Povinné ručení chrání před škodou způsobenou při provozu vozidla. Jaký produkt ale chrání vaše vozidlo? Od toho je tu havarijní pojištění. Co když ale jezdíte málo a celoroční pojistka se vám nevyplatí? Od toho je tu krátkodobé havarijní pojištění.

Existuje vůbec havarijní pojištění na krátkou dobu? I na tuto otázku odpovídáme v článku.

Co je to havarijní pojištění?

Klasické havarijní pojištění je způsob ochrany vašeho vozidla. Samotné poskytuje ochranu proti nepředpokládaným finančním ztrátám. Příčiny těchto komplikací jsou být různé – dopravní nehoda, odtah vozidla při poruše, krádež, vandalismus a další nečekané události.

Havarijní pojištění kryje náklady na opravu poškozeného vozidla nebo pokrývá jeho celkovou hodnotu v případě totální ztráty. Míra krytí ale závisí na konkrétních podmínkách a smlouvě. V tom se krátkodobé havarijní pojištění a to klasické shodují.
jízda autem

Rozdíly mezi běžným a krátkodobým havarijním pojištěním

Jak již název napovídá, největší rozdíl spočívá v době trvání. Klasické havarijní pojištění si řidiči sjednávají na dobu neurčitou, případně alespoň na jeden rok. Doba platnosti krátkodobého havarijního pojištění je kratší.

Rozdíly mezi krátkodobým a běžným havarijním pojištěním:

  • Doba platnosti kratší než jeden rok.
  • Flexibilita v časovém ohledu – sjednáte ho na měsíc i půl roku.
  • Cílová skupina – často si ho sjednávají turisté do zahraničí, příležitostní řidiči a obchodní turisté.
  • Rychlost uzavření– díky stručným podmínkám je sjednání a výběr krátkodobého pojištění výrazně kratší. Záleží ale na míře vaší pečlivosti.

Minimální doba krátkodobého havarijního pojištění trvá přibližně měsíc. Produkty s kratší dobou pojišťovny běžně nenabízejí. Ostatně jak si řekneme – nabídka krátkodobého havarijního pojištění je značně omezená.

💡
Pokud sháníte krátkodobé pojištění do zahraničí na dobu kratší než týden, poohlédněte se po rozšířeném cestovním pojištění.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Krátkodobé havarijní pojištění je klíčové pro ochranu vašeho vozidla při nečekaných událostech. S naším srovnávačem cestovního pojištění můžete najít nejlepší pokrytí pro vaše potřeby a cestovat s klidem. Nechte starosti za sebou a užijte si jízdu s jistotou, že jste v bezpečí.

Krátkodobé havarijní pojištění nebo sezónní pojištění?

Speciální typ krátkodobé havarijní pojistky je sezónní pojištění. Jedná se o specifický produkt, kterému jsme věnovali samostatný článek.

Sezónní pojištění si sjednávají motorkáři a karavanisté. Největší rozdíl je v době trvání. Sezónní pojištění se uzavírá obvykle od dubna do konce října. Mimo sezónu ale řidiči nesměji vyjet. Krátkodobé havarijní pojištění má obvykle dobu trvání kratší.

Výhody krátkodobého havarijního pojištění

Havarijní pojištění na omezenou dobu se vyplatí hlavně při zahraničních cestách. V takovém případě se jedná o krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou. Řidiči si ho sjednávají pro pokrytí rizika odtahu vozidla a dalších nečekaných problémů.

💡
Ačkoliv se krátkodobé havarijní pojištění v dlouhodobém hledisku nevyplatí, za kratší dobu zaplatíte méně peněz. Pokud najezdíte jen pár set kilometrů ročně, stačí vám povinné ručení.

To ale neznamená, že se vám problémy na dovolené v zahraničí nevyhnou. Řešení dopravní nehody mimo České republiku bez havarijního pojištění ale vyjde na značné částky. Krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí tyto náklady značně snižuje.

havarijní pojištění
Tip! Krátkodobé havarijní pojištění je ideální pro ty, kteří hledají flexibilitu a krytí na míru. S naším srovnávačem havarijního pojištění můžete najít nejlepší nabídky rychle a snadno, ať už potřebujete pojištění na krátkou či delší dobu.
autem na dovolené

Co kryje krátkodobé havarijní pojištění?

Krytí havarijního pojištění na kratší dobu se shoduje s běžnou pojistkou. Vždy se jedná o proplacení škod na vozidlo v případě dopravní nehody. To je základ, který řidičům pokrývá škody na vlastním vozidle – na rozdíl od povinného ručení, které kryje škody na majetku a zdraví druhých osob.

Vedle pojištění dopravní nehody může ale havarijní pojištění na dovolenou krýt podstatně více událostí. V zásadě se jedná o jakékoliv nečekané události, které vás mohou v provozu potkat:

  • zabouchnuté klíčky,
  • defekt,
  • krádež,
  • vandalismus.

Komu se vyplatí krátkodobé havarijní pojištění?

Někdo využívá krátkodobé havarijní pojištění na jednu sezónu. Vyplatí se ale také řidičů, kteří jednou za rok vyjedou na dovolenou, ale jinak toho moc nenajezdí. Krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou s odpovídající asistencí představuje levné řešení.

💡
Krátkodobé havarijní pojištění se také vyplatí v případě služební cesty do zahraničí. Na zapůjčené vozidlo si řidiči sjednávají allrisk havarijní pojištění, které kryje veškeré škody na zapůjčeném autě.

Samotné havarijní pojištění se vyplácí skupině řidičů, kteří nemají jiné pojištění než povinné ručení. Neplatí to pouze při dovolené v zahraničí – přestože se jedná o častější důvody sjednání. O krátkodobém havarijním pojištění přemýšlejte i v případě dovolené na hory.

krátkodobé havarijní pojištění

Jak vybrat krátkodobé havarijní pojištění?

Krátkodobé pojištění se nejvíce vyplatí sjednat přes srovnávač pojištění. Nenabízejí ho totiž všechny pojišťovny a prohledávání jednotlivých nabídek pojišťoven je zdlouhavé a pro laika často nesrozumitelné. Srovnávače havarijní pojištění najdou pojišťovny, které tento produkt nabízejí a nabídky přehledně srovnají.

V případě zájmu o pojištění vás kontaktuje operátor, který představí konkrétní nabídku krátkodobého havarijního pojištění. Trpělivě si vyslechne vaše potřeby a nabídne vám připojištění na míru vašim potřebám. To vše bez starostí a za pár minut.

Krátkodobé havarijní pojištění je specifický produkt určený pro příležitostné řidiče, kteří si chtějí dovolenou bez rizika. Sjednání havarijního pojištění na krátkou dobu vás chrání před nečekanými škodami způsobenými v provozu. Dovolená do zahraničí je pak zase o něco klidnější.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: