Ostrov věčného jara – sousloví, které je nerozlučně spojeno s Madeirou. Jedná se o ostrov sopečného původu, jež se pyšní celoročně příjemným klimatem, které je jako stvořené k výletům a neustálému objevování nových míst. Pojďme se společně podívat na to, proč si vaše cestovatelské srdce získá právě Madeira.

Základní informace o Madeiře

Madeira je portugalské souostroví, které leží v Atlantském oceánu. I přesto, že Madeira oficiálně patří k Portugalsku, svou polohou má blíže k Africe, od Maroka je vzdálená zhruba 580 km a od Lisabonu přibližně 1.000 km. Madeira je rozlohou velmi malá, od západu na východ je dlouhá 57 km a ze severu na jih jen 22 km. Na Madeiře žije zhruba 260 tisíc stálých obyvatel.

  • Hlavní město: Funchal
  • Jazyk: portugalština
  • Časový posun: -1 hodina oproti středoevropskému času
  • Měna: euro
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Počasí na Madeiře

Jak už jsme zmínili v úvodu, Madeira je spojena s celoročně příjemným počasím. V zimě se teploty pohybují okolo 17 stupňů Celsia a v létě kolem 25 stupňů Celsia. Co se týče teploty moře, v létě dosahuje zhruba 22 stupňů Celsia a zimě 18 stupňů Celsia.

Vzhledem k tomu, že má Madeira velmi členitý reliéf, nachází se na ní mnoho oblastí charakteristických specifickým klimatem. Obecně platí, že je severní pobřeží stejně jako horské oblasti deštivější než jižní pobřeží.
Nejvíce deštivých dnů je na Madeiře od listopadu do února.
Madeira pobřeží

Co vidět na Madeiře?

Zajímá vás, co si nenechat ujít, pokud se rozhodnete strávit dovolenou na Madeiře?

  • Hory: Nedáte dopustit na horskou turistiku? Madeira vás v tomto směru nezklame, jejím nejvyšším vrcholem je Pico Ruivo s nadmořskou výškou 1.862 metrů. Vypravit se můžete i na vrchol Pico do Arieiro, jehož nadmořská výška je 1.810 metrů.
  • Zavlažovací kanály: Zajímavostí Madeiry jsou zavlažovací systémy známé jako levády. Jedná se o otevřená betonová koryta, kterými je přiváděná voda z vysokých hor do nižších poloh. Podél levád vede řada oblíbených turistických tras.
Maroko – dovolená v zemi tisíce a jedné noci | Klik.cz
Maroko nabízí širokou škálu zážitků pro cestovatele. Od vzrušujících městských medín po okouzlující pouštní scenérie a půvabné pobřežní oblasti.
  • Botanické zahrady: Pokud milujete rostliny, zamilujete si i madeirské botanické zahrady, velmi vyhledávaná je například botanická zahrada Jardim Tropical Monte Palace.
  • Vesnice Santana: Za návštěvu rozhodně stojí i vesnice Santana, která si vás získá malebnými tradičními madeirskými domečky. V této vesnici si můžete zakoupit i řadu suvenýrů.

Madeirská kuchyně

Na Madeiře si přijdou na své nejen milovníci horské turistiky, ale také milovníci skvělého jídla. Co byste na Madeiře měli rozhodně ochutnat? Typické národní pokrmy s názvy espada a espetada. Espada je černá ryba, která se zpravidla peče s banány, připravuje se však i na další způsoby. A espetada? Jedná se o grilované kusy hovězího masa podávané na kovové jehle.

kam na Madeiře

Madeira s dětmi: Co podniknout?

Plánujete se vydat na Madeiru s dětmi? Existuje celá řada aktivit, které tu můžete podniknout. I když není Madeira typickou plážovou destinací, najdete tu několik hezkých písčitých pláží. S dětmi můžete také navštívit přírodní lávové bazény nebo si s nimi užít adrenalinovou jízdu na lanovkách s nádhernými výhledy.

💡
I u nás v Kliku rádi cestujeme, na Madeiře jsou jako doma Peťa s Honzou z callcentra, což nám prozradili v rozhovoru, kde se mimo jiné dozvíte, kolikrát tuto krásnou destinaci už stihli navštívit. V článku vám prozradí i spoustu dalších cestovatelských tipů u nás v Česku.

Co si z Madeiry odvést?

Rádi dovážíte svým blízkým z dovolených dárky? Máme pro vás připravené tipy na suvenýry z Madeiry. Na Madeiře je vyhlášená madeirská vyšívaná krajka, která je jedním ze symbolů ostrova. Madeira je známá také svými proutěnými výrobky, lahodným vínem a pletenými a tkanými výrobky.

Madeira je destinací, která vás uhrane zejména svou jedinečnou přírodou a také celoročně krásným počasím. Turisté nedají dopustit jak na její krajinu, tak i na madeirskou kuchyni, která se vyznačuje vynikající chutí.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: