Povinnost platby povinného ručení, neboli pojištění odpovědnosti za provoz vozidla na pozemních komunikacích, ukládá českým řidičům zákon. Přesto se ale podle dat pojišťoven pohybuje na silnicích zhruba 200 tisíc řidičů, které mají nezaplacené povinné ručení. Jaké sankce jim hrozí?

Proč platíme povinné ručení?

Povinnost platby povinného ručení ukládá zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a jeho novela č. 293/2017 Sb., která vrací do hry příspěvky pro Českou kancelář pojistitelů.

💡
Z povinného ručení hradí pojišťovna škodu způsobenou provozem vozidla na zdraví a majetku třetích osob. Výše plnění škody závisí na limitech, které si s pojišťovnou vyjednáte. O tom ale v jiném článku.

Povinné ručení si řidiči sjednávají s pojišťovnou, často v kombinaci s havarijním pojištěním. Kromě plnění za škody způsobené provozem vozidla má povinné ručení i další výhody. Společně s ním získáváte nárok na asistenční služby jako odtah vozidla nebo pomoc s vybitou baterií.

nezaplacené povinné ručení promlčecí lhůta
Pojištění na pokuty? Zbytečné. Stačí platit pojistku na auto včas.

Kolik stojí pokuta za nezaplacené povinné ručení?

Garanční poplatky za nezaplacené povinné ručení se vypočítávají stejně jako samotné povinné ručení, tedy podle zdvihového objemu válců vozidla. Důležité je, že poplatky se platí za každý den, kdy nemáte pojištěné vozidlo, a nejedná se o malé částky.

Příspěvky do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů

Druh vozidla Denní sazba v Kč
Motocykl se zdvihovým objemem do 50 cm3 včetně 4
Motocykl se zdvihovým objemem nad 50 cm3 do 350 cm3 včetně 8
Motocykl se zdvihovým objemem nad 350 cm3 do 500 cm3 včetně 21
Motocykl se zdvihovým objemem nad 500 cm3 25
Osobní automobil s objemem do 1000 cm3 včetně 30
Osobní automobil s objemem od 1001 cm3 do 1350 cm3 včetně 35
Osobní automobil s objemem od 1351 cm3 do 1850 cm3 včetně 47
Osobní automobil s objemem od 1851 cm3 do 2500 cm3 včetně 65
Osobní automobil s objemem nad 2500 cm3 93
Obytný automobil 61
Nákladní automobil do 3500 kg včetně 86
Nákladní automobil nad 3500 kg do 12000 kg včetně 261
povinné ručení cena
Tip! Nemáte sjednanou pojistku na auto, anebo jste ji nezaplatili a hrozí vám pokuta? Co nejdříve si srovnejte ceny povinného ručení a plaťte na pojistném co nejméně. Využijte náš online srovnávač.

Výjimkou nejsou ani elektromobily a hybridní vozidla. Zde je příspěvek srovnatelný s klasickými spalovacími motory, což určitě neplatí o částce za povinné ručení. To pro elektromobily a hybridní automobily vychází výrazně levněji.

Příspěvky do Garančního fondu pro elektromobily a hybridní vozy

Druh vozidla Denní sazba v Kč
Motocykl 4
Osobní automobil s výkonem do 40 kW včetně 30
Osobní automobil s výkonem nad 40 kW do 55 kW včetně 35
Osobní automobil s výkonem nad 55 kW do 80 kW včetně 47
Osobní automobil s výkonem nad 80 kW do 135 kW včetně 65
Osobní automobil s výkonem nad 135 kW 93
💡
Co z tabulek vyplývá? Dlouhodobě nezaplacené povinné ručení se nevyplácí. Za povinné ručení standardního osobního vozu zaplatíte přibližně 4.000 Kč ročně. Stejná doba vás ale jen na příspěvcích vyjde na více než 17.000 Kč.
pokuta za nezaplacené povinné ručení
Pokuta je nepříjemná věc. Přitom se jí dá snadno vyhnout. Stačí platit včas!

Další pokuty za nezaplacené povinné ručení

Tím ale sankce nekončí. Česká kancelář pojistitelů si účtuje 300 Kč za každý případ nezaplaceného povinného ručení. Pokud povinné ručení řidiči neplatí dlouhodobě, po několika upomínkách dávají případ k soudu, s čímž přichází i náklady na soudní líčení.

To ale platí jen v případě, že řidiči nespáchají dopravní nehodu. V takovém případě Česká kancelář pojistitelů vymáhá příspěvky do Garančního fondu, a vzniklou škodu do výše 300 tisíc Kč.

Věděli jste, že... příspěvky Česká kancelář pojistitelů vymáhá až rok zpětně od roku 2018? Složenku za příspěvky do Garančního fondu vystavuje vlastníkovi vozidla, případně provozovateli.

A co na to Policie České republiky? Řidičům, kteří při silniční kontrole nepředloží doklad o zaplaceném povinném ručení (zelenou kartu), hrozí pokuta až 3.000 Kč. Pokuta samozřejmě roste v případě dopravní nehody.

Hlídejte si povinné ručení při převodu vozu

Nejkritičtější moment nastává při prodeji, respektive převodu vozu. Původnímu vlastníkovi zaniká povinnost platby povinného ručení až s převodem vozidla. Jestliže nový majitel auto nepřevede a vlastník vypoví smlouvu, Česká kancelář pojistitelů vystaví složenku na příspěvky jemu.

Při prodeji vozidla si hlídejte, zda nový majitel vůz převedl. Z dat pojišťoven i úřadů vyplývá, že k této situaci dochází častěji, než se na první pohled zdá. Nejlepší varianta je převod vozidla osobně s novým majitelem.

havarijní pojištění
Tip! Máte nové auto? Stálo vás dost peněz? Popřemýšlejte, zda by se vám nevyplatilo si spolu s povinným ručením sjednat i havarijní pojištění. Jen tak budete chráněni i vy, jakožto vlastníci vozu.
kancelář pojistitelů nezaplacené povinné ručení
Máte nezaplacené povinné ručení? Vyřešte to online.

Zapomněl jsem zaplatit, co teď?

Co když při revizi smluv a dokumentů zjistíte, že máte nezaplacené povinné ručení? Nejprve kontaktujte pojišťovnu a vyřešte s ní pohledávky. Pokud se s platbou zpozdíte o pár dní, vše s vámi vyřeší a pravděpodobně se vyhnete i poplatku za prodlení z platby.

Pro jistotu ale kontaktujte i Českou kancelář pojistitelů. Ti vám osobně nebo prostřednictvím webového formuláře sdělí, zda se vašeho vozu týkají příspěvky do Garančního fondu za nezaplacené povinné ručení.

Kdy není třeba platit povinné ručení?

Povinnost platby povinného ručení se netýká vozů Integrovaného záchranného systému, PČR a dalších vozů provozovaných ve veřejném zájmu. Jedna výjimka se týká i běžných řidičů. Povinné ručení nemusíte platit u nepojízdného vozidla – tedy když dáte auto tzv. do depozitu.

Poplatky za nezaplacené povinné ručení vyjdou na několik tisíc korun za rok a výjimka z jeho platby téměř neexistuje. Jestliže chcete využívat pohodlí jízdy autem, jednoduše se mu nevyhnete. Díky povinnému ručení máte ale na silnicích jasno, že na to v případě nehody nejste sami.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: