Slamák na hlavě, rozevláté tričko a s větrem o závod. Letní dovolené svádí k novým dobrodružstvím a jízda na mopedu nebo skútru k nim rozhodně patří. Moped si na dovolené snadno půjčíte a objevíte s ním nová místa. Smíte ho řídit?

Co je moped?

Nejběžnější definice říká, že moped je jednostopé vozidlo, které je určené pro přepravu jedné osoby. Objem motoru mopedu je do 50 ccm, resp. maximální výkon 4 kW pro elektro moped, a maximální rychlost 45 km/h. Z toho plyne, že nejde o stroj, se kterým byste chtěli najednou zdolávat velké vzdálenosti.

Pokud si název rozdělíme na dvě části, pak si vyvodíme další důležitou vlastnost - má pedály a motor zároveň. Oproti kolu má pevnější konstrukci. Pokud si moped stále nedokážete představit, vzpomeňte si na dříve tolik oblíbenou babetu.

Ačkoliv se vám zdá moped pomalý a přijde vám, že se nemůže nic stát, zapomeňte na jízdu s dětmi a výmluvy, že je to jen přejezd na druhou stranu obce. I 50 km/h už je nebezpečná rychlost. A to platí i pro skútr.

havarijní pojištění
Tip! Havarijní pojištění motocyklu je nejen zákonem povinné, ale také rozumné. Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nehody nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Co je to skútr?

Skútr je také jednostopé vozidlo, které se podobá motocyklu. Má však objem jen do 125 ccm. Velmi typické jsou pro něj menší kola a také to, že řidič na skútru sedí jako za stolem, tedy s nohama u sebe.

moped nebo skútr na dovolené

Jak nastartovat skútr?

Pokud jste propadli na dovolené touze po jízdě na skútru a nemáte s ním zkušenosti, pak se pravděpodobně zaobíráte otázkou, jak nastartovat skútr. U většiny skútrů je postup stejný jako u elektroaut nebo hybridů:

  • přidržujte brzdu,
  • zmáčkněte tlačítko START,
  • ve chvíli, kdy se objeví nápis ready, stačí dát plyn.

Nejběžnější postup je tedy takový, že při zapnutém startéru držíte brzdu. Ideální je startovat bez plynu. Ale pokud se skútr při standardním postupu nechytne, přidejte také plyn. Typicky jde o případy, kdy se se skútrem dlouho nejelo, nebo má už zahřátý motor.

A především si před jízdou vzpomeňte, že do povinné výbavy patří také helma na skútr.
Jak získat řidičák na motorku: Od teorie k praxi
Plánujete si dělat řidičák na motorku a chcete být připraveni na to, co vás čeká? Jak probíhá výcvik v autoškole i samotné závěrečné zkoušky?

Jaký řidičský průkaz?

Pokud si chcete vyzkoušet jízdu na skútru nebo mopedu, známý vám nabízí svezení, nebo jste našli na dovolené půjčovnu, pravděpodobně přemýšlíte, kdo smí řídit moped a skútr. Vše se odvíjí od výkonu a objemu motocyklu.

💡
Řidičák na moped můžete mít od 15 let, pokud bude mít objem motoru do 50 ccm a maximální konstrukční rychlost nepřekročí 45 km/h. Na vašem řidičském oprávnění bude uvedeno povolení řídit vozidla skupiny AM. Pokud už vlastníte řidičský průkaz skupiny B, A, A1, A2, můžete s ním řídit také právě moped.

Skútr můžete řídit už od 16 let s řidičským průkazem alespoň skupiny A1, klidně i vyšší A2, A nebo B. AM vám na skútr stačit nebude. Podmínkou je, že motor bude maximálně o objemu 125 ccm, výkonu 11 kW a poměr výkonu a hmotnosti je maximálně 1 kW/kg.

V 18 letech si můžete udělat řidičský průkaz skupiny A2. S ním můžete řídit motocykl s výkonem motoru max. 35 kW a poměrem výkon/hmotnost nejvýše 0,2 kW/kg. Tedy i skútry.

Ve 24 letech můžete ještě povýšit a udělat si řidičský průkaz pro skupinu A, tedy bez omezení výkonu. I s ním můžete řídit samozřejmě moped nebo skútr.

dovolená na dvou kolech

Kdy si mohu půjčit skútr nebo moped v cizině?

Uvedená pravidla platila pro jízdu na mopedu a skútru v České republice. Pokud se chystáte na jízdu na mopedu nebo skútru v zahraničí, pak musíte respektovat pravidla konkrétní země. Jednotnost v tomto směru ještě není 100%, ale pravidla jsou aspoň podobná.

Rozhodně si řidičský průkaz vezměte fyzicky s sebou. Každá půjčovna ho po vás bude chtít.

Skupina oprávnění závisí vždy na zemi:

  • V Řecku potřebujete na jízdu na mopedu evropský řidičský průkaz skupiny AM, A1, A2 nebo A. Případně mezinárodní řidičský průkaz A, A1. Nevystačíte si čistě jen s řidičským průkazem skupiny B. Na skútr musíte mít v evropském řidičském průkazu A1, A2 nebo A.
  • V Chorvatsku si můžete půjčit moped do 50 ccm i s řidičským průkazem skupiny B. Pokud si chcete půjčit moped a nemáte řidičák, věřte tomu, že se ze situace nevymluvíte. Pro jízdu na skútru s výkonem do 125 ccm potřebujete skupinu A1 a pro vyšší pak skupinu A2. V každém případě si předem informaci ověřte.
  • S řidičským průkazem skupiny B si v Itálii vystačíte na skútr 125 ccm, ale na vyšší výkon už potřebujete řidičský průkaz na motorku.
Oblíbená Vespa je tedy schůdná s českým průkazem skupiny B.
  • Asie je v tomto směru opravdu jiný kraj. Třeba v Thajsku si skútr můžete půjčit s řidičákem skupiny B, ale klidně i bez něj. Na druhou stranu do hry vstupuje cestovní pojištění.
Pokud se při jízdě zraníte a nemáte platný řidičský průkaz, pojišťovna vám odmítne hradit náklady na léčbu.
Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu?
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Mnohdy jim ale ušetří nemalé částky. Kdy se řidičům vyplatí? Jak vyberou nejlepší?

Prostudujte si cestovatelské weby. Najdete na nich aktuální rady a zkušenosti dalších dobrodruhů. Pokud je moped nebo skútr váš, zkontrolujte před dovolenou také povinné ručení. Při cestách do zahraničí myslete na cestovní pojištění. Hledejte také pojištění s nabídkou asistenčních služeb, abyste se dovolali pomoci, kdyby se dovolená na mopedu nebo skútru někde zadrhla.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: