Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vody v domácnosti spotřebujete? Podle nejnovějších průzkumů se průměrná spotřeba vody na osobu pohybuje okolo 110 litrů na den.

Nejvyšší spotřeba vody na osobu je v Praze a nejnižší naopak ve Zlínském kraji. Za dennodenní využívání vody samozřejmě něco zaplatíte. Pojďte se s námi podívat na to, kolik stojí kubík vody v roce 2024.

Kolik je kubík litrů?

Začněme převody jednotek. Litry si totiž řada z nás dokáže představit lépe než kubík. Pod pojmem metr krychlový neboli metr kubický či kubík si můžete představit objem krychle s délkou hrany 1 metr. Pokud byste naplnili celou krychli vodou, dostali byste se na 1.000 litrů.

  • 1 kubík vody na litr = 1.000 litrů
kubík vody

Cena vody v roce 2024

V roce 2024 došlo k poměrně výraznému zvýšení cen vodného a stočného, a to hned z několika důvodů v čele s investicemi do infrastruktury a zvyšováním nákladů za vodu.

Oproti roku 2023 došlo ke zvýšení zhruba o 11 %. Od 1. 1. 2024 navíc došlo také k navýšení DPH na vodné a stočné z původních 10 % na 12 %.
pojištění domácnosti
Tip! Záleží vám na tom, jak to vypadá u vás doma? Nezapomeňte na pojištění domácnosti a odpovědnosti. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení.

Co si představit pod pojmy vodné a stočné?

V souvislosti s placením nákladů za spotřebovanou vodu v domácnosti narazíte na pojmy vodné a stočné. Vodné představuje platbu za dodávku pitné vody a za službu, která je spojená s její výrobou. V případě stočného platíte za službu spojenou s odváděním a čištěním odpadní vody.

Kolik stojí kubík vody v roce 2024?

Cena kubíku vody v roce 2024 se může v jednotlivých krajích mírně lišit, a to na základě vodárenské společnosti, od které vodu odebíráte.

Obecně je ale možné říci, že se její cena v průměru pohybuje okolo 110 až 140 Kč za metr kubický, tedy za 1.000 litrů.

Cena vody v Praze: Kolik stojí kubík vody v Praze?

Jak už jsme zmínili výše, cena vody se může v jednotlivých městech mírně lišit. Co se týče našeho hlavního města, vodohospodářský majetek zde spravuje Pražská vodohospodářská společnost. Ta si v roce 2024 účtuje za vodné jednoho kubíku vody 72,62 Kč a za stočné 72,26 Kč.

Celkem u ní tedy za kubík vody zaplatíte 144,88 Kč.
kubík vody cena

Kolik stojí kubík teplé vody?

Zatímco vodoměry zaznamenávají každý kubík, který přitekl vodovodním kohoutkem a odtekl do kanálu, to, kolik energie bylo spotřebováno na přípravu teplé vody, mají na starosti plynoměry, elektroměry a další měřidla.

Spotřebovanou energii za ohřátí vody vám tedy vyúčtuje dodavatel energií. Abyste se dostali k částce, kterou zaplatíte za kubík teplé vody, musíte znát částku za vodné a stočné, částku za ohřev vody a také údaj o kolik stupňů Celsia vodu ohříváte.
Povodňová mapa: Kde hrozí povodně ve vašem okolí? | Klik.cz
Na základě rizika povodní se území Česka dělí do čtyř zón. To, do jaké zóny patří vaše nemovitost, vám prozradí online povodňová mapa.

Příklad: Kolik stojí napuštění teplé vody do vany?

Vezměme si, že byste si chtěli napustit horkou vanu, tedy 150 litrů teplé vody. Studená voda z kohoutku by měla teplotu 15 °C, kterou byste ohřáli na 45 °C (ohřátí vody o 30 °C). Za vodné a stočné byste v korunách platili 0,14 Kč (140/1000) a za ohřev vody byste platili za 1 kWh elektřiny 2,39 (průměr v roce 2024).

S těmito hodnotami byste se dostali na částku 33,50 Kč za napuštění teplé vany. Pokud byste spotřebovali se stejnými hodnotami 1.000 litrů vody, částka za kubík teplé vody by byla zhruba 223 Kč.

pojištění odpovědnosti
Tip! Pojištění odpovědnosti si můžete sjednat jako samostatné pojištění, které je poměrně drahé, nebo jako součást pojištění domácnosti či nemovitosti, kde vás vyjde jen na pár korun. Pojištěná bude celá rodina a vy budete zase klidně spát.

Tipy, jak ušetřit v domácnosti za vodu

Průměrná cena vody každoročně roste, není proto divu, že Češi hledají způsoby, jak za vodu ušetřit. Možností je hned několik:

  • Dejte si sprchu místo vany: Pokud si dáte místo vany rychlou sprchu, můžete ušetřit až polovinu vody.
  • Zapínejte jen naplněnou pračku: V průměru se spotřeba vody během jednoho pracího cyklu pohybuje okolo 50 litrů. Vyhnout byste se proto měli praní jen několika málo kusů prádla spojeného s vysokou spotřebou vody.
Náhrada škody při vytopení bytu. Na co máte nárok? | Klik.cz
Co dělat, pokud vám soused vytopí byt? Jak postupovat, když naopak vy vytopíte byt sousedovi?
  • Ušetřete díky dešťové vodě: Dešťová voda je zcela zdarma a nabízí hned několik možností využití v domácnosti. Použít ji můžete na zalití zahrady nebo na splachování toalety.
  • Opravte kapající kohoutky: Věděli jste, že můžete kvůli kapajícímu kohoutku přijít až o 20 litrů za den a v případě protékající toalety dokonce o tisíc litrů denně? Závadu proto vždy opravte co nejrychleji.

Kolik stojí kubík vody v České republice? Jeho cena se liší v závislosti na krajích a vodárenské společnosti, která zajišťuje dodávku vody. V průměru se cena za 1.000 litrů studené vody pohybuje okolo 110 až 140 Kč.