Výběr motocyklů probíhá jinak než výběr auta. Motorkáři mají svůj vysněný model a kolik stojí motorka, příliš neřeší. Pojďme se podívat na levné značky motorek a také na to, kolik stojí nejlevnější motorky?

Důvod, proč se výběr motorky liší od výběru auta, najdeme v tom, jak je užíváme. Motorky si kupujeme jako koníčka. Jezdíme na nich sice do práce, nejraději ale máme svobodnou jízdu na volné silnici. Více než rozumem proto vybíráme srdcem a cena motorky nehraje takovou roli.

Je problém Čína a výroba motorek ve velkém?

Většina výroby motocyklů se v posledních letech přesunula do Číny. Buď za to mohly finanční problémy evropských značek, nebo sami čínští investoři iniciovali nákup a přesun výroby. Značky motorek využily levnější pracovní sílu, levné díly a díky tomu snížily ceny motorek. Představuje to problém?

Kvalita čínské výroby motorek se za poslední dekádu mnohonásobně zlepšila.
To platí především o přiznaných čínských značkách, které chrlí levné motorky ve velkém. Kolik stojí motorka z Číny? Nový model pořídíme i za stejnou cenu jako průměrnou ojetinu z Evropy.
kolik stojí japonská motorka

Kolik stojí motorka? Co ovlivňuje cenu?

Jaké faktory ovlivňují ceny motorek? Paradoxně to nejsou značky motorek, ani druhy motorek. Na cenu má mnohem větší vliv kubatura. Tu prodejci rozdělují do několika kategorií.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Motorky od 16 let

Nejlevnější motocykly (když pomineme nevýkonné skútry) pořídíme v kubatuře do 125 ccm. Ojetinu seženeme i za 30.000 Kč. Novou motorku mladí nadšenci pořídí za přibližně dvojnásobek. Kolik stojí motorka od 16 let?

💡
Za nejlevnější se považuje čínská Yuki. Značka využívá stejné motory jako Yamaha, mladí řidiči ji ale pořídí levněji. Ojetá Yuki Sport stojí do 20.000 Kč. Podobně je na tom i značka Benelli, kterou po finančních problémech odkoupila Čína. Nový model TNT stojí do necelých 70.000 Kč.

Slabší motorka pro pokročilé

V kubatuře mezi 300 až 400 ccm se nabídka otevírá a objevují se zde i známější značky motorek. Kolik stojí motorka v této cenové kategorii? U většiny se vejdeme do kulatých 100.000 Kč.

Přiznaný „číňan“ CFMoto se vyrovná dražší japonské konkurenci. My ale vybíráme českého zástupce, kterého před několika lety zachránili investoři z Číny a Indie. Jawa 350 OHC se vyrábí v Číně, alespoň její základ. Zbytek montují v Týnci nad Sázavou. A cena? Necelých 110.000 Kč.
Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Pětistovky

Zde už se dostáváme k zajímavým strojům. Dvouválcové „půllitry“ patří pro řadu motorkářů k těm nejoblíbenějším. Pro řadu z nich je to motorka na celý život a strojem, jehož řízení vyžaduje řidičské oprávnění skupiny A2, jejich výběr končí.

V kategorii najdeme dva zajímavé modely. Kopie Hondy, Voge 500R, stojí necelých 150.000 Kč a v kategorii naháčů patří mezi nejvýhodnější investice. Objevíme zde i kultovní Hondu Rebel 500, jehož cena není o moc vyšší. Originál stojí podobně jako kopie – necelých 160.000 Kč.
havarijní pojištění
Tip! Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nesnází nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Levná střední třída

Kategorie končící kubaturou 800 ccm odtajní svižné modely. Přestože se na těchto strojích proháníme ďábelskou rychlostí, i zde se nachází levné motorky s výhodným poměrem ceny a výkonu. Jedna z nejlevnějších v kategorii, CFN Moto 650NK, stojí méně než stroje v nižší kategorii a seženete ji do 140.000 Kč.

Nám se ale líbí známější značky motorek. Kawasaki Z650 patří ke stálicím s cenovkou do 160.000 Kč – a jak jinak než v zelené barvě. Příjemná je i Yamaha MT-07 s cenovkou do 180.000 Kč, která představuje moderní designový stroj s kvalitním motorem.
kolik stojí terénní motorka

Hurá na okruh

Opravdu sportovní druhy motorek začínají nad magickou kubaturou 800 cm. Litry, dvoulitry a další závodní motorky v plné míře využijeme mimo veřejné komunikace. Kolik stojí motorka pro milovníky rychlosti?

Honda CB650R je zástupce nižší kubatury, ale vyššího výkonu. Vysokootáčkový čtyřválec stojí 230.000 Kč. Dále je tu závodní Aprilia Shiver 900 za 220.000 Kč, na které zaujme hlavně kvalitní a bezpečné šasi. A nakonec překvapivý model BMW F 900R (230.000 Kč), kterým značka opustila druhy motorek typu cestovní a dala se na dráhu silných strojů.

Nejlevnější motorky podle aktuálních katalogů (červen 2024)

Cena dalších komponent zvyšuje náklady

Výslednou cenu motorky netvoří jen prodejní cena. Ani u těch nejlevnějších motorek se nevyhnete dalším nákladům. A čím silnější stroj máte, tím jsou vyšší. Ano, mluvíme o pořízení výbavy, kterou rozhodně nepodceňujte. Výbavu ovlivní druhy motorek.

U sportovní mašiny potřebujete kvalitní chrániče, kombinézu a helmu.
Cesťáky vyžadují výbavu kufrů a nosičů. A u chopperů zaplatíte za stylovou koženou bundu a boty.
💡
Motorky potřebují specifickou údržbu. Některé se generálkují po méně než 5.000 kilometrech. Zásah do rozpočtu představují i pneumatiky, řetězové sady a další náhradní díly.

Nakonec je tu povinné ručení na motorku. Náklady na opravu motorek jsou vysoké a nečekejte, že povinné ručení stojí méně než to na auto. Peníze motoristům ušetří sezónní pojištění motocyklu, které vykryje měsíce, kdy stroj stojí v garáži.

Kolik stojí motorka? Záleží na tom, jak rychle chcete jezdit. Ani ty nejsilnější motorky se ale cenově nevyrovnají novému autu. Co na tom ale záleží? Motorka je životní styl a pro krotitele benzínových koní představuje cenovka jen nízkou překážku.