Na českých silnicích si pochopitelně vystačíte s českým řidičským průkazem, v některých případech se ale neobejdete bez mezinárodního řidičského průkazu. Co je to mezinárodní řidičák, jak vypadá, kde ho získat a jaká je jeho platnost? Zodpovíme vám všechny klíčové otázky spojené s mezinárodním řidičským průkazem.

Co je mezinárodní řidičský průkaz a kdy ho budete potřebovat?

Jak už z názvu mezinárodní řidičský průkaz vyplývá, jedná o doklad, který držitele opravňuje k řízení motorových vozidel v zahraničí. Tento průkaz je vázaný na národní řidičský průkaz, takže je potřeba při silniční kontrole v zahraničí předložit oba doklady. Mezinárodní řidičský průkaz se využívá zejména v zemích, které nejsou součástí Evropské unie.

Budete ho tedy potřebovat v zemích, ve kterých není možné řídit pouze s českým řidičským oprávněním, jedná se například o USA, Kanadu, Thajsko, Nový Zéland, Austrálii nebo Japonsko.

Jak vypadá mezinárodní řidičský průkaz? Jedná se o jednoduchý doklad s fotografií, číslem průkazu a razítkem úřadu, který doklad vydal.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Kdo vydává mezinárodní řidičský průkaz?

Mezinárodní řidičské průkazy vydávají obecní úřady s rozšířenou působností, jejichž seznam najdete na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

  • Mezinárodní řidičák – Praha

V Praze mezinárodní řidičské průkazy vydává Registr řidičů Odboru dopravně správních činností Magistrátu hlavního města Prahy, pracoviště Na Pankráci 1685/17, Praha 4.

  • Mezinárodní řidičák – Brno

V Brně je možné zažádat o vydání mezinárodního řidičského oprávnění na Magistrátu města Brna, konkrétně na Odboru registru vozidel a řidičů.

mezinárodní řidičák kde požádat?

Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?

K získání mezinárodního řidičáku nejsou potřebné žádné zkoušky, získáte ho na základě žádosti.

Podat žádost o vydání mezinárodního řidičského průkazu mohou všichni, kteří mají platný řidičský průkaz a mají trvalý pobyt na území České republiky.

Pokud žadatel trvalý pobyt nemá, musí prokázat, že se na území ČR zdržujete alespoň 185 dnů v kalendářním roce z důvodu osobních a profesních vazeb. Jaké doklady budete při vyřizování žádosti o mezinárodní řidičský průkaz potřebovat?

  • platný doklad totožnosti
  • platný řidičský průkaz ČR
  • aktuální dokladové foto (čelní pohled 3,5 x 4,5 cm)
Dovolená a pojištění odtahu vozidla ze zahraničí | Klik.cz
Pokud se vám porouchá auto v cizině, můžete se ocitnout v nepříjemné situaci. Jak zajistit odtah vozidla do ČR?

Mezinárodní řidičák: Platnost

Pravděpodobně vás také zajímá, jak dlouho vystavený řidičský průkaz platí. V České republice se aktuálně vydávají dva typy mezinárodních řidičských dokladů, které mají odlišnou dobu platnosti.

Mezinárodní řidičský průkaz vydaný podle Ženevské úmluvy z roku 1949 platí rok od data vydání. Mezinárodní řidičský průkaz vydaný podle Vídeňské úmluvy z roku 1968 je platný tři roky od data vydání.

Proč existují hned dva typy mezinárodních řidičáků? V některých zemích přijímají oba typy dokladů, v jiných je však vyžadovaný pouze první nebo druhý typ.
mezinárodní řidičák platnost

Jaká je cena mezinárodního řidičského oprávnění?

Zatímco například v případě vydání cestovního pasu je třeba počítat s cenou v řádu několika stovek korun, případně několika tisíc, za vydání mezinárodního řidičáku zaplatíte pouze 50 Kč. Tato částka je správním poplatkem za zpracování žádosti a vydání dokumentu.

havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Jednoduše, online, za pár minut.

Jak dlouho trvá vystavení mezinárodního řidičáku?

Pokud na vystavení mezinárodního řidičského oprávnění spěcháte, máme pro vás dobrou zprávu. Vydání dokladu totiž probíhá okamžitě.

Pokud splníte veškeré podmínky, obdržíte řidičák na počkání.

Mezinárodní řidičák je doklad vyžadovaný zejména v zemích mimo Evropskou unii. Jeho vyřízení je velmi jednoduché a nevyžaduje žádné zkoušky nebo lekce autoškoly. Pokud splníte všechny podmínky, vydají vám ho na úřadě okamžitě. Správní poplatek za vydání mezinárodního řidičského průkazu činí 50 Kč.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: