Českým řidičským éterem proběhla zpráva, že od poloviny roku 2024 se na vybraných úsecích zvýší maximální rychlost na dálnici na 150 km/h. Vedle ní ale existuje i minimální rychlost na dálnici. Z jakých důvodů ji česká legislativa zavedla a kdy nejnižší povolená rychlost neplatí?

Nejnižší povolená rychlost na dálnici

Rychlostní limity pro jízdu na českých silnicích určuje zákon č. 361/2000 Sb. Díky němu v obci jezdíme padesátkou, mimo obce devadesát a na silnicích pro motorová vozidla a dálnicích 110 km/h a 130 km/h.

Jízdu po dálnici neupravují pouze horní limity. Z důvodu udržení bezpečnosti silničního provozu platí minimální rychlost na dálnici, která je pro motorová vozidla a jízdní soupravy stanovena na 80 km/h.

Citace zákona zní takto: „Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž konstrukční rychlost není nižší než 80 km/h. V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu, jejichž konstrukční rychlost není nižší než 65 km/h.“

Na dálnici totiž platí dvojí rychlost a to pro jízdu v obci a jízdu mimo ni. To se týká i maximální povolené rychlosti. Mimo dálnici jezdíme maximálně 130 km/h, v obci pak 80 km/h.

dálnice minimální rychlost

Co určuje minimální rychlost na dálnici?

Jak řidiči zjistí, zda je jejich vozidlo schopné jízdy po dálnici? Veškeré údaje jim podá velký technický průkaz a v něm uvedená konstrukční rychlost vozidla. U ní je třeba, aby byla vyšší než 80 km/h.

Jak je to v případě poruchy? Jestliže vozidlo ztratí schopnost jet minimální rychlostí po nájezdu, řidič musí neprodleně opustit dálnici na prvním sjezdu. Pokud je ale tato rychlost výrazně nižší, doporučujeme sjet do odstavného pruhu a zavolat odtahovou službu.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Proč platí minimální rychlost?

Někomu by se mohlo zdát, že minimální rychlost na dálnici je přežitek. Jen málokdy se setkáme s vozidlem, jehož konstrukční rychlost je nižší než 80 km/h. Málokdy ale neznamená nikdy.

💡
Jakýkoliv objekt pohybující se výrazně nižší rychlostí představuje bezpečnostní riziko. Ať už se jedná o traktor, skútr nebo porouchaný vůz, jeho účast na provozu na dálnici není žádoucí. To samozřejmě neplatí pro dálniční obslužná vozidla – například silničáře.

Opodstatnění minimální rychlosti na dálnici potvrzuje i dodatek. Ten zakazuje vstup chodců a cyklistů na dálnici. Stejně jako u pomalých vozidel je jejich účast na rychlém silničním provozu nežádoucí a představuje riziko pro ně i okolní řidiče.

Dálniční známka: Kolik stojí v roce 2024? | Klik.cz
Kolik česká dálniční známka v roce 2024 stojí? Kde ji koupit?

Značka Nejnižší dovolená rychlost (C6a)

Stejně jako maximální povolená rychlost, tak i minimální rychlost na dálnici lze upravit. Slouží k tomu značka Nejnižší dovolená rychlost. Kruhová značka s bílým číslem na modrém poli udává na určitých úsecích zvyšuje minimální rychlost na dálnici.

Nejnižší povolená rychlost jako taková ale neexistuje. Samotné slovo nejnižší pouze indikuje rychlost, pod jejímž limitem je jízda nežádoucí. Primární je vždy bezpečnost a plynulost provozu.
💡
To ale vyžaduje dobrý úsudek řidiče. Pokud si šofér není jistý svými schopnostmi, na dálnici nemá co dělat. Pomalou jízdou představuje překážku v provozu a bezdůvodně ohrožuje sebe i okolí. Jestliže se omylem na dálnici dostane, žádoucí je jízda co nejblíže u krajnice a její rychlé opuštění na prvním sjezdu.

Minimální rychlost na dálnici lze porušit i v případě nepříznivého počasí. Prudký déšť, vítr, sníh a špatná sjízdnost jsou legitimním důvodem, kdy by měl řidič sundat nohu z plynu. To platí také v kolonách a dopravních zácpách.

minimální rychlost na dálnici

Minimální rychlost na silnici pro motorová vozidla

Na čem se řidiči neshodnou, je minimální rychlost na silnici pro motorová vozidla. U maximální máme jasno – mimo obec platí silnice pro motorová vozidla rychlost 110 km/h a uvnitř obce 80 km/h. Jak je to ale v případě spodní hranice?

Minimální rychlost na silnici pro motorová vozidla neexistuje.

Oproti dálnicím se tento typ vozovky liší i v dalších aspektech:

  • chybí levá krajnice,
  • o půl metru užší odstavný pruh,
  • o půl metru užší střední dělící pás,
  • povolené větší klesání a stoupání,
  • nižší nároky na poloměry křižovatkových větví.

Stejně jako na dálnici ovšem platí, že nejdůležitější je dodržení plynulosti provozu. Extrémně pomalou jízdu – typicky skútr či traktor – proto na silnicích pro motorová vozidla nedoporučujeme.

Kdy mohu na dálnici bez známky? | Klik.cz
Jízda po dálnici bez známky není vždy přestupek. Našli jsme hned několik výjimek. Vyhnout platbě za známku se mohou záchranáři či elektromobily.

Minimální rychlost na dálnici ve světě

Jak je na tom nejnižší povolená rychlost ve světě? Většina Evropy se drží zavedené intervalu od 80 km/h do 130 km/h.

Výjimku tvoří například Německo a jeho známá neomezená maximální rychlost na dálnici.

Evropští řidiči znají i známý ostrov Isle of Man. Malý ostrov britské provenience požívá jistou míru autonomie. V obcích a sídlech platí 50 km/h, jakmile je řidiči opustí, platí neomezená rychlost na rychlostních silnicích a dálnicích.

Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Se zvýšenou minimální rychlostí 120 km/h na dálnici experimentují například Spojené arabské emiráty. Ti testují šedesátikilometrový úsek na čtyřproudové dálnici z Abú Dhabí do Dubaje. Minimální rychlost na dálnici je v tomto případě motivační, kdy má přimět řidiče pomalejších vozidel, aby sjela do pomalejších pruhů.

Minimální rychlost na dálnici slouží jako bezpečností prvek zajišťující plynulý provoz. Nejedná se ale o nepřekonatelnou bariéru. Vždy je proto důležité držet se zdravého rozumu a v případě rizika sundat nohu z plynu.