplatí vám pojišťovna jak škody způsobené domácí potopou, tak i škody způsobené vytopením bytu vaším sousedem.

k vytopení bytu dochází často v koupelně
K vytopení bytu dochází nejčastěji v koupelně.

Náhrada škody při vytopení bytu sousedem

Existují tři varianty, jak postupovat při náhradě škody v případě vytopení bytu, které se odvíjejí od toho, zda máte vy nebo soused sjednané pojištění.

  • Soused má sjednané pojištění odpovědnosti: V tomto případě budou škody hrazeny právě z pojistky souseda.
  • Soused sjednané pojištění odpovědnosti nemá, ale vy máte pojištění majetku: Náhrada škody se hradí z vašeho pojištění majetku, zaplacení částky bude vaše pojišťovna vyžadovat po viníkovi.
  • Soused ani vy odpovídající pojištění sjednané nemáte: Vše závisí na vzájemné dohodě, ideálně byste si měli sepsat písemnou dohodu, kde budou informace o tom, jak bude škoda odstraněna i uhrazena.
pojištění nemovitosti
Tip! Zjistěte si, zda nemáte podhodnocenou pojistku, nebo ji nepřeplácíte.
sprchová hlavice
Nejčastější příčiny vytopení bytu? Prasklé potrubí, závada na pračce nebo myčce.

Jak postupovat, když vytopíte byt sousedovi?

Pochopitelně může nastat i to, že souseda vytopíte vy. Abyste nemuseli škodu, která může přesáhnout i 100.000 Kč, platit ze svého, doporučujeme mít sjednané pojištění odpovědnosti a dělat vše proto, abyste riziku vytopení předešli.

Jak se před vytopením bytu chránit?

Doporučujeme pravidelně kontrolovat technický stav vybavení domácnosti i topení, udržovat odpadní potrubí v dobrém stavu, nenechávat myčky, pračky a sušičky v provozu, když nejste doma a v případě, že odjíždíte na delší dobu, měli byste zavřít hlavní uzávěr vody.

Jaké jsou nejčastější příčiny vytopení bytu? Statistiky pojišťoven ukazují, že vytopení bytu patří k vůbec nejčastějším pojistným událostem. Proč k vytopení bytu vlastně dochází? Obvykle je na vině prasklé vodovodní potrubí, vyteklá myčka či pračka a také závady na kuchyňském nebo koupelnovém vybavení.

Teď už víte, jak se řeší náhrada škody při vytopení bytu sousedem i jak postupovat v případě, že zjistíte, že soused byt vytopil nebo naopak škodu způsobíte vy. Nicméně vám přejeme, ať se vám tato situace vyhne obloukem.

Tip na závěr: Přečtěte si také náš článek Podpojištění u pojištění domácnosti a nemovitosti